Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков е прекратил гражданския  договор на преподавателя проф. Михаил Мирчев, който води лекции в курса "Социална работа с ЕТНО групи", съобщиха от висшето училище.

През ноември организацията "Студентско общество за равенство" пусна сигнал, в който се твърди, че лекциите на Михаил Мирчев са изпълнени с расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание.

В Софийския университет бяха получени писма срещу и в защита на преподавателя, а етичната комисия на висшето училище направи проверка, въз основа на която ректорът е взел  решението за освобождаване на Мирчев.

Самият Мирчев отхвърли обвиненията и ги окачестви като - "опит за ограничаване на публичния и университетския диалог по ключови обществени проблеми".

В една от лекциите си Мирчев обяснява на студентите си, че турците в България са агресивни спрямо държавата, че искат колективни права, че неоснователно твърдели, че са дискриминирани и онеправдани, че жената в някои смесени региони e подчинено същество.

Немалка част от тях не знаят турски език, казва за етническите турци пред студентите си Мирчев. Родината на турците у нас е България, но те имат контрародина, гласи друга негова теза.

„Те търсят закрила от чуждата, другата държава. Те казват на г-н Ердоган „Елате тука да натиснете българската държава, за да ни даде тези привилегии. Принудете да се промени конституцията, за да може на следващите избори да правим кампанията в Кърджали на турски“, казва проф. Мирчев.

Те търсят закрила от чуждата държава, а когато говорят за права искат привилегии, посочва Мирчев.

Според него, ако има пробив при турците, ще има и пробив при циганите, макар и да няма цигански език.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

38 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/12/20 08:22

    KAKIV EZIK GOVORQT ROMITE V BG AZ KATO GI SLUÂM NE GOVORQT TURSKI I NE GOVORQT BG> A KAK SI OB^TUVAT POMEJDU SI?????

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/12/20 08:42

    Това е самата истина,нищо ново не казва този професор!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/12/20 08:42

    Професорът казва самата истина. Всички знаят, че е така, но никой не го признава, защото сме робски народ.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/12/20 08:47

    Хайде сега пък, откога "Етническите и езиковите човешки права" са нещо лошо? Нали в Македонияалбанският език също е официален, само България ще остане ксенофобска към мацинствата си??

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/12/20 08:55

    Според него, ако има пробив при турците, ще има и пробив при циганите, макар и да няма цигански език.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен17/12/20 09:29

    За съжаление е бил прав

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен17/12/20 09:58

    аз като прочетох не видях нито една лъжа и точно заради постоянните им претенции и той си изпатил пак правата им са нарушени никой не може и гъг да каже за тези онеправдани мъченици само права без задължения

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен17/12/20 11:16

    Rektorit mnogo pravilno ozenil povedenieto na gospodina. Viv koy vek jiveem.Stiga sis tia knesofobski i Rasistki ubejdenia. Narodit jivee viv Mir i Sisedstvo. Rasizma ne nosi dobro. Bez razlika na etnosi.Vseki se rodil da jivee v Mir i Uvajenie spryamo vshicki Nazii.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен17/12/20 12:03

    Имаме Вал срещу правата си все още.
    Факт.
    Кой знае колко трудно е било да го изобличат.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен17/12/20 12:04

    Така е! Този, който изрича истини е неудобен!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен17/12/20 12:22

    Nad 50 procenta ot uchitelite izuchavat malchuganite bulgarcheta na rasizm i ksenofobiya kato im vtulpqvat v glavite che turcite sa gi klali i iznasilvali 500 godini

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен17/12/20 12:37

    Как да няма цигански език? Циганите в България да не говорят американски? Да, някои от тях говорят турски, но по-голяма част си имат собствен мачин език в зависимост от клановете и местата където живеят.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен17/12/20 15:19

    Абсолютно правилно решение на ректора. Професора е пълен с антиеврейско, анициганско, антитурско, антимюсюлманско и расистко съдържание. Баща му искаше да се смени името на град Кърджали-Орфей, Слънчев град и т. н, беше комуняга тюркомразец. Сина му депутат БСП, не се различава от родствените си учители. В Кърджали поддръжник на тези идеи е м. п. б. /по-полулегално, полуоткрито/ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ! Не в интерес на хуманната........ идея! Не в интерес на мирното съвместно съжителство, патриотизма и националните интереси! НЕ ОМРАЗА, ДА УВАЖЕНИЕ И ТОЛЕРАНТНОСТ КЪМ ДРУГИЯ, РАЗЛИЧНИЯ! Всички ЗАЕДНО-БЪЛГАРИЯ!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен17/12/20 15:36

    ПРЕДАТЕЛСКА НАЦИЯ И НАГЛИ ТУРЦИ ТОВА Е САМАТА ИСТИНА

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен18/12/20 09:04

      Питай майка си да видим дали мисли така?

      Изтриване
    2. Анонимен18/12/20 09:30

      Научете се най после да живеете сьдружено с тези турци и цигани взаимно така ще прогресираме

      Изтриване
  15. Анонимен17/12/20 15:42

    От повечето коментари под статията тук се вижда, че т. нар. българи оправдават нацистките и ксенофобски размишления от въздуха на псевдо учения М. Мирчев, който може да е професор само при Гьобелс и Менгеле! Отменям му титлата професор! Ха-ха-ха
    Защо правите така привилегировани граждани (полицаи, администратори в държавния сектор, частни служители за обслужване на услуги, свързани с държавата и пр.) на последната по просперитет страна от ЕС? Знае се - за да се намърдате по-лесно и без толкова ум на сладки държавни и европейски позиции! А защо!? Защото трябва да дискриминирате, фалшифицирате, манипулирате, рекетирате и да просперирате само вие без пот и усилия! Да сте живи и здрави, че все намалявате в страната на Аспарух, Крум и куманите Иван и Асен!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен17/12/20 15:50

    В Албания признаха българско национално малцинство за няколко десетки, повечето македонци, в България за малко да обявят национален празник. А за турците нито дума? ЩО Е ТО?

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен17/12/20 15:53

    По нивата на науката не се човърка, а се работи за облагородяване, прав или крив, там си има хора, преценяващи

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен17/12/20 16:19

    А защо не преподава, че българи са предали Левски! А един литератор беше писал" клаха народа си, както турчин не го е клал"!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен17/12/20 16:28

    Нечистоплътен КОМУНИСТ! Щеше да става кмет на София от БСП!!!

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен17/12/20 17:08

    Защо......??? Не е честно!!!

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен17/12/20 17:34

    Мизерен фашага.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен17/12/20 17:47

    Омръзна ми от комплексарщината на някои уж "българи патриоти" в кавички. Как не ви омръзна бе, животът ви мина с омраза и презрение към нас турците, през това време ромите ги изпуснахте от поглед, изнасилват и крадат майките и бабите ви по селата, а вие продължавате да мразите турското население. Погледнете асъл големият проблем в тази държава, който ще става още по голям.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен17/12/20 17:52

    Спокойно , по същия начин така си мислят за българите в Европа.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен17/12/20 17:59

    Професора е с НЕОФАШИСТКИ уклон, ТURK, MUSLUMAN, YAHUDI DUSMANI

    ОтговорИзтриване
  25. не виждам какви прва искат или превилегия,ние сме равноправни и и същите задължения всички виждат че само ромите имат превилеги останалите етнически и религиозни групи са равни

    ОтговорИзтриване
  26. Професор си станал,но човек не...Всичко ви е наред само турците ви са криви

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен17/12/20 21:51

    И едните и другите сте много глупави. Марш да се труфите на запад та белким се научите на труд. Националисти били само едните ли. От всички етноси има. Йората се делят на добри и лошо. Всеки е флъжен да спазва законите на дадена страна. А за професора, без коментар. Той син ли е на мирчев Белене. ?!??.

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен17/12/20 22:10

    Ромитте.знайат седем езика да говори без даходи на училиште.сигоно професора за товае уволнен.братя.роми.и турси.и българи.даживем във мир.и спокойствие.

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен17/12/20 22:44

    Последните месеци гъмжи темата СРМакедония, около 85%от населението подкрепя СТОП на Македония на правителството. Причина:антибългаризма в учебниците, антибългарското в македонското общество, произхода, общата история, езика, историческите личности и пр. Уважаеми господа, мили братя и сестри ами първо вижте нашите учебници по история-антитурско, много по малко антивизантийско, лъжите за българския корен, причина за смяна имената на турците, къде е майчиния им език в задължителната учебна програма, те са данъкоплатци, защо големите партии абдикираха от смесените рсйони/ГЕРБ стъпки /, защо не се припознават турците, малцинстеата от тях и т. н нали сме държава член на ЕС?Знаем да плачем за нас си, няма ни да признаем и да подадем ръка. Стига с отрицание! Да бъдем позитивни! Да не се хващаме на хорото на патриотарите!

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен17/12/20 23:56

    Когато искаш правата си, отстояваш свободата си, ти си предател и нагъл турчин. Психология на БКП комуняги-религиозен фанатизъм, диверсия на турския национслизъм, шпионин на Турция, агент на МИТ,, турски националист и.... етикети до болка познати. Психология на хора надзиратели, оценители, хора първа категория, бели вождове, турците индианци, чернокожи..... 21век ВЪЛКА КОЗИНАТА СИ МЕНИ, НО НЕ И НРАВА! 15.36

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен18/12/20 00:38

    Някои стари кадри на комунистите, живеещи все още с манталитета на миналото, отношението им към турците - на турчин доверие до коляното, турците изменници, предатели ит. н продължава и сега видно от коментарите. Жалко за българската ни демокрация! Хей"мъдреци" прочетете Конституцията, па Апостола на свободата Васил Иванов Кунчев-ЛЕВСКИ-един закон за всички, равенство, равнопоставеност...

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен18/12/20 09:41

    В Албания признаха българско национално малцинство за няколко десетки, повечето македонци, в България за малко да обявят национален празник. А за турците нито дума? ЩО Е ТО?
    ГЕРБ , защо не припознават турците,za малцинстbo

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен18/12/20 09:58

    Идат избори!Трябва да се стресне електората! Това е целта! Иначе ние турците сме свикнали с говоренето против нас. Не ни пука. Истината е турците да се уплашат и да отидат при .....това е целта.Професора е част от механизма.

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен18/12/20 11:11

    А "Пеещият часовник" до кога ще ни учи на"ПАТРИОТИЗЪМ"?

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен18/12/20 15:59

    Тъпанао. цигански език нямало. Циганския е по-стар от кирилицата бе одун. професор бил. те и професорите ви са копи пейст. всичко ви е копи пейст бе, измислен! на българите в други държави да им дават права, ревете като ви дискриминират (е как няма!!!), а на турците нанай. добре, продължавайте. всеки сам си го прави.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.