„Преди всяко семейство в селото отглеждаше тютюн. 

Днес са само 7-8. Догодина вероятно няма да има дори един единствен тютюнопроизводител“, прогнозата е за село Островец, община Кирково. Прави я пред 24rodopi.com дългогодишният тютюнопроизводител Хюсеин Хаджи Бекир. Той е от последните тютюнджии у нас, който предаде продукцията си. При средна изкупна цена 7 лева за килограм.

„7 лева за килограм от най-търсения български ориенталски тютюн – „Крумовград 90“. Малко е, разбира се“, категоричен е той. Миналата година средната цена е била 9 лв/кг.

Изкупната кампания е към края си, а от Сдружение „Басма“ отчитат, че 2 лева по-малко се плаща тази година за тютюна, който е по-качествен от миналогодишния. От Сдружението настояват за субсидии, каквито получават земеделците на други места в  Европейския съюз.

„По този начин, по който се развива земеделието в България,

това ще се окаже единственият отрасъл и единственото растение, което все още има конвертируемост, всичко друго на международния и европейския пазар, ние сме обречени по простата причина, че западните стопани получават в пъти по-големи субсидии от обикновения български селянин. Докато не се приравнят субсидиите, ние сме обречени. В момента изкупните цени са с 2 лева по-ниски в сравнение с миналата година. Нашите очаквания бяха да се запазят миналогодишните стойности, но явно това не стана, въпреки доброто качество на суровината. Отново сме обвинявани тютюнопроизводителите, а не се направиха усилия от фирмите да има по-добро заплащане, защото тази цена с 2 лева надолу е убийствено за самия производител, защото той работи на загуба. С тези пари стопаните се прехранват и трудно успяват. В района няма друг поминък“, казва председателят на Сдружението Иван Сабахлъков, цитиран от Агро Бг.

Има отлив на стопани от бранша и дори заминават за чужбина да търсят прехраната си, обобщават от „Басма“.

В Кърджалийско и Гоце Делчевско няма алтернатива на българския ориенталски тютюн. Това пък коментира директорът на Института по тютюна и тютюневите изделия към Селскостопанска академия доц. д-р Мария Къшева пред Добруджа ТВ. Институтът по тютюна и тютюневите изделия в Пловдив е собственик на 12 сорта тютюн от групите Ориенталски, Виржиния и Бърлей. 9 от тях присъстват в сортова листа.

„Имаше периоди, в които се опитвахме да докажем дали има алтернатива на тютюна в някои райони на България. Оказа се, че единственото, което се отглежда там, е тютюнът. Това са например районите на Кърджали и Гоце Делчев, където се отглежда сортова група Басми, макар че и там през последните години се наблюдава инвазия на някои гръцки сортове Басми“, обяснява доц. д-р Мария Къшева.

„Най-голям интерес има към българския ориенталски тютюн Крумовград 58, Крумовград 68, Крумовград 88, Крумовград 90.

Тук са най-големите изисквания на фирмите, които изкупуват тютюн и те заемат най-голямата част от производството на български тютюн днес“, посочва българският учен.

„След 1990 г. имаше масово навлизане на чужди сортове по полетата в страната. Най-напред това се случи при едролистните тютюни Виржиния и Бърлей, след това и при ориенталските тютюни. Някои гръцки сортове като гръцка Басма и Катерини намериха широко приложение отново в македонската тютюнева област и изместиха част от българските сортове. Всичко това е свързано с комерсиалните сортове, които фирмите през определен период имаха интерес да изкупуват. Това бяха тютюни, които дават повече количество и не толкова високо качество. Радваме се, че през последните години има завръщане към сортове, които дават много добро качество, тъй като се промени и търсенето от фирмите, които изкупуват“, казва още доц. д-р Мария Къшева.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/1/21 21:16

    Къде е дпс нали гласувахме за тях

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен19/1/21 17:01

      Те точно Дпс са виновни за тютюна на чело с дикме

      Изтриване
  2. Анонимен18/1/21 22:12

    Кутия цигари 7 евро

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/1/21 09:18

    Света разбра,че може да се произвеждат цигари и без тютюн,така,че всичко е в ръцете на пушачите.Да ама истински пушачи вече няма.Всички са наркозависими,защото ВРЪЗКАТА М/У ЧОВЕКА И ЦИГАРАТА Е ТОЛКОВА СИЛНА,ЧЕ ЦИГАРАТА ИЗГАРЯ ОТ ЛЮБОВ КЪМ ЧОВЕКА,А ЧОВЕКА УМИРА ОТ ЛЮБОВ КЪМ ЦИГАРАТА.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен19/1/21 11:49

    Защо ми триете поста???Защото казвам истината за цигарите??Същата е истината и с наргелето.Вие сте за пушенето и сте за съд.Ако има пушачи м/у вас нека се опита да не пуши 3 денонощия.Ако не устои да застане пред огледалото и каже на отвъдния,че е наркозависим.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен20/1/21 08:31

    С тютюн не можеш да си вградиш бъдещето, защото не човека който работи в полето печели пари,а печелят хората които не познават лопатата и мотиката,,,няма и изчезна това население вече който поминъка им беше само тютюна,,само можете да разправяте на внуците си че едно време тука се сееше тютюн,,,,, господа управници и авантаджии от чужд гръб!!!!!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.