Да си купиш пенсия. Минимална, която да получаваш всеки месец в остатъка от живота. Нейната цена е близо… 5000 лева.

***

Историята на 64-годишния Димитър Вълчев е може би една от многото в страната, в която вместо спокойни старини, те очакват неспокойни дни. Работил повече от 35 години, но не може да се пенсионира, защото му е нужен още стаж, малко над 3 години. Единственият изход е да си ги откупи, но не му достигат средства. Затова отправя молба към ръководството на Военното окръжие в Кърджали, където работи за последно, да остане още три месеца на работа, за да събере още някой лев. Целта - да се доближи до нужните 4 750 лева, с които да си купи пенсията. 

„Не ми достига стаж от 3 години и 3 месеца. 

Говорих с подполковника, ако има възможност да ме остави още три месеца на работа. Каза, че няма да има проблеми, но от Пловдив дойде заповед, с която ме освобождават понеже е изтекъл договорът“, разказва възрастният мъж.

Обръща се с молба и към Централното ръководство в София.

„Иначе оставам на улицата, а и жена ми е трайно безработна, знаят, но никой не се застъпи. Единствено майор Белев се опита да направи нещо. Ходихме с него в София, обаче явно работата е била подготвена от тук и ме освободиха“, допълва Димитър.

В крайна сметка…

„Получих писмо от НОИ, в което се казва, че имам да плащам определена сума-4750 лв. за стажа, за да мога да се пенсионирам. 

Питат ме дали ще платя. 

Ами няма как, нужно е да платя. Ако не го направя, ще трябва да се пенсионирам на 70 години, по старост. Аз изобщо дали ще съм жив с тази азбестоза на белия дроб, която имам“, казва още Димитър Вълчев. Обяснява, че се е разболял, работейки преди това дълги години в хлебозавод. Това е и една от причините да не може да се нагърби с каквато и да било работа.

В крайна сметка, необходимите близо 5000 лв. за стаж, ще плати неговият  племенник.  След това Димитър ще чака решението на НОИ, за да разбере каква пенсия ще получава, а тя вероятно ще е:

„Минималната. Тя беше 250 лв, но сега с увеличението май ще е 300 лв. Така е, защото, където и да съм работил винаги съм получавал минимална заплата. И сега ако не платя парите не мога да се пенсионирам. Ако бях останал още 3 месеца на работа, щях да събера, поне по-голямата част, тъй като последните месеци получавах около 900 лв. Нямаше да вземам от хората заем и вече като излезе пенсията-ще се мъчим с жената. Аз съм карал цял живот с толкова, пак ще карам“, изрича Димитър Вълчев.

Тежката действителност. Възрастен, болен, безработен мъж, с 35 години стаж, но не може да се пенсионира, ако не плати няколко хиляди лева…

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

20 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/1/21 16:21

    Tova e,dırjava na mafioti i psihopati,a narodıt gnie v bednost.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/1/21 16:24

    Ужас е да живееш в такава държава и с таково управление на дерибеи ,мутри и разбойнци .Няма милост ,няма жалост Див капитализъм и вечни роби на изедници

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен29/1/21 18:29

      Защо хулите държавата, щом не покрива условията за пенсия не може естествено да се пенсионира

      Изтриване
    2. Анонимен30/1/21 11:16

      35 godini e rabotil, malko li sa

      Изтриване
  3. Анонимен29/1/21 17:09

    Безброй са като него. Другите дето имат 20 години какво да кажат? Да мрат е най добре за държавата мащеха.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/1/21 17:37

    Ами пак да гласува за ГЕРБ

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен29/1/21 17:57

    Ремонтите обикновено са пълна трагедия и всичко започва да се разпада в рамките на година. Така наречените санирани блокове, май излиза по-евтино да се построят наново. Ама карай...!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен29/1/21 18:26

      Живея в саниран блок и съм доволен.

      Изтриване
  6. Анонимен29/1/21 17:59

    Ако не беше Турското Робство, положението щеше да бъде по-розово.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен29/1/21 20:26

      Точно така ,много на място !

      Изтриване
    2. Анонимен30/1/21 10:38

      На крива ракета космоса и виновен

      Изтриване
    3. Анонимен30/1/21 20:27

      По-добре включи и византийското робство, че и то е продължило два века и полонина, точно наполовината на турското.

      Изтриване
  7. Анонимен30/1/21 10:44

    Osmansko prisıstvie e pravilnoto.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен30/1/21 13:06

    Ne tursko robstvo a osmansko prisıstvie.Alo moderatora ti rasist li si?

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен30/1/21 14:39

    Досега нито един лев ли не е спестил?, нали казва че последните месеци е взимал 900 лв заплата

    ОтговорИзтриване
  10. Нема такава държава.Това не единствен случай,а масово явление.На мен ми взеха 4600 лева за да увеличат инвалидната пенсия с 28 лева и след това оздравях намалиха ми процента от63 на 40 процента без пенсия.Иначе няма премия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен31/1/21 13:09

      Търси си правата Митак,викай някоя телевизия за по голяма гласност на проблема ти. Няма начин да не се оправи.

      Изтриване
  11. БЕЗ КОМЕНТАР .....ДЪРЖАВАТА Е ВРАГ N 1 НА НАРОДА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ..............250 ЛЕВА -- НА МЕСЕЦ --ДА ЖИЕЕЕЕш----------ИЛИ ДА ПСУВАШШШШШШШШШШШ............

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен1/2/21 00:22

    Трябва да има закон, който да наказва дерибеите началници, когато умишлено държат работниците си на минимални работни заплати

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.