Премахнато бе 10-метровото дърво, чиито корени създаваха част от проблемите по подпорната стена на блок „Орфей-юг“. Това стана след като на място в кърджалийския квартал „Веселчане“ на оглед бяха кметът Хасан Азис и заместникът му Катя Митовска.

„Отстраняваме дървото понеже бута стената. Предстои под нея да се направи и дренаж. Дойдоха от Общината и направиха оглед. От сряда, ако времето позволи, ще дойде багер, който да разкопае мястото под стената за дренаж. След това ще се укрепи и самата стена. Преди да отрежат дървото пък, отпушиха шахтата, която също създаваше проблеми“, обясни Камбер Алиш, собственик на жилище в блока.

Както 24rodopi.com преди време показа, подпорната стена е в предаварийно състояние. Тя е деформирана и напукана от  около 6 г., като проблемите по нея се изострят най-силно в есенно-зимния сезон. В резултат на обилните валежи, земната основа се е  преовлажнила и увеличила земния натиск върху подпорната стена. Това пък е довело до увеличаване на наклона на стената и уголемяване на пукнатината. През декември 2015 г. е изготвен технически проект, с който в началото на 2016 г. Общината е кандидатствала за средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Към момента няма одобрени средства за реализиране на проекта.

40-те семейства, обитаващи блока, вече са по-спокойни, тъй като мерките по укрепването на стената в крайна сметка започнаха.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.