Търсят терен за „база“, целта – пращане на животни зад граница


Германци искат да „спасяват“ Кърджали от уличните кучета. За целта те търсят терен край областния град, който да превърнат в база за бездомните четириноги, за които да се търсят осиновители зад граница. Но не за всички животни, а избирателно. За кучета, чиято възраст би била подходяща за по-бързо осиновяване.

Новината бе споделена за 24rodopi.com от доброволци, които от години помагат на бездомни четириноги в областния град, и които са участвали в среща с „колеги“ от Германия. Тя се е състояла преди дни в известен хотел в Кърджали. Участвали са над двадесет души. Споделено им било, че вече е създадена фондация в Кърджали, която да приема дарения за бездомните животни. Интересното обаче е, че германските гости се държали изключително агресивно към част от доброволците на срещата. Млада германка дори изпаднала в „нервна криза“ и ярост, когато бил повдигнат въпросът относно финансирането и „избирателното спасяване“. Тя започнала дори да гони част от присъстващите, а думите й били „Затова ли дойдох в лайн*ната България?!“.

Припомняме, че властите в Германия започнаха разследване преди време именно заради внос на кучета и продажбата им в страната. „Милиони кученца се пренасят нелегално от Източна Европа, за да се продават в Германия и други държави, където цените за тях са значително по-високи. Животните често са заразени, неимунизирани или с подправени документи, а купувачите в Западна Европа биват лъгани за произхода на четириногите, които много често са от нелегални развъдници в България. А условията в тях обикновено са ужасяващи - животните се използват като машини за разплод, а новородените често тънат в мръсотия и мизерия.

Кучетата нерядко са толкова болни, че умират бързо след продажбата, но трафикантите от "кучешката мафия" печелят невъобразими суми“, писа преди седмици „Дойче веле“.

На бума на този нелегален бизнес в България е посветен и репортаж на кореспондента на АРД в Югоизточна Европа Кристиан Лимперт. Той разказва за битката, която активистите от Организацията за защита на животните "Четири лапи България" водят срещу нелегалните развъдници и продажбите на кучета, но констатира, че българските власти са претоварени и неспособни да се справят с проблема. "Един поглед в интернет показва защо е така - български развъдници предлагат по хиляди малки кученца за продажба ежедневно. Много от тях заминават и за Германия", отбелязва Лимперт.

В Кърджали приют за бездомни кучета на съществува. Функционираше единствено Кастрационен център. Дейността му пък бе атакувана от доброволци от години. В момента центърът е затворен. Кастрация на безпризорни животни пък не се извършва, което със сигурност ще окаже влияние върху популацията на уличните кучета. 

От години пък доброволци помагаха с храни, лекарства, пособия и труд на т.нар.“приют“.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/2/21 10:26

    Трябва заедно да решим проблема, не може да се живее в този град нормално... Общината да събере пари за приют...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/2/21 11:35

    Приют трябва да има няма спор, но тази схема по която животните се кастрират и връщат е тотално сбъркана оставени на улицата без грижа те замърсяват и разнасят зарази това не е нормално. В града се разхождат глудници големи кучета сред тях агресивни, опасно е дахе през деня в по глухите улици. Трябват незабавни мерки.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/2/21 12:45

    ДОКАРАЙТЕ ВЕТНАМЦИТЕ И ПРОБЛЕМА ЩЕ СЕ РЕШИ

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/2/21 13:35

    Да вземат и управлението и нас да ни спасят от тази мизерия

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/2/21 17:59

    Германците да дойдат да спасят България по добре😁

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.