След повторното затваряне - заведенията без персонал
Над 2000 души се готвят да напуснат Родопите заради повторния локдаун. Става въпрос предимно за персонал на заведения, алармираха от бранша за „Родопи voice“. Несигурността в пандемията, ниските обезщетения са причините масово сервитьори, бармани, готвачи да напускат и стягат куфарите за Западна Европа.
„Положението е изключително тежко. Не можем да ги задържим.
Това са обучени хора, които обаче просто не могат да гледат семействата си с
480 лева на месец. Толкова са помощите, които получиха едва преди 2 седмици
хората ми, и то за месец декември“, коментира председателят на местната
структура на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в Кърджали Дидо
Дялков. По думите му, около 2000 души са заети в сектора в региона.
Близо толкова са и служителите в бранша в Смолянско. „Казах
го още първия път. При повторно затваряне, аз няма да имам възможност да
отворя. Така и възнамерявам. Бизнесът ми бе дотук“, коментира за „Родопи voice“ собственик на
ресторант в Смолян. Десет души от персонала вече са напуснали и се готвят да
заминат за чужбина.
„Не подбират никаква работа. Дори най-ниско платената-общи
работници и т.н. Разбира се, ще получават в пъти повече от обезщетението тук“,
посочва Дялков.
Масовото напускане идва главно от несигурността.
Ресторантите трябваше да отворят на 1-ви март, но при условие, че броят на
заразените с Ковид-19 в страната продължава да намалява. От дни обаче броят им
расте, а прогнозираната трета вълна най-вероятно ще наложи удължаване на
мерките.
„Браншът е в пълна безизходица. Много колеги просто няма да
отворят дори след края на локдауна. Други са пред фалит-имат много кредити,
които няма как да погасяват. Проблемът е и друг-дори да отворим, персонал няма
да има. Напускат обучени и отлични кадри, а за да се подберат нови ще трябват
месеци“, коментират още от бранша.
24rodopi.com
НОЩ ДА СЕ ГОРДЕЕ С ТОВА
ОтговорИзтриванеАбсолютно са прави.Заведенията нява как да са най-големите разпространители.Трябваше отдавна да отворят,с намален капацитет.По хотелите ресторантите работят и както виждате нищо разпространяват.Пък и не езадължително са ходите на заведение.Всеки сам преценя.Аз избягвам големите вериги,където има постянно голямо струпване на хора.Голяма част отях даже не пазаруват а просто се разхождат и зяпат.Какъв е проблема,ако хората пият кафе на открито,през една маса дистанция и има работа за хората от този бранш.Все пак по-добре те да внасят пари в бюджета(макар и малко да послътват)отколкото държавата да им плаща пари които не стигат за 1 човек камоли ако има деца.Не може тока и храната да си плати...
ОтговорИзтриванеСпокойно не гласувате за нито една от управляващите партии и ок
ОтговорИзтриванеКакъв е този имагинерен локдаун? Едно израелско предприятие си праска с 200 км/ч.
ОтговорИзтриванеtamam tamam ...
Изтриванеvseki cent v evreiskata ferma i farma! i sichki s burki!
Израелците си имат държава, държавно управление и най важното НАРОД! Това е разликата със събраните племена с индивиди завистливи, крадливи, еб..ви и вечно мъркащи! НХ
Изтриванеkefliiski i v zaednost ;-)))
ОтговорИзтриванеАйде де, поне 10 000 трябва да се махнат, че да се диша нормално... и без това е пълно с келемета....
ОтговорИзтриванеАмерика,Русия,ОАЕ и др. държави заплашени от ковид 19 намират начин да не затварят бизнеса! Може и с ограничен достъп и маски,но все пак функционират! А вече тези,които не ги устройва да работят с ограничен достъп,да имат право да търсят помощи и обезщитения! Моят съвет,търсете друг занаят!
ОтговорИзтриванеayyy, kade sa slaveichetata?
ОтговорИзтриванеНе знам какво ще правят на запад, щото пък там няма никъде никакъв локдаун
ОтговорИзтриване