Каменни къщи, на повече от век, грабват погледа из поляните на джебелското село Софийци и напомнят за миналото…

„Изцяло от камък са. Стените са близо 60-70 см. дебели“, обяснява възрастна жена в селото. Друг жител ни посочва една от старите полупорутени къщи и ни разказва:

„Тази е на повече от 100 години. Моята баба е родена  там. После са направили другата къща до нея“.

Днес, част от старите постройки се обновяват, други се строят наново. Едно от най-красивите села в община Джебел – Софийци, се превръща в притегателен център за изселниците.

„Тези, които са от Турция - пенсионерите предимно, си идват и си оправят къщите. Идват лятото, зимата си заминават пак. Като лястовичките…“, казва Мохамед Мехмед, който открай време си живее тук.

„Влече ни родното място“,  казва Севдие Рюстем, която се връща в южната ни съседка за кратко, само през зимата.

„Ако два месеца съм в Турция, пет месеца съм тук, не ми се връща там. Хората започнаха да си идват по родните места. Въздухът е чист, коронавирус няма. Лятото е пълно с хора. Носталгията ги връща обратно“, казва Севдие и ни развежда из селото. Запознава ни с Мустафа Юсеин, който след три десетилетия в Бурса е решил  да си дойде, за да ремонтира старата си къща.

„Тук съм роден, през 1952 година. Отидохме през 1989 г. там. 31 години живеем в Турция. Сега се върнах да си направя една къщичка, да идваме с децата тук за лятото, на ваканция“, обяснява възрастният мъж. 

Селото е разположено в подножието на две възвишения, осеяни с красиви и обширни поляни. Тихо, спокойно, живописно…

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.