Кърджали влезе в пожароопасния сезон. Той важи до 15 ноември, сочи заповед на областния управител.

През изминалата година на територията на област Кърджали са възникнали общо 46 пожара в горски фонд, 6 от които  с нанесени материални щети и 146 пожара в отрасъл селско стопанство, от които 20 от тях с нанесени материални щети.

49 декара гора-широколистна, иглолистна и смесена, бе изпепелена, както и 1636 декара сухи треви и храсти и горска постеля, отчитат от „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Какво да правим, ако попаднем в горски пожар:

-Ако забележите дим или пламъци, веднага сигнализирайте на телефон 112 за локацията им. Ако имате информация за хора, пребиваващи в близост до пожара, от Вашето навременно и точно съобщение зависи техният живот;

-Ако запалването е в начална фаза, може да го потушите с вода, пясък, пръст и тупалки от зелени клони;

-Отдалечете се от пожара. Движете се в посока, обратна на вятъра и покрай реки, потоци или водоеми. Защитете дихателните си пътища с мокра кърпа или друг платнен материал;

-Пазете дрехите си от запалване, особено ако са от изкуствена материя. Ако се запалят легнете на земята и се търкаляйте.

Спазвайте следните правила:

-Неизгасени кибритени клечки и угарки от цигари не бива да се изхвърлят в леснозапалима среда;

-Паленето на огън е разрешено само на обозначени за това места. Предварително подгответе вода или пръст за погасяването му. Опасно е паленето на огън при вятър – той може да разнесе искри и горящи частици на големи разстояния;

-Не изхвърляйте стъклени бутилки в леснозапалима среда. Те могат да имат ефект на лупа, която да запали сухата трева и растителни остатъци;

-Всички моторни превозни средства, които навлизат в горите, трябва да са технически изправни, с изпускателна уредба, недопускаща отделянето на искри;

-Абсолютно забранено е паленето на стърнищата. Разчистването на сухи клони и отпадъци в горските участъци трябва да става чрез извозването им на определени за това места. Забранено е изгарянето им на място.

24rodopi.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.