Отминалите на 4 април  парламентарни избори оставиха много въпросителни след себе си. Едва тази сутрин Централната избирателна комисия обяви разпределението на мандатите по партии.

Но остават още:

- Кога ще са ясни имената на всички 240 народни представители?

- Кога ще се свика първото заседание на 45-тото Народно събрание?

- Каква е процедурата по даване на мандат от президента на първата, втората и третата поред политическа сила?

- Какви са сроковете за съставяне на правителстви и за връщане на мандати?

- В какво срокове най-рано или най-късно би имало правителство, служебен кабинет, нови избори?

Окончателна  яснота за пълния поименен състав на парламента ще имаме едва на първото заседание на 45-тото Народно събрание събрание, след като депутатите положат клетва и стане ясно кои се отказват, за да отстъпят мястото си на други колеги и кои водачи на листи от кой МИР влизат.

Кога ще се свика първото заседание на 45-тото Народно събрание?

Според конституцията първото пленарно заседание се свиква от държавния глава най-късно до един месец след избирането на Народно събрание.

Първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител, а народните избраници полагат клетва.

На същото заседание се избират председател и заместник-председатели на парламента.

След конституирането на парламента президентът връчва мандат за съставяне на правителство на  спечелилата най-много гласове на изборите политическа сила. Интересното е, че в конституцията няма предвидени срокове за връчване на мандата.

Първото заседание на предишното 44-тото Народно събрание, сформирано според резултатите от извънредните парламентарни избори в България, проведени на 26 март 2017 г., бе  свикано  на 19 април 2017 г. Тоест на 24-ия ден след изборите.

За 43-то Народно събрание сме чакали с два дена по-малко - от 5 октомври до 27 октомври 2014 година.

А за 42-рото сме чакали едва 9 дни - от 12 до 21 май 2013 година.

През 2017 година президентът връчва мандата на спечелилата най-много гласове политическа партия ГЕРБ и Бойко Борисов успява да сформира 96-тото правителство на Република България и своето трето в рамките на 15 дена от първото заседание на 44-тото Народно събрание (на 4 май 2017 година).

През 2014 година пак Борисов сформира 94-тото правителство на България и своето второ правителство в рамките на 12 дена от първото заседание на 43-тото Народното събрание (7 ноември 2014 година)

През 2009 година Бойко Борисов сформира 90-то правителство на Република България и своето първо в рамките на 13 дена от първото заседание на 41-то Народно събрание (на 27 юли 2009 година)

Всички тези правителства са сформирани още от първия мандат, връчен от  президента. По-различна е ситуацията с 40-тото Народно Събрание, когато 89-тото правителство на Сергей Станишев, известно като "правителството на Тройната коалиция", е сформирано след тежки преговори едва с  мандата на третата политическа сила в парламента –ДПС. Тогава Движението успява да сформира правителство, формирано на базата на коалиционно споразумение между трите най-големи парламентарни сили – Българска социалистическа партия (БСП), Национално движение за стабилност и възход (НДСВ) и ДПС на 17 август 2005 година. За сравнение парламентарните избори са проведени на 25 юни същата година, а първото заседание на 40-то Народно събрание е на 11 юли. Тоест успешният трети мандат е оползотворен едва на 37-ия ден след първото заседание на парламента.

Засега единствено президентът знае кога ще насрочи първото заседание на новото 45-о Народно събрание и кога ще връчи първият мандат за съставяне на правителство. При трети неуспешен връчен мандат президентът трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебен кабинет и да насрочи избори за народни представители, които да се проведат в 60-дневен срок.

Ерхан Алемдар

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/4/21 12:41

    няма оправия и никога в света не е имало справедливост, разликата между бедните и богатите е, че едните се борят за хляба а другите за салама.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/4/21 15:01

    Нови избори със нов закон...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.