Скромен дъжд се сипе, а паркингът е пълен с автомобили. Места няма, в коридорите калабалък от хора. Кой застъпник, кой избирател, обичайното жужене и лутане „къде е нашата урна“.

Изборният ден в най-голямото училище в региона, с най-много секции. Малко преди девет сутринта, „П.Р.Славейков“. Човек би си рекъл „Леле, какъв мерак за гласуване!“. Отчетът на активността след 20 часа обаче щеше да го опровергае. Май малко преди 9 тарапаната се дължеше на „партийния елит“, който трябваше да посрещне председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. Той пусна хартиена бюлетина девет минути след девет, търсейки традиционната символика.

Градът се събуди и около 12 бе пикът на гласувалите.

Жена води две деца из коридорите на школото в най-големия квартал „Възрожденци“. Малкото преплита краката, голямото сочи с пръст и гордо обяснява кое къде е. Поназнайва нещата, ученик е.

„Мъжът ми е в чужбина и няма да може да гласува, защото ще трябва да измине стотици километри. Снощи се чухме и ми каза задължително да отида до урните“, споделя кърджалийката, докато малкото киха, а тя извръща глава и му дума да си постави добре маската…

Кварталните магазини във „Възрожденци“ отчетоха традиционно високите си обороти в неделния ден. Поради пандемията забраната за алкохол в деня за размисъл и на вота нещо бе позабравена, но пък и кога ли се е спазвала. Групи мъже пред магазинчетата, надигат бутилки с бира, патрончета и шеговито обясняват „Ако някой даде пари, да вървим да гласуваме. За тях далаверата, за нас идеологията“.

Та така и си отмина изборният ден. Резултатите?

Едва 25,98 процента активност в най-големия избирателен микрорайон в областта - квартал „Възрожденци“. 19 615 с право на глас според списъците, гласували едва 5095. Причините - кварталът с най-много гурбетчии, с най-изнервени хора (дупки, строежи, кучета), а и с най-много хора от селата. А през уикенда - те са си там.

Кварталът, който обаче може да даде толкова резерви, че да преобърне вота в „крепостта“.

На всеки глас за ДПС, близо 1,9 души са пуснали бюлетина за друга партия. Движението събра одобрение от едва 1463 гласа в квартала. За ГЕРБ гласуваха 1030 души, 779 за БСП, 744 за „Има такъв народ“ и 168 за „Демократична България“.

Анализът на градските секции като цяло пък показва следното: за всеки глас за ДПС, 2,5 души са дали вота си за друга партия. До урните на 4 април стигнаха 15 130 градски кърджалийци от 49 749 по списък. Движението получи 3 470 гласа, а общият вот за ГЕРБ, БСП, партията на Слави Трифонов и ДБ събра одобрение от 8900 гласа.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

17 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/4/21 16:18

    Добра статия с факти.
    Резултатите показват реално оценката на кърджалийци към ДПС. Движението ще получи още по лоша оценка при вота за местните избори. Гласовете на партийците от ДПС, скоро няма да бъдат достатъчни за нов мандат.Хората се събудиха и ще искат мажиритарен вот а не избор на посочените партийци от А. Доган.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/4/21 09:22

      От 10 години вече гласувам винаги против дъпъсъ. Омръзна ми от агенти!

      Изтриване
  2. Анонимен16/4/21 16:45

    И това им е много! На следващите избори бетер от ГЕРБ да станат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/4/21 09:27

      Е това зависи от нас. Аз отдавна не гласувам за агентите от Д"п"С и никой не ми е сменил името.

      Изтриване
  3. Анонимен16/4/21 16:50

    Изборите са ви изпили мозъка...Много ви обичат,затова не ходят да гласуват...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/4/21 17:05

    ДПС отдавна загуби Кърджали

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен16/4/21 17:32

    Заради Възрожденци ДПС губи в Кърджали защото не оставиха нито педя зелена площ, блоковете се строят буквално едно върху друго. На съветите, сигналите на хората не обръщат внимание. Изкорени ха 60 годишни дървета за да строят, оправдава се, че щели да ги сеят на друго място. Блоковете са толкова на гъсто, че човек като прави секс с жена си в апартамента се чува от съседните блокове. И забележка:вие от редакцията пускате коментарите, не щадете градските управници.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен16/4/21 17:34

    Слаба работа ама така става когато любовниците на някои велможи ходят на екскурзии в дубай а отрудени шивачки строители работници се мъчат за залъка си наорда вече не пасе трева!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен16/4/21 17:42

    Предлагам новия парламент да направи избори за общински и градски кметове

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен16/4/21 20:00

    ДПС загуби заради себе си. Край. Това беше.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен16/4/21 21:45

      Някой да хлопне мандалото до тук беше ДПС

      Изтриване
  9. Анонимен16/4/21 21:09

    Това ли е крепостта Кърджали с 3470 гласа срам и позор. яндък анам

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен17/4/21 14:25

    abe vie pravite li razlika mejdu Kardjali, Cernoocene i Dubai? Kardjali nqma nisto obsto s dubayskite turove na selqnite ot cernocene!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен17/4/21 16:41

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен17/4/21 17:32

    Сега ми просветна, защо в Кърджали има дупки по улиците! Ами асфалта и парите за асфалтиране отиват за селяните на околните села. Селяндурите живеят по добре от нас. Това само депесарите го могат. И тези същите селяндури после ще ми налагат кмет, те ще ми решават как аз да живея, как ще си троша колата, как няма да има зелени площи, няма да има детсли площадки, няма да има детски градини, няма да има паркинги, и ще се задушаваме от презастрояването ....

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен17/4/21 23:22

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.