„Работната седмица трябва да започва от вторник, понеделник е много крив ден“.

Това сигурно сте го чували много пъти. И как иначе, като нашенецът е издигнал в култ петъка. Особено като падне здрач и вече предвкусва уикенда. Планирането му пък започва още от понеделник. Изобретението „сряда е малкият петък“ също си е типично нашенско. Тоест, не остана, стягай багажа за бягство от града.

Броене на дните

И като настане сряда започва голямото тюхкане. Почесване и други подобни дейности, само и само да мине времето.

„Това е денят, в който нищо не върви. Чувството е като пребит педер… Потенциалът се изчерпва, търпението също. Виж, четвъртък е по-така. Тогава се предвкусва финалът, някак адреналинът се вдига, щото не остана. Пък и в петък кой ли работи“, дума служител в завод. Цяла енциклопедия за вършенето на разни неща в свободното време. Виж, за работа, ако го попиташ, е много кратък-„нося едни неща, машината ги реже, и това е“. Каква несловоохотливост.

Но пък за почивката:

„Ехей, от петък се събираме в един гараж в квартала. Само изморени, реално работещи хора".

„Чакай, а какво е „неработещи“?“, питаме.

-Това са разни такива, дето, разбираш, стоят и лапат мухите по бюрата, отговаря.

-Защо така смяташ?

-Какво произвеждат? Моята продукция се отправя по различни части на света. Тя е необходима за други производства, които пък тръгват нанякъде другаде, други я поемат и така се затваря цикълът.

Затова и брои дните.

Забавлението на бачкатора

„Както казах, събираме се в гаража, и се почва. Всеки носи нещо, мохабет до 2-3 сутринта. Доволни се разотиваме. На другия ден-един на село, втори на допълнителна работа до обяд, трети започва да пие от обяд. Другите наваксват по-късно. В неделя се изтрезнява до някое време с алкохол. По-умерено. И в понеделник се захваща отново. С единствената мисъл за петък. Всяка минута те доближава до него. По-жадувано нещо няма в региона“, завършва трактата един служител в завод.

Но следва понеделник

„Някаква лудница е. Трафик, трафик, странни маневри от водачи“, коментират шофьори в Кърджали понеделнишката тарпана по пътищата. И как да е иначе, като болшинството са все още махмурлии от почивните дни.

Това е първото работно денонощие от новата седмица.

Учени дори са разработили „петъчния синдром“. Всички жадуват отново да дойде петият ден.

„В понеделник всичко е с главата надолу. Едни са се разшавали от летаргията и гледат да гепят медал по работни заслуги. Други пък са неадекватни. Пълна лудница. Колегата върви и се спъва; друг се прозява сякаш иска да ме глътне, пули се и гледа пет за четири; тоалетната не работи-някаква авария от петък и никой не повикал техник. Интернетът е с прекъсвания. Нещо все се случва. Защото все някой по веригата е още петъчен“, разкрива битието на чиновника един държавен служител.

Нашенски размисли

Има една промисъл, миксирано продуцирана от работното място и кръчмите. „Когато бачка нашенецът мисли за маса, когато е на маса говори и разсъждава за работа“. Странен синкретизъм. Но все пак е понятно. Работейки той  е програмиран да мисли за почивка. По време на нея обаче, започва да коментира заплащане, колеги, недъгавости в системата. Плюе и удря с юмрук по масата. На тръгване от кръчмата дори може да отнесе покривката, заклещила се в токата на колана на панталона. И като засурне всичко след себе си, просто рече „Е.ал съм му майката!“.

Такива работи.

Затова…

Затова и всеки гледа да скатае и рано-рано в последния работен ден от седмицата да забегне.

„Раят за бай Ганьо алкохолика настава в петък. И после що икономиката била неработеща. Пък на Запад бачкат седем дни в седмицата и веднъж годишно отмарят на Хаваите и Карибите“, изказва мнение форумен петъкофоб.

„Бачкат седем дни, ама някой друг път. Ако си в строителството, може и да го сториш, в другите сектори-няма такъв филм. Плаща се почасово, а извънредният труд е два пъти по-високо платен. Това в България няма как да се случи“, пък контрира втори.

***

Интересни тези за седмичното развитие на нашенеца. Развитие в застой. Бачка за забавление, по време на него пък се оплаква от работата. Върви разбери какво иска.

А времето си минава със слоган „Петък е готино, понеделникът е гаден“.

24rodopi.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.