Кметът на Кърджали д-р инж.Хасан Азис направи оглед на мястото, където се строи новият пешеходен мост в парк „Арпезос-Север“. Заедно с него бяха част от екипа му и представители на Общинския съвет. Основите на съоръжението са готови, на терена са докарани елементи от връхната конструкция след първична обработка, чието монтиране предстои.

С  изграждането на моста ще се преодолеят различните нива в първи и втори етап на парка. Предвидено е съоръжението да обслужва смесен поток от  пешеходци и велосипедисти. Дължината ще бъде 111,30 м, дължината на пешеходната част – 103.12 м, а широчината на пешеходната част – 4.46 м.

Пешеходната платформа ще бъде със светла широчина от 4 метра, а настилката от профилиран декинг, който е изключително здрава и издръжлива подова настилка, предназначена за открити пространства с голямо натоварване. В конструктивно отношение съоръжението представлява система от 3 двойки стоманени дъги. Върху тях е окачена връхната конструкция посредством стоманени спирално усукани въжета от затворен тип. От архитектурна гледна точка проектът на моста акцентира на симетрията по надлъжната ос, наподобявайки отворени крила на пеперуда, а в изглед визията на съоръжението следва затихваща вълнообразна форма


Проектант на моста е „Трансконсулт-22“ ООД – град София, а изпълнител – „Екип холдинг“. Срокът за изпълнение  на поръчката за изграждането на мостовото съоръжение е 210 дни.

Изграждането на моста е по проект „Ремонт и рехабилитации на улици и тротоари в град Кърджали“, по процедура „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020 – Кърджали“ по оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020.

Общият устройствен план предвижда под мостовото съоръжение да бъде изградена улица „Арпезос“, която ще осъществява връзката между Пазара на производителите  и Новия мост,  но реализирането й не е включено в рамките на проекта. За изграждането на улицата ще бъдат търсени допълнителни средства.

Общата стойност на поръчката е над 1,8 млн.лв.

24rodopi.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/5/21 14:33

    Не искаме мост,искаме улици без дупки,без кучета.....и т.н.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/5/21 19:07

    Кмете да знаеш че конструкцията на моста идва готова от Турция.
    След година ще започне да корозира

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7/5/21 19:39

    То всички пътища са за пешеходци
    С коли не може да се движи

    ОтговорИзтриване
  4. Кога ще се сеят дървета този парк много пусто остана

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен8/5/21 23:57

    А кога ще се направи нова детска градина във Възрожденци

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен9/5/21 00:00

    А кога ще се направи нова детска градина във Възрожденци кмете

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.