50 лева към пенсиите по време на пандемията. Опашки пред пощенските клонове на всяко седмо число от месеца. Разговори от дистанция-за болежки, живота и т.н. Като някакво преброяване, „колко останахме, държим ли още“. После в панелката, на градинката, до следващия месец..

„60 стотинки са марулките. Тук всичко е домашно, от градината. Нищо няма изкуствено. Ей, на, гледай!”, изрича възрастна жена и подава с треперещи ръце стоката си. Марули, пресен лук, чесън, магданоз, репички и копър са подредени върху празни кашони и касетки, които играят ролята на сергийка. Бабите са седнали на малки столчета на пазара в Кърджали. Встрани от тях друг пенсионер продава домашно краве мляко. Всеки ден са там. Понякога четирима, друг път в по-голям числен състав. Стариците разказват за болежките си, за проблемите на децата си, за внуците докато припечелват към пенсийките си. Не е много, но успяват да дадат на малките, за които „пак иде ваканция, пак ще искат”. Няколкото лева на ден печалба се къта старателно, за да замине по предназначение за внучетата. „Ние сме си пестеливи, животът ни е научил така. Сега за младите обаче е трудно да заделят. Сега не е като едно време. Всичко е скъпо, парите си вървят, та помагаме с каквото можем”, споделят жените.

С марулки от 60 стотинки да „отгледаш” внучето…

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.