"Държавата дава в Българската банка за развитие (ББР) милиард и половина лева за малки и средни предприятия - за тях обаче са отишли само 400 млн. Големият пай е за 8 компании -  946 млн. От тях четири са във връзка с г-н Пеевски. За него са 500 млн. лв. Това страшно ме притесни". Това заяви в предаването „120 минути“ по bTV служебният министър на икономиката Кирил Петков.

"Това са нашите средства, на данъкоплатците", заяви Петков и добави: "От понеделник назначавам специална комисия за публичен контрол на средства и прозрачност. Заедно с Агенцията за финансов контрол ще влезем в ББР, за да видим как са разходвани тези средства и защо по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а почти 1 млрд. се дават само на 8 души, някои от които свързани“.

"Опитът на двама души от тази банка, които са били там в последните години, е от Агенцията за приватизация, а не от нормални търговски банки. Как е възможно човек от Агенцията за приватизация да решава да дава 1 млрд. на осем компании?!", попита Петков.

Той допълни, че по закон ББР трябва да е 100% държавна банка, но тази банка не е била точно 100% държавна, пише „Сега“.

"99.996 % е на държавата, но 8 акции се държаха от търговска банка. Уставът казва, че понеже държавата не е 100% собственик, ако иска икономическият министър да направи събрание за смяна на надзора, трябва да изчака до три месеца, което прескача шанса нашето правителство да смени този надзор. Намерихме писмо от преди година, където банката казва ние искаме да дарим тези 8 акции, а Министерството на икономиката не е отговорило на това писмо. От петък вече тази банка е на държавата 100%, българската държава вече е собственик на тази банка изцяло", заяви служебният министър.

И допълни: "Смятаме да ограничим и така да сменим устава на ББР, че никой повече да не може да раздава 1 млрд. на осем души. Надзорният съвет ще бъде освободен".

Снимка: bTV

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/5/21 08:08

    Дупка до дупка. Кражба до кражба. Народът е беден и роб. Тъжна картинка. Ще избегам от таз държава. Корупция. Корупция и пак Корупция.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/5/21 22:39

      Някой сеа ще каже, че сами сме си ги избрали.

      Изтриване
  2. Анонимен17/5/21 10:38

    А турците да се радват за ДПС Пеевски че давал смешни пари за дарения на болниците ,ето откъде са били парите

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/5/21 22:38

      Не, не се радваме. Аз съм турчин и съм омерзен от камарилата дпс+герп+бсп! Отвратителни са!

      Изтриване
  3. Анонимен17/5/21 22:32

    МВР трябва спешно да се изчисти от милиционерите. Незабавно!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/5/21 22:37

    Терорът на герп спира. Ура!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/5/21 22:37

    герп ще иде в гроб. Ура!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.