Да бъдеш областен управител в България не е чак толкова „голяма работа“, като да си губернатор в Щатите или валия оттатък Капитан Андреево.
Но правомощията на областния управител и талантът да види опциите за изява отварят такъв хоризонт пред стратегическия мислещия и по капиталистически бачкащия, че той може да направи пробив дори в Бастиона на Доган! Разбира се, в никакъв случай сам. Политиката е като футбола – колективен спорт, а решиш ли да прилагаш тактиката на тенисиста – да изпъкваш само ти, заобиколен от по-тъпи и по-невзрачни, от усърдно клакьорстващи, но безидейни членове на екипа, накрая лошо ти се пише. Тази тактика е успешна за чалга изпълнител, но за политика накрая носи само сълзи у дома.
 

Някога Пламен Иванов от СДС се възползва от ширналия се хоризонт за пробив в Кърджали и го направи. Спечели хем депутатски мандат (и то по старата системата за разпределение на мандатите, сегашната „Хеър-Ниймайер“ не позволява на ДПС дори да си помислят за 5 от 5), хем 3 общини – Кърджали, Кирково и Момчилград.

 Когато на 10 май анонсирахме с жокери, че Даниел Делчев е фаворит за нов областен управител на Кърджали, подсилихме дописката с провокативното изречение „Ако фаворитът наистина стане областен управител, то пред него ще се отвори... пътят към следващите кметски избори в Кърджали“. А когато завчера обявихме, че той е човекът, който ще смени Никола Чанев, в диалога Читател-Редакция битовизмите отстъпиха място на желанието „Искаме продължение“.

Даниел Делчев влезе в местната политика провокативно. От 14-а позиция в листата на БСП с кандидатите за общински съветници, но с мощната преференциална подкрепа скочи на 2-ро място. Направо влетя в Общинския съвет и фрасна в диафрагмата „заплатаджиите“, обявявайки, че той ще си дарява всеки месец възнаграждението.

Хем е единственият човек в разпоредителния орган, който работи без пари, хем е най-свободният при гласуванията съветник. Докато при другите за дадено решение е важно какво е решила партията предния ден, при него степенуването е следното: 1. Важни са избирателите; 2. Партията…

Рисков играч, може би!? Невъзможен за колективни победи? Не, когато трябва, той е диалогичен. Ако щете – компромисен. Днес, ако имаше гласуване за омбудсман на Кърджали, ГЕРБ биха го подкрепили и заедно с гласовете на ДПС и БСП, градът край Арда да има обществен защитник.

Разбира се, експертът по европроекти никога не си е поставял такава цел. Дори, ако го попитате, дали мечтае някой ден да стане кмет на Кърджали, би реагирал с усмивка: „Глупости...“. 

Политиката обаче не е игра „ден да мине, друг да дойде“.

Някой би казал: А защо кмет, а не, да речем, министър или депутат!?

Защото министър може да стане всеки по-голям натегач в партията, а депутатските кюфтета са още по-достижими. За кметска битка току-така в партията не пращат случайни хора. Трябва и харизма, и акъл.

Освен това, да си кмет е „по-тежко“ от един статист в парламента или артък много зависим министър.

С Делчев БСП има шанс да покаже на ГЕРБ как стават тия работи, за които не им стигнаха 10 и кусур години.

И, ако все пак новият областен управител няма амбиции, а се е "хванал на хорото просто ей-така", лятото на 2021-ва ще му е тъжно. Ще се върне във фирмата си, но като "човекът на едните", а и ще е загубил мястото си в разпоредителния орган, който някои от заплатаджиите неуместно наричат "местен парламент", сиреч получавали пари за работата си в "Парламента на Кърджали".

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/5/21 09:29

    Защо някои хора са по-гладни от други?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/5/21 09:30

    Анализа е перфектен! Даниел Делчев от 14 позиция в листата застана на ПЪРВА, на втора беше М. Багдасаров, от 13 място на ТРЕТО се класира Назми Мюмюн , броени гласове не му достигнаха да преодолее и той 7 процентовата висока бариера!Такава е истината! Но винаги, рано или късно ПРАВДАТА ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/5/21 09:41

    Естонският парламент прие закон, позволяващ 45-минутна спиране за почивка на шофьор, който е превишил скоростта с не повече от 20 километра в час, като алтернатива на паричната глоба.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен21/5/21 08:19

      Е това вече е умно решение. Но наште милиционери искат парите ни. Не им дреме за безопасността.

      Изтриване
  4. Анонимен20/5/21 09:51

    Някой беше казал преди време- заради Кърджали няма да си развалям достлука със Сараите.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен20/5/21 09:52

    Чанев ще бъде следващият кмет

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен20/5/21 10:00

    С двете ръце бих гласувал за него като кандидат за кмет, но едва ли ще има реален шанс, понеже обществото в регионално местен план е още далече от съзряването да има подобен кмет.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен20/5/21 10:04

    Човек с мисъл, воля и харизма. Успех!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен20/5/21 10:15

    Бай Ахмед е нещо като мъдреца, учителя на нацията - българският Конфеций. Всеки път, когато сме го послушали е настъпвал златен период, а когато не – падаме в киреча.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен20/5/21 20:51

      Конфеций е майстор на конфети съм чувал от кирковско

      Изтриване
  9. В Даниел Делчев има съчетание на няколко ценни качества - ЗНАЕЩ, МОЖЕЖЕЩ И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЧТЕН ! Все неща, които никак не се харесват на политиците ! Такива хора трябва да управляват публичните дейности и всички ние граждани сме длъжни да им дадем този шанс НА ВСЯКА ЦЕНА ! Успех в бъдещата му работа !

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен20/5/21 11:00

    Ако е Независим може да се опита, но с БСП няма смисъл даже да пробва ;)

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен20/5/21 11:22

    Ха дано!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен21/5/21 07:47

    УВАЖАЕМИ ДАНИЕЛ ДЕЛЧЕВ- С БСП НЯМАШ НИКАКЪВ ШАНС ЗА КМЕТ

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен21/5/21 07:59

    Мечтите са безплатни:)

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.