"Никога не бях виждал Иван Ангелов-Пилето през живота си. И като го видях по телевизията, като видях неговата арогантност и как постави цялата държавност на най-ниско ниво, си казах - ама този ли ни заплашва нас? Няма повече да сме вече роби".

Така обясни един от най-големите зеленчукопроизводители Павел Стоименов (на снимката) решението си да се яви в парламентарната комисия по ревизията на правителството на Бойко Борисов в предаването "(O)позиция", обобщава „Сега“.


"Бях шокиран от поведението на Ангелов (на снимката вляво в средата). Как за проблем с един камион с яйца на границата ще се обадиш веднага на премиера?!? При такива проблеми се обаждаш първо на търговското ни аташе в Турция, после в търговските камари, въшно министерство... Вие вярвате ли, че за един камион с яйца, ще се обадите на премиера? Има нещо друго тука. Защо Ангелов казва тези неща? Или е много глупав, а това не е така - този човек има много голям бизнес и е бил добре не само с това правителство, но с други - при Първанов например, или просто е използвал техните имена. Няма партия, която да е била на власт, и той да не е използвал нейното име. 98% от българския бизнес няма връзки с властта. Само 2-3% имат, и те не биха го казали публично. А този човек си го говори. Според мен това е Троянският кон на нашето правителство на най-високо ниво", каза още Стоименов.

Той лично се е сблъсквал с картела в земеделието в Южна България. "Тази организация, която се е нарекла Г-8, и олигарси като Ангелов мачкат всички малки фермери. Те решават какви ренти да се дават. Този господин /Ангелов/ е на входа и на изхода. И за да вземе от Г-8, а те да не фалират, трябва да вземат от малкия собственик. Държавните поземлени комиси по места също им помагат. Тези хора пет години не си плащаха белите петна земя, които обработват. Не си платиха пътищата, които ползват. Ощетена е общината, ощетени са всички дребни собственици. А те са откраднали и европейски средства от субсидиите", добави Стоименов. На въпрос защо не е сезирана прокуратурата, той учудено възкликна: "Ама вие сериозно ли смятате, че някой в Стара Загора някой ще се оплаче в прокуратурата?"

Стоименов разказа и защо той се е съгласил да играе по правилата на картела. Всичко започва през 2014 г. "Г-8 ме извикаха в хотел "Железник" в Стара Загора и ми казаха - ще играете по нашите правила. Това означава подчинение и договорка в рентите. Тогава трябваше да даваме по 30-40 кг зърно на декар или 7 лв. Един земеделец получаваше 32 лв. рента на декар от държавата. Разбирате ли за каква кражба става дума? Като не се съгласихме, три пъти ни палиха офиса, два пъти палиха къщата на наша служителка. И накрая си сложихме главата на дръвника, и се съгласихме", описа патилата си той, допълва „Сега“.

Преди месец обаче с брат си решили да сменят стратегията и рязко да увеличат рентата на 150-200 кг зърно на декар, според категорията на земята. Това прави 60-70 лв. на декар. "Един колега от агробизнеса в Бяло поле, община Опан, отива при брат ми и му казва: Започвате да си разигравате вашите карти. Така няма да стане. Бате Иван ви вика и двамата на килимчето при него в Нова Загора. Ние не отидохме! Откъде-накъде! Той може да ни отрови? Как ще отидеш при такъв човек? След една седмица един местен дерибей, но на ниско ниво, от силните момчета, звъни на моя брат и му казва, че иска да го види. Посъветвах го да се види с него, но на бензиностанцията на OMV, където има хора, има камери, няма да е сам. Опасявах се от покушение. Отива брат ми и започват да разговарят. "Вие прекалихте с добротата на бате Иван. Това ви е последното предупреждение. Оттук нататък вие ще намажете оловото", казва той на брат ми. И това ни стресна", разказа още Стоименов.

И повтори, че е гласувал на последните избори за ГЕРБ. "Аз не знаех, че се случват такива неща. Знаех, че имат гръб, но те винаги са имали", обясни той постъпката си. Според него трябва категорично да се забрани неформалното общуване, по партита, между бизнесмени и политици. "Това е зависимост", смята Стоименов.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/5/21 21:17

    У, да та е.. у шибаната глава, не знаел, гласувал пак за ГЕРБ... Бе ти си за мачкане с този акъл, кво се сърдиш сега и на кого. А пак ходи да гласуваш за ГЕРБ.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/5/21 21:36

    Точно така е , това е зависимост.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/5/21 21:56

    Тоя за балъци ли ни има при толкова рекет и изнудвания да гласува за герб. Цялата тази история май е прах в очите зад която стои борисов. Само двама бизнесмени ли са изнудвани или това са бушончета за заблуда на хората.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/5/21 22:17

    Имаш трактори,комбайни и трактористи купи им един танк те знаят какво да правят.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/5/21 07:59

    Дай на циганин пари и власт и му гледай сеира.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен13/5/21 16:03

    На този хал бяха всички държавни служители/а най вече горките горски служители/,мачкаха ги и местни и регионални партийни деребеи,нямаха свободата на нормални хора нито да се събират с приятели и познати,нито да говорят свободно.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.