Пореден случай на нападнати от бездомни кучета в центъра на Кърджали. Този път потърпевш е млад мъж, който отивайки към парка бил изненадан в гръб от няколко четириноги. Кърджалиецът не пожела да застане пред камера, но все още афектиран, разказа как благодарение на раницата си, която е била захапана от животните, се е отървал без наранявания. 

„Изведнъж ме задърпаха за раницата, не очаквах. Обърнах се доколкото можах и гледам цяла глутница. Свалих раздърпаната чанта и започнах да се защитавам с нея. Успях да ги разгоня“, разказва мъжът за 24rodopi.com.

За съжаление, тези случаи зачестяват. Наскоро в парк „Арпезос-Север“ бе нападната жена, малко преди това е пострадало и 14-годишно момче. Има и немалко инциденти с хора, разминали се само с уплаха.

„Докато се разхождах в парка, минавайки по дървеното мостче, изведнъж от лявата страна скочиха три големи кучета, които нито видях, нито очаквах. Тръгнаха да ме нападат, да тичат буквално срещу мен. Аз започнах да викам за помощ. Върнах се назад, да бягам инстинктивно. Имаше наблизо двама мъже, които ме спасиха и прогониха кучетата, но много се уплаших“, разказа наскоро Фатме Юмер, която се е разминала само с уплаха.

„На няколко пъти бях нападан, но без ухапвания. Аз съм мъж, но как ще се защитят жена или дете? От страх ще тръгнат да бягат и ще стане още по-лошо. Знам, че много от хората се притесняват. Споделяли са ми. Ние също имаме кучета. Често, когато ги разхождаме, не можем да стигнем до парковете, глутницата тръгва и срещу домашните ни любимци“, разказа преди време и Христо Момчев в репортаж на 24rodopi.com. 

Проблемът се задълбочи със затварянето на приюта. Такъв вече няма, а причината е остра реакция на природозащитници, която усложни ситуацията. 

Междувременно кметът Хасан Азис бе организирал среща с доброволците, на която показа теренът в Седловина, избран за изграждането на нов приют. Парцел от около 21 декара, с налични основи, но чакащ вече четири години държавните власти да прехвърлят имота на общината за да може да се строи.

„Желанието ни е общо за разрешаването на този проблем. В момента, в който правителството вземе това решение“, каза тогава кметът на Кърджали.

Доброволците дадоха идеи за ваучери за кастрация, брошури за ограмотяване и други информационни материали по селата, но това към момента не решава проблема, тъй като приют така или иначе няма. Няма къде да бъдат прибирани бездомните  кучета в случаи като тези, при които биват нападани и хапани хора. 

Потърпевшите вече са се организирали и започват събиране на подписка, с която ще настояват проблемът с бездомните животни да бъде разрешен в най-скоро време.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

18 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/5/21 16:37

    Изкукалите природозащитнички да си ги приберат. Или да се избият или приюта пак да зарработи но под строг контрол

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/5/21 17:44

    Какви информационни материали са били раздадени по селата?
    Стига сте лъгали хората чрез медиите, че сте раздава ли материали!
    А как точно РАНИЦАТА бре, не част от тялото - крак, ръка, крачол и така нататък (явно младежа е под 1 м.) Явно си провокирал, нямам как да те нападнат иначе чак днаскочат до гърба ти...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/5/21 18:06

    Къде е подписката? Моля, нека да има гласност на този проблем. Кучетата станаха по-важни от хората!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21/5/21 18:38

    Ами природозащитниците да дойдат и да ги съберат като много мислят за тях и да си ги гледат

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен21/5/21 20:30

    Прородозащитниците и Хасан да си ги прибират.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен21/5/21 21:30

    Защитнициии, ако еи нахапят вас, то вие сте егати и мазухистите.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен21/5/21 21:36

    Turkyan ot Momchilgrad v siniyat blok do stadiona givee da se izvini na horata i da plati na horata stiga vece s tiya pesove pravi pari a kato ya pitas pomagala s sestrinskata zaplata li pomaga povyarvah ey sega.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен21/5/21 21:39

    Резерват за кучета ограждате гората с мрежа пускате ги това е...

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен22/5/21 00:01

    Prosto i qsno edno vreme v haskovo i stara zagora nqmase niti bezdomni kuceta i kotki. Da jiveqt livovete v zooparka.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен22/5/21 08:22

    Общинските терени ги продаваме на само частници и чакаме с години държавата да ни прехвърли терен. Както винаги, пак други са ни виновни за мухлясалите ни проекти по държавните рафтове

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен22/5/21 09:35

    Къде са сега тези болни мозъци които ги хранят,и какво прави общината за да се отърве от кучетата?Нищо не се прави по въпроса "улични кучета".

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен22/5/21 09:55

    Общината незабавно да предприемат действия по премахването на бездомните кучета в противен случай ние гражданите и потърпевшите от нападенията на бездомните кучета ще трябва да предприемем някакви действия защото всички имаме деца и семейства за които ни е страх да не бъдат нападнати и нахапани от бездомните кучета които са адски много и много опасни!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен22/5/21 13:41

    Иззбийте ги!
    Тя отровата не струва много пари 😉
    Прост и логично хем.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен22/5/21 15:05

    в квартал байкал се пазете от на валджев кучето,много е злобно и нахапа едно момче

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен22/5/21 16:15

    Кьопекчиите да си приберат кучетата! Немедлено!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен22/5/21 16:23

    Защо затворихте приюта,сменете персонала назначете отговорни хора,които да си вършат работата стига назначения с връзки. Единственото нещо, което разваля целия град това са хората, които не си вършат работата разчитайки на роднински и най различни връзки

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен23/5/21 17:27

    Проблемът срещу бездомните кучета може много бързо да бъде разрешен, като същите бъдат насъскани срещу природо защитничките да ги нахапят едно хубаво, които много милеят за тях и тогава да видим няма ли да има резултат.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен24/5/21 08:32

    Давате ли си сметка, че даже и да започне изграждането на приют, това ще стане след поне една година/ в идеалния случай/? А дотогава? Колко хора ще пострадат! Според мен единственото, което може да се направи е да се формира звено за бързо реагиране, което по сигнал да хваща агресивните кучета и да ги приспива.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.