Община Кърджали е била отворена винаги за диалог и нищо, което не е в интерес на гражданите, няма да се прави.

Това обявиха от екипа на кмета Хасан Азис, който кани на 25 юни от 10 часа в общината жители на кв. „Байкал“, които създадоха инициативен комитет срещу готвено високо строителство в квартала.

Поводът е постъпили възражения срещу проект за изменението на ОУП на УПИ XVII-253, кв.46 по плана на кв.“Байкал“, гр. Кърджали

Ето отговорът-пояснение на главния архитект на общината Делин Запартев:

Уважаеми съграждани и жители на кв. „Байкал“,

Град Кърджали има свой Общ Устройствен План /ОУП/ ,  одобрен и влязъл в сила през 2013г. Според посоченото в ЗУТ - чл.104, ал.1 и чл. 107, т.1 и в Наредба № 7 от 2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони - чл.4, ал.5, Общите устройствени планове са основа за цялостното устройство на териториите на общините или на отделни населени места с техните землища. Предвижданията на общите устройствени планове са задължителни при изготвянето на подробните устройствени планове.

Целта на Общите Устройствени Планове и по-конкретно на тези за урбанизирани територии и селищни образувания (например градове), е да се определи разположението на отделните видове устройствени зони в рамките на селищната структура, които устройствени зони се формират според тяхното преобладаващо предназначение. Т.е. извършва се групиране на множество отделни поземлени имоти със сходни характеристики (например един квартал) в една обща Устройствена зона от типа - Жилищна, Смесена многофункционална, Централна, Рекреационна, Обществено-обслужваща, Производствено-складова и др.

Според ЗУТ – чл.134, ал.1, т.1 изменението на един Общ Устройствен План е възможен при съществена промяна на условията, при които е бил създаден. Всички ще се съгласят, че през последните 4-5 години настъпи съществено изменение в динамиката на инвестиционните процеси в гр. Кърджали, в който преобладаващо се инвестира в жилищно застрояване. Това от своя страна води до бързо изчерпване на отредените за такова застрояване територии и създава потребността от търсене на нови възможности, които да отговорят на тази динамика.

Поради това, още преди около 3 години, община Кърджали постави идеята да се измени действащият ОУП на града с цел осигуряване на адекватна реакция на ситуацията и създаване на предпоставки за бъдещо развитие. Първата крачка в тази посока бе изменението на ОУП за кварталите „Студен кладенец“ и „Байкал“ в зоните в  непосредствена близост до бул. „Беломорски“.

Изменението на ОУП на част от кв. „Студен кладенец“ бе одобрено и влезе в сила преди около две години и половина, а изменението на кв. „Байкал“, поради обективни обстоятелства, се отложи във времето. Каква конкретно е идеята и обхватът на това изменение спрямо кв. „Байкал“ е видно от приложения чертеж като част от този проект.


Накратко казано: предлагаме кварталите и парцелите, които се намират по протежението на бул. „Беломорски“ и са заключени между булеварда и първата успоредна улица, да получат устройствена зона Централна, със съответните показатели на застрояване: Височина до 15 м, Плътност на застрояване до 80% и Интензивност на застрояване до 3. Това са показатели на застрояване за средна височина (до 15м) и са съобразени с позволеното от закона за типа населено място, към който тип спада и гр. Кърджали, както и с предвижданията на действащия ОУП на града за Централна зона. Бих искал да подчертая, че това не са задължителни градоустройствени показатели, които трябва да бъдат изпълнени на всяка цена, а само рамката в която ще бъде поставено новото строителство, там където ще има такова. Изборът доколко ще бъде приложена тази рамка е право на всеки отделен собственик на парцел.

Не споделям огласените тревоги за допускане на непозволено застрояване – всички изисквания на закона, които касаят защитата на интересите на заинтересовани лица или съседи, ще бъдат спазвани безкомпромисно, което е и една от главните задачи на един главен архитект и на общинската администрация, занимаваща се с допускане и разрешаване на строителството.

Искам да кажа също и че всеки град, в по-голяма или по-малка степен, се подчинява в развитието си на определени градоустройствени закономерности.

И не на последно място – всички ние сме граждани на Кърджали, който е и областен център. Нека бъдем граждани не само в рамката на двора на къщата ни, а и извън него. И както подобава на един областен център в 21 век, нека този град да придобие подобаващ на времето и статута си облик. Кв. „Байкал“ на практика е входа на града ни и е първото впечатление, което всички влизащи и излизащи от града, преминаващите гости и местни жители получават. Вярвам, че всички ние, като граждани, бихме искали това лице да бъде съвременно, модерно, ново – да бъде нещо, с което да се гордеем.

Тъй като по въпроса не са провеждани срещи на жителите на кв.“Байкал“ с ръководството на общината и гл.архитект на общината, кметът на общината д-р инж. Хасан Азис кани членовете на Инициативния комитет от квартала на работна среща  на 25 юни/петък/2021г. от 10.00ч. в зала 407  в община Кърджали, за да се изяснят всички въпроси  на жителите на „Байкал“. Община Кърджали е била отворена винаги за диалог и нищо, което не е в интерес на гражданите, няма да се прави.

Арх. Делин Запартов,

главен архитект на община Кърджали

24rodopi.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

37 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/6/21 11:09

    "Община Кърджали е била отворена винаги за диалог и нищо, което не е в интерес на гражданите, няма да се прави" - виц на деня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24/6/21 18:01

      Не, не е виц, това е демагогия. Увеличавала се необходимостта от нови жилищни сгради, защото в града ни има голям положителен прираст на населението. Този господин главен архитект, да каже къде са задължителните по ЗУТ проценти озеленяване? Къде е инфраструктурата около новите строежи, която общината е длъжна да осигури?
      Заради кой инвеститор се налага тази промяна?

      Изтриване
  2. Анонимен24/6/21 11:10

    Обединете близките села около Кърджали. Задушаваме се няма едно дърво едн детска пллощатка зелена пллщ само строежи които седят празни. Спрете безразборния строеж

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/6/21 11:21

    На влизане в Кърджали има много стари и грозни сгради-всеки преминаващ го вижда това.Съгласен съм да се застроява,но само на първа линия на бул.Беломорски без да навлизат навътре в квартала.Другия огромен проблем е ужасния път от входа до автогарата.Всеки идващ в града за първи път първото му впечатление не е никак добро

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/6/21 11:32

    Първо отправете Кръгово на Пазара, какъв е този ремонт от две години насам,От едната страна сипват асфалт от другата страна се кърти новият асфалт,за шахти те да не говорим,Човек ще спука картера на колата, какъв е този инженер,Бай Хасан пакли е на кафе с ходжата

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/6/21 11:41

    Не бързайте,умувайте още 25-30 години,па после ще видим,ако сме живи...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/6/21 11:48

    Височина до 15 м. А парцела срещу съда, на 10м. от "Беломорски", нали ще строят 9 етажен блок. Това по кой план е?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/6/21 11:53

    Архитектът, ако е толкова загрижен за "входа на града", нек ада започнат с асфалтирането.

    "Височина до 15 м, Плътност на застрояване до 80% и Интензивност на застрояване до 3" - това е много плътно за град като Кърджали, на практика означава кооперация до кооперация, бетон до бетон.
    Ако в Байкал живееха турци, номерът щеше да мине.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен24/6/21 12:21

    Артекте и инженери, излезте от този областен град и вижте с очите си как се прави. Града трябва да се разраства навън а не да се строй между блокове и къщи и всичко да се задушава. Място към който и край на града има много. Стройте там. Нови квартали, хубави. Не тъпчете всичко вътре в града.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24/6/21 13:38

      Точно така по пътя Кърджали И Глухар има парцели,Но толкова акъл нямат.

      Изтриване
    2. Анонимен24/6/21 21:37

      Вземете пример и от Асеновград как расте - в посока Кърджали, но без нагъсто набутани небостъргачи, а с големи, красиви къщи. Явно там инвеститорите не са толкова алчни като нашите новоизлюпени такива.

      Изтриване
    3. Анонимен25/6/21 19:21

      Точно така! Искат да направят града ни като Слънчев бряг и другите курорти по морето-сграда до сграда,бетон до бетон,без въздух,без зеленина,без слънце. И накрая какво стана? Всички предпочитат Гърция,защото там не са алчни и мислят както за комфорта на туристите,така и за комфорта на гражданите си. Утре никой няма да иска да живее в плътно застроения център,а ще се търсят къщи в покрайнините и селата,както сега правят в София.Това ли искате ,господа управници? Защо строителните фирми не започнат да строят семейни къщи по покрайнините на града? Ще е много по-добре както за подобряване визията на града, така и за гражданите,и за живеещите в тях.

      Изтриване
  9. Анонимен24/6/21 12:36

    SPOKO DO 10 GODINI POLOVINATA NASELINIE NQMA DA GO IMA V OBLASTA, ZA SIJALENIE GRAD NA PRIZRATSITE 6TE E KIRDJALI

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен24/6/21 13:01

    Удовлетворяването на интересите на "строителните предприемачи" за огромна разгъната застроена площ, винаги е за сметка на "двора" на обитателите на съществуващите жилищни блокове и къщи. Общественото обсъждане за изменение на ОУП е измислено за провеждане под сурдинка. Затова - модерното застрояване е в ръцете на предприемачите.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен24/6/21 13:16

    Ако това ви е визията - подобаваща за модерен, европейски град на 21 век., гледайки състоянието и инфраструктурата (особено на кв.Възрожденци), с най-различни грозни, несъразмерни сгради, без каквато и да било пътна инфраструктура и места, необходим за отдих и игра, както и зелени площи, то тогава "Г-н Главен Архитект" спокойно може да си хвърлите дипломата в кошчето или още по-добре да си я изгорите, за да няма шанс, да я ползвате по предназначение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/6/21 14:33

      Напълно подкрепям!
      Това ли е виждането за модерен град, видяхме какво е във Възрожденци! Градът трябва да се разраства навън има възможности във всички посоки!!!!!!

      Изтриване
  12. Анонимен24/6/21 13:17

    Нека общината се самосезира пален срам,за какво модерно стройтелсво говорят?При идин проливен дъжд булевард"Беломорски" се превръща в яз.Студен кладенец.Нямаме отводнителни шахти като хората нито канализации .Г-н архитект не желаем модерен облик на квартала а и както на всеки му е известно почвата на квартала не позволява такова строителство .Вие г-н архитект го знаете по добре !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/6/21 19:25

      Абсолютно ви подкрепям.Байкал е свлачищен район и не трябва да се разрешава високо строителство.

      Изтриване
  13. Анонимен24/6/21 13:22

    Модерен град така ли господин главен архитект. Добре ще ви дам идея за модерен град . Защо общината не участва по европейски проекти за санирането на къщи а такива има ако се санират всички къщи на входа на града да се оправят тротуарите и градинките и осветлението не мислители че това ще е много по модерен град. Нима като навлизате в хасково и димитров град има кооперации. Вие като главен архитект май сре си загубили ума . Кои интереси пак защитавате мн8го добре сте потчертали точки членове но май забравяте някои които очевидно неса в ваш интерес. Четет закона както май само вас ви отърва. Спрете това безумие вземете се в ръце . Излагате се чуйте гражданите. А те не искат това което предлагате. Входа на града било да така е но пак казвам модерен град не значи кооперации по 15 метра има и други начини да е красив входа на града замислете се. ИЗЛАГАТЕ СЕ

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен24/6/21 13:42

    Г-н гл. архитект,
    всички искаме да живеем в красив и благоустроен град, но всяко развитие на градоустройството трябва да се извършва с мисъл и визия за последващото въздействие от промените. Не е достатъчно наличие на инвестиционен интерес на хора търсещи само печалбата. Като имат желание тези инвеститори да строят, моля никой не им пречи да построят красиви, луксозни кооперации на три етажа и да продават на високи цени. Така ще се запази облика на квартала и няма да се наруши интереса на другите живущи, които са вложили пари за да си построят къщи в тези квартали, точно защото не желаят да живеят между бетонни стени и ще се задоволи инвестиционния интерес, търсенето на жилища и облика на входа на град Кърджали.
    Равновесието е най-важно в живота и ваша работа е да съблюдавате интересите не само на инвеститорите а и на всички граждани, които плащат данъци в този град, данъци от които всеки месец получавате своята заплата. А ако все пак смятате, че най-важен е инвестиционния интерес, значи не сте на правилното място, защото обществена служба е служба в полза на обществото, а частния интерес е зо частния сектор.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен24/6/21 13:52

    Имате 99 зарочнати и наполовина завършени т.е.недовършени проекти и обекти.Първо довършете тях за да има лице/фасада града и тогава почвайте другите.Комисионните на стр.фирми няма да избягат

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен24/6/21 14:00

    За да сме точни г-н Запартов чл.134, ал.1 т.1 от ЗУТ гласи:
    Влезлите в сила общи устройствени планове могат да се изменят, когато:
    1. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2019 г.) настъпят съществени промени в обществено-икономическите или устройствените условия, при които е бил съставен планът;
    Неясно защо или можи би е съвсем ясно защо в своето обращение засягате настъпилото съществено изменение в динамиката САМО на инвестиционните процеси в гр. Кърджали, а обществения интерс къде остана.
    Не напразно е т.3 от същия член - "възникнат инвестиционни инициативи, които ще се реализират със средства, осигурени по международни договори или от държавния бюджет, както и от инвеститори, сертифицирани по реда на Закона за насърчаване на инвестициите;
    Много удобно ползвате т.1, тъй като е най обща и считате, че няма нужда да се мотивирате.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен24/6/21 14:08

    Не мисля, че някой мисли за хората и комфорта на жителите. Ако се прави нов квартал, ще е нужна инвестиция от общината - път, вода, канализация, зелени площи и т.н. За да се избегнат тези разходи, просто е нужно да се уплътнява и използва съществуващата инфраструктура. Кв. Байкал е добро място да се направят бързи пари.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен24/6/21 14:53

    Височина на етажите 15 метра - това е стандартна пететажна сграда. Точно толкова, колкото уж разрешихте за новите сгради около моста по посока парка и хотел Арпезос. Само, че там пет етажни сгради няма. За общината обещанието не е като даването.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен24/6/21 14:57

    Никакво строителство без зелени междублокови пространства, паркинги и детски площадки.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен24/6/21 15:07

    За да се види дали е в интерес на гражданите - направете референдум. Гражданите на Кърджали са суверенът и вие сте избрани за да се съобразявате с желанията на суверена, а не да покровителствате нечии частни интереси.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен24/6/21 15:32

    Умуват много, а не подхващат проблема околовръстен път. Знаете ли какво е да се живее на бул. Беломорски? Прахоляци и шум.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен24/6/21 17:01

    Абе Хасане, стига с тия глупости, оправете дупките, осветлението, бездомните кучета, мръсотията по улиците.

    ОтговорИзтриване
  23. Нищо няма да стане,çok laf Osmanpazarında...

    ОтговорИзтриване
  24. Каква визия от 3 месеца на стоянката на такситата до МБАЛ Ат.Дафовски тече подпочвена вода на булеварда,шофьорите им ,посетители на болницата и близките им се облекчават където сварят на стълбите,в шубраците,даже и на тротоара пред живущите на къщите и оградата на болницата.има нужда и от паркинг платдн и за посетителите и лежащо болните!На тази ул.Г.Попмаринов няма и обратна канализация обещавана от години г-н Кмете и г-н Гл.архитект Запартов!

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен24/6/21 23:23

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен25/6/21 00:15

    Господа не сме в соца ,трябва да се развиваме ,а не да вървим назад,имало промяна на упи за застрояване на частен имот на булевард.Никои не застроява нищо и не се застрояват паркове и зелени площи,има нещо гнило в тази ситуация,запознат съм със случая .някой изнудва някой ,за нещо и междувременно използва гражданите на квартала ,че видите ли ще строят,в зелените площи и паркове ,видите ли това са пак хора на........Стига с този популизъм,стига с тази политика ,трябва да се работи .Истината е друга и тя скоро ще се разчуе тогава ,ще видим инициаторите на подписката какво ще кажат на заблудилите умишлено хора. Ако редакцията публикува статията мисля ,че може да кажем че сме демократични .

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен25/6/21 00:27

    По тази логика и тютюневите складове са историческо наследство ,и там ще строят дайте да не разрешаваме.Ако някой иска да помага добре дошъл ,но да пречите на хора които работят в РАМКИТЕ на закона изплащат заплати ,данъци и осигуровки нямам какво да добавя. Няма как да се върви напред с егоизъм и неразбирателство,а с изнудване на съседи ........за ....... Хич няма как.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/6/21 14:37

      а как точно са взети тези складове пълна мъгла

      Изтриване
  28. Анонимен25/6/21 00:30

    Дуков ,дуков разбрахме ,че си ти.браво добре си цитирал закона.Браво.

    ОтговорИзтриване
  29. Квартал Байкал 163 Ви подкрепя,не се предавайте!

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен26/6/21 19:14

    niama da ima po-visoki ot 10 metra sgradi v bg nationalen styl s kamani i darvo. okolovrasten pat, parkomesta sa prioriteti, pluvni mesta, gazificifane na vsichki jilistni sgradi sasto. razshirenie na grada kam selo boyno i kobiliane s stroitelstvo do 10 metra.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.