Учениците от четирите девети класа на СУ "Петко Рачов Славейков" върнаха времето с 40 години и се пренесоха в бита и начина на живот на хората в епохата на социализма. Идеята е на Школа "ИстОрика" към най-голямото кърджалийско училище и по-специално на нейния ръководител Димитър Димов. Според думите му учениците откликват с ентусиазъм на предизвикателството да проучат по-подробно времето, в което са израсли техните баби и дядовци и отчасти родителите им. Темата се превръща в централна за семействата им - разказват им спомени, вадят от раклите предмети от това време, пренасят ги с думи и усещания в едно друго битие, което никога няма да се върне. Димов споделя, че нито един ученик или родител не е реагирал отрицателно на идеята, по-скоро всички се запалили от раз. Самата подготовка за участие във възстановката и открития урок "Миналото днес" не може да мине без участието на поне две поколения от семейство. Пионерските връзки, грамофоните, старите радиоприемници, касетофони, газени лампи, портрети на известни в близкото минало държавни водачи, книги, будилници, дървени сечива и много други предмети, които в съвремието не използваме. Особено голямо внимание от страна на публиката предизвикаха лозунгите от онова време, бозата, локумените вафли, милинките, баничките и кифлите. Учениците ги продаваха на присъстващите на символичните цени от 5, 10 и 15 стотинки, както е било преди. Два от класовете пък бяха осигурили автомобили Лада и Жигули, паркирани като музейни експонати.


Проявата е предвидена не само като възстановка, но и като открит урок по гражданско образование, както и конкурс. В един момент се сформира жури, което да определи победителя. Със задачата да преценят кой клас е най-подготвен са определени директорът на СУ "П. Р. Славейков" Милко Багдасаров и директорите на училищата-гости по Национална програма "Иновации в действие" - Весела Иванова от ПГЧЕ "Васил Левски" - Бургас и Иванка Ваклинова от ПГ "Иван С. Аксаков" - Пазарджик. Членовете на журито задаваха въпроси по представените предмети и разкази на учениците, за да определят победител. В края на краищата обаче не се наеха с тази отговорност поради изключителното старание на всички.

За деветокласниците това е ново предизвикателство, но за по-големите ученици в Школа "ИстОрика" подобно събитие вече се е случвало. Затова и те получиха правото да излъчат победителя. Теодора Шанева от 11"а" обяви решението на "по-старшите историци". Единодушно те определят за първенец 9"б" клас - единственото чавдарче, ниските цени на хранителните продукти и "Лада"-та накланят везните в тяхна полза. Наградата е еднодневна екскурзия до избрана от тях историческа забележителност в България в удобно време и според противоепидемичните мерки.

Учениците нарекоха своята проява музей на открито "Миналото днес". Те споделят идеята, че за да напредва и да се усъвършенства както трябва, човек трябва да познава миналото и да се учи от него. Да уважава предците си и да проучи всяка гледна точка. Времето, което никога няма да се върне, е повлияло настоящето по неповторим начин, затова трябва да се знае.

24rodopi.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

51 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/6/21 15:51

    Никога не бих позволил на детето си да стой до портрет на човека, лице на един от най-тъмните и ужасни периоди в новата ни история- комунизма.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. АНТИТАБ3/6/21 19:09

      НЕ Е НУЖНО,НАЛИ СИ НАПРАВИЛА ПО ЛОШОТО-СЛОЖИЛА СИ ДЕТЕТО СИ ДО ПОРТРЕТА НА БОЙКО.

      Изтриване
    2. Анонимен3/6/21 20:32

      Недей

      Изтриване
    3. Анонимен3/6/21 22:02

      Другарю, живеем в 2021. Ти явно си застинал в 1985, Вече никъде не се слагат портрети на никой и няма такова понятие като култ към личността.

      Изтриване
    4. Напротив днес култа към личността на Тиквата е по-голям,отколкото този към Живков.Не си ли виждал тези ,които охраняваха къщата в Банкя,че са с тениски с образа на Тиквата.По Живково време никой не е носил такива тениски с лика на бай Тошо.

      Изтриване
  2. Анонимен3/6/21 16:00

    Заблуждавате младото поколение че при комунизма е било супер, да ама не кажете им за празните магазини, за мракобесната държавна сигурност, за Белене, за затворените граници да не би някой да избяга и види живота на Запад, за Кореком, за три пъти фалиралата държава , за 16 та република!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/6/21 19:11

      За кой период говориш,да не би да е за 19ти век.Аз такова нещо не помня.

      Изтриване
    2. Анонимен4/6/21 07:23

      Периода е мн правилно описан !

      Изтриване
    3. Анонимен4/6/21 17:54

      Никога не е имала такова нещо, социализма беше златно време, живееше се сто пъти по-добре, по -спокойно, по-сигурно. Никой не знаеше какво е глад или тревога, съдебни изпълнители нямаше, дългове нямаше, хората имаха спестявания, а не дългове, ходеше се на почивка - море за 14 дни, цените бяха символични, имаше почивни станции, които сега са частни хотели и са супер скъпи цени, имаше столове, които пак сега са частни супер скъпи ресторанти. Нямаше филм на голям режисьор, който да не е бил закупен и прожектиран - Фелини, Бергман, Кончаловски, Копола, Торнаторе, Виторио де Сика, и т.н. Нямаше книга стойностна, която да не е получила достоен превод и да не е издадена на хубава хартия и подвързана както трябва. В театрите се играеха пиесите на Тенеси Уилямс, Дарио Фо, Рей Бредбъри, Артър Милър, Юджийн О'Нийл . Но това не правеше щастливи алчните и простите, които възкресиха едно отминало и отживяло своето време обществено устройство.

      Изтриване
    4. Анонимен4/6/21 21:39

      Абсолютно вярно! И преживяно от моето поколение - 55-60 годишните

      Изтриване
    5. Анонимен4/6/21 22:14

      Ти наистина си се напушил.Какво мракобесие те гони бе човек .Какви празни магазини.Ти явно си много неурентиран човек с промит мозък.Не забравяй че болшинството помнят онези години и съм сигорен че на 90% ти се смеят на акъла.


      Изтриване
    6. И какъв е живота на Запад,за който много от моите връстници ,и аз саматасмемечтали???
      Пълна порнография и разврат!

      Изтриване
  3. Анонимен3/6/21 16:23

    Тва някаква предизборна кампания ли е, какви неща се случват в 21 век..

    ОтговорИзтриване
  4. Значи извадиха портрета на този който искаше даим смени имената на бащите, майките, дядовци и бабите им? Браво на родителите им щом се съгласили! Т. Живков беше срам и позор за България.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/6/21 20:29

      Значи ,излизаш с малоумния и неграмотен коментар,после живота бил ,,срам и позор” .Срам и позор са хора като вас!Неграмотни и заблудени .

      Изтриване
    2. Анонимен4/6/21 07:25

      Ти защо си мислиш че само такива има в българско училище може пък от твойте да няма там други хора не живеят ли тук !

      Изтриване
  5. Анонимен3/6/21 17:00

    Благодарим, не щем да се връща. Имаше и хубави неща, но това че баничката беше пет стотинки, не правеше животът ни прекрасен. Децата е хубаво да не се нахъскат толкова за онова време, че имаше вечерен час за ученици, никой не ходеше по дискотеки преди да завърши и т.н., мога да изброявам до утре, но не виждам смисъл.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен4/6/21 14:42

      Никой не иска да върне това време, мероприятието беше спомен за една част от нашата история, която искаме или не е съществувала. Хубаво е всеки да познава историята си, защото така се учим от грешките, и все пак сигурно е имало и хубави неща не само лоши. А това с дискотеките да не би да е голямо постижение, деца на по 13/14 години да ходят на дискотеки, да пият алкохол и да пушат цигари?

      Изтриване
    2. Анонимен5/6/21 06:55

      Имаше вечерен час, но нямаше надрусани и пияни, нямаше изнасилени бабички, нямаше пребити старци за 2 лв, нямаше застреляни, заклани и пребити до смърт младежи, нямаше убийци по пътищата!

      Изтриване
  6. Анонимен3/6/21 17:35

    някой кюфлясал искал да оригиналничи,ама е тъпо и глупаво

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен3/6/21 17:36

    това да не е в Южна Корея

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен3/6/21 17:53

    Тези деца като ги гледам, май са внуци на тези, живели по Татово време, а родителите им едва ли имат кой знае какви спомени.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен3/6/21 18:11

    Ужас. Само като гледам снимката тръпки ме побиват за едно време.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен3/6/21 18:35

    Трябвало и за партизаните сценки, за апачите,за Винету,за калинките и пр

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен3/6/21 18:51

    haide i po-nazad v vremeto, ga sme bile obezianki po dravetata ;-)

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен3/6/21 19:27

    Болестта стокхолмски синдром върлува...

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен3/6/21 20:58

    Защо не им показахте комунистическите лагери на смъртта? Покажете им колко животи отнехте, колко семейства разбихте, как се гаврехте с жените в затвора ... Децата са умни и ако знаеха какво е правено, едва ли щяха да бъдат толкова горди със занятието си!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен3/6/21 21:24

    Нещо да кажете за Б.Б който открадна бъдещето на децата ви.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен3/6/21 23:23

    Вие нормални ли сте...
    Все едно да облека нацистка униформа и да тръгна по улиците...

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен4/6/21 03:41

    Политическата дейност, под каквато и да е форма в училищата е забранена. Някой може да сложи портрет на Хитлер или на султана под предлог, че изучава историята.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен4/6/21 12:23

    да вкючат и бригада 1 месец на полето - без механизация; спане по 20 души в стая в изпразнено училище, без баня и телефони! а и без почивка в Гърция!

    ОтговорИзтриване
  18. Аве вие нормялни ли сте ве. Какво било... А досега какво беше ве? Безскрупулни кражби и приватизации,отглеждане на тотално малоумно и безсрамно чалга поколение,тогава щото е бишо много зле за децата,ся нека гледат безмозъчни "преуспели" курви по телевизията. Има всичко в магазина,обаче не всеки може да стигне до там... Няма по-добре или по-зле. Едно и също с различно приложени похвати.

    ОтговорИзтриване
  19. Много се радвам че подобно на "Ostalgie" в бившата ДДР - и у нас вече се спазват традициите! Поне уважение е към нашето поколение след като умишлено събориха училищата. Ако не друго!

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен4/6/21 14:52

    Това е незаконно, МОН трябва веднага да реагира адекватно!
    Била съм в музей на Комунизма в Прага и знаете ли какво е усещането, докато го разглеждаш? Пълен и тотален ужас, прожектираше се и филмче за Пражката пролет и Ян Палах...
    Трябва да показват на децата филми за Белене, не да ги изтипосват до портет на диктатор.
    Въпросните учители и директори веднага трябва да бъдат уволнени!

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен4/6/21 14:53

    За тази проява Багдасаров трябва да бъде уволнен на мига, използва децата на българско училище за партийна пропаганда.Стоп на политиката в училище.

    ОтговорИзтриване
  22. ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН

    Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.


    Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
    (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.





    Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:
    1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;
    2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;
    3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";
    4. моралния и икономическия упадък на държавата;
    5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;
    6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;
    7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;
    8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;
    9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;
    10. безогледното унищожаване на природата.
    (2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:
    1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;
    2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;
    3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;
    4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:
    а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;
    б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;
    в) лишаване от право на собственост;
    г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;
    д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;
    е) лишаване от гражданство;
    5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;
    6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.


    Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.
    (2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.


    Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен4/6/21 15:31

    МИЛКО ДА ВЗЕМЕ ДА ИМ КАЖЕ ПО ВРЕМЕТО, КОГАТО БАНИЧКАТА Е БИЛА 5 СТ, КОЛКО Е БИЛА ДАСКАЛСКАТА ЗАПЛАТА - 0,0009 СТОТИНКИ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен5/6/21 07:01

      Не лъжи! От 1975 година съм учител. Получава 135 лв.

      Изтриване
    2. Анонимен6/6/21 17:36

      Е сега баничката е левче, я си виж какво пише във фиша на заплатата ти.

      Изтриване
  24. Анонимен4/6/21 15:53

    Аха! Ами както така са облечени дечицата, защо не ги разходите до Беляне, да разгледат острова. Да учат за историята нагледно, нали, да им разкажете така някоя история, какво - що, малко нещо за един прасета и с какво / кого са хранени те. И после ги питайте дечицата как се чувстват и дали им е още сладка бозичката от 6 стотинки.

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен4/6/21 19:30

    И газената лампа на снимката е тематична, да напомня за режима на тока ... :) :) :)

    ОтговорИзтриване
  26. А нещо за дете VII клас, което е хванато да посещава Църква?! Ама го изправете пред целия клас, карайте му се, намалете му поведението с две единици, от Примерно към Задоволително, и оттам и успеха-дори и по Рисуване да му пишат "Среден" 3... Това се е случило на майка ми. Била е на 13 години. Не са я приели в Комсомола след това. Ако искате да изиграете сценка със случката ще Ви свържа с нея, тя няма ФБ...

    ОтговорИзтриване
  27. А нещо за дете VII клас, което е хванато да посещава Църква?! Ама го изправете пред целия клас, карайте му се, намалете му поведението с две единици, от Примерно към Задоволително, и оттам и успеха-дори и по Рисуване да му пишат "Среден" 3... Това се е случило на майка ми. Била е на 13 години. Не са я приели в Комсомола след това. Ако искате да изиграете сценка със случката ще Ви свържа с нея, тя няма ФБ...

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен4/6/21 21:17

    Униформите бяха тъмно сини. Възстановката не е съвсем точна.

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен5/6/21 13:59

    За съжаление промиването на мозъците в българските училища е повсеместно. Учителки-пенсионерки и регионалните инспекторати продължават комунистическата пропаганда ежедневно и облъчват малките ученици с вълшебни приказки за доброто комунистическо време. Само че на тези деца никой не им обяснява как стотици хиляди невинни българи (техни баби и дядовци) бяха избити зверски по лагерите и труповете им хвърлени на прасетата за угояване... Или пък никой няма да обясни на бедните деца, че през комунизма бащите и майките им освен работа и партийна пропаганда не знаеха нищо от света... Дори не можеха да излизат извън България, а камо ли да имат банкови сметки... За съжеление така ще е, докато не се приеме истински закон за лустрацията и да се отрежат пипалата на сатанистите-комунисти и кукловодите им от руските тайни служби... А за реформата в образованието да не говорим: тук първо трябва да има повсеместна метла: от БАН през Университетите та чак до Регионалните инспекторати и дори местните училища. Едва след това българските деца ще започнат да изучават истинската българска история. Да изпъчиш тези бедни деца на преден план с пионерски и чавдарски връзки е престъпление и провокация към паметта на българския народ и жертвите на комунизма-македонизма-сатанизма! Тези, които са организирали тази провокация би трябвало да са подследствени.

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен5/6/21 14:01

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  31. Г.Георгиев: Тези,които защитават "доброто" на социализма-комунизма,не си задават никакви въпроси.Те са чули нещо за оня СТРОЙ и им се насажда умишлено,целенасочено само този спомен за стотинките,за почивките,за ЛАДИТЕ и т.н.Те не искат да знаят защо не можеше да се излезе от страната,ако не си от най-верните на партията;не можеш да завършиш Университет,ако не си отличен по политическите дисциплини;ще бъде срината професионалната ти кариера,ако нямаш едно и също мнение с партията,а не с професионалистите.Ако пък направиш някоя критика,внимавай-може да изчезнеш завинаги!Не се запитвате:защо започнаха про- тести и борба срещу Добрия социализъм/комунизъм в целия СоцЛАГЕР?Защо с такъв ентусиазъм и възторг германците разрушиха Берлинската стена и се обединиха? Защо поляци,чехи,унгарци,румънци изметоха комунистическите правителства?Много лесно можеше да се поинтересувате от историята,но във вашето училище ви разказ- ват други неща,удобни за тоя,който с тази акция спечели симпатиите на Радевото Соцправителство и веднага беше назначен в Областното управление на Кърджали.

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен14/6/21 03:00

    Идиоти възпитават идиотчета. Тия фантасмагорично-идилични басни за соца могат да вървят само сред полуграмотните селяци.

    ОтговорИзтриване
  33. Аз съм на 55 г и не помня баницата да е била 5 ст 10 -15ст да сега баницата е 1-1,20 лв тогава запщатите бяха от 60 -100 лв само в Кремиковци и Миньорите взимаха повече сега при средна заплата 1000 лв -1200 лв елементарната аритметика показва че цената е същата

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.