Регионалната здравна инспекция има готовност да осигури мобилни екипи, които да ваксинират желаещите от отдалечените населени места на региона, както и да обслужват на място възрастни и трудно подвижни хора. Подобна акция вече е проведена на територията на община Ардино, където само за два дни са имунизирани 182 души, заяви директорът на РЗИ д-р Виктор Кирчев на работна среща с членове на Областния кризисен щаб. Срещата бе свикана във връзка с писмо на здравното министерство за разширяване обхвата на ваксинациите в страната и бе ръководена от заместник областния управител Павел Гатев в качеството му на заместник-председател на Щаба. До кметовете на общини и териториалните звена са изпратени писма за съдействие и изготвяне на списъци с желаещи да бъдат ваксинирани. Със заместник-кметовете с ресор здравеопазване и социални дейности предстои да бъдат проведени разговори за привличане на кметовете на населени места, кметските наместници и медиаторите в ромските общности в разяснителната кампания за ползите от ваксинирането. На този етап интересът на малцинствените групи е слаб, а процентът на ваксинирените сред тях – почти нулев, твърдят здравните власти. Ваксинират се само пътуващите в чужбина. Според директора на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” АД Кърджали – проф. д-р Тодор Черкезов, негативните нагласи сред ромското население са трудно преодолими по административен път, необходими са позитивни послания и работа с хората на терен с участието на местните лидери. Според него, следва да се засили медийната кампания по темата в национален план и да се активизират общопрактикуващите лекари, особено в общини, в които няма лечебни заведения и имунизационни центрове.

27 000 ваксинации са направени в региона. Само една-трета от тях обаче са изпълнени от т.нар. джипита. Има необходимите количества от всички видове ваксини, но интересът на хората намалява. От 500 души средно на ден желаещите да се ваксинират са паднали до около 300.

24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/6/21 18:16

    Голям зор с пласирането на ваксините. Що не ги щете бе хора. Ще спрете оборота на бизнеса бре?!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/6/21 20:33

    Тези ваксини нали трябва да се съхраняват при минусови градуси?
    Как така мобилни екипи ще обикалят да бият ваксини? Как ще се съхрани тази ваксина?
    Вместо да изпишат вежди,ще вадят очи 😂😂😂

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен4/6/21 09:20

      Ковид е идеология бе баце. Като комунизма. Важното е да вярваш. И да те страхуват.

      Изтриване
    2. Анонимен4/6/21 09:23

      Ковид милиардерите беснеят. Затова са ги емнали да ходят по села и паланки.

      Изтриване
  3. Анонимен3/6/21 22:36

    Рано или късно всеки ще загине, но по добре е ако си здрав млад да не си слагаш таралеж в гащите с тези ваксини. ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА ИЗБОР.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен4/6/21 11:26

      Уважавам избора ти, той се отнася до индивида. Де да беше и отговорен към живота на близките ти и другите с които си в постоянен контакт - нямаше да имаш грешка.

      Изтриване
  4. Анонимен4/6/21 07:40

    Гатеф ще ми ръководи ваксинационен план и ще ми организира честни избори.... Абе ейййй, тоя човечец е компроментиран от всякъде! Идете в Момчилград, където е работил и питайте хората за това топ чинге, какво ще ви кажат. Колко народ е мачкан заради комплексарщините му? И стига сте филтрирали коментарите за този индивид, че ше ви .. и на вас 112тото място по свобода на словото!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.