"Снощи хапнах тази ципура в едно германско селско заведение. Струва 17 евро. Бирата е 3 евро. Седял съм много пъти в същото заведение, което е на гръцки емигрант, но едва вчера обърнах внимание, че заведението е не по-голямо от легендарната кръчма „Скара бира“ в родното ми село Бял извор. Имаше 12 маси с капацитет 50 души, но само около 15 клиенти", разказва пред 24rodopi.com гурбетчия от ардинското село, който работи във федералната провинция Бавария.
Питаме
го за приликите и разликите в селската кръчма в Родопите и селската „скара бира“
в Бавария.
„Голямата
разлика е, че за тези 23 евро, които платих за рибата и двете бири, на село
можех да почерпя целия персонал с по две ракии. Друго, което ми направи
впечатление, бе персонала на заведението. Собственикът бе много дружелюбен с
клиентите, заговаряше се с всеки поотделно и работеше едновременно като барман
и сервитьор. Отделно имаше още четирима сервитьори и петима кухненски работници. Доста надут
персонал при положение, че няма много клиенти, а минималната заплата е близо
2000 евро. В родното ми село в Родопите кръчмата се поддържаше от един човек -
той бе и собственик, и кръчмар, и готвач. И се справяше! Спомням си, че веднъж
го бях попитал не му ли е трудно да върши цялата работа сам. "Трудно ми е,
но иначе трябва да наема човек, да му платя заплата и осигуровки и за мен няма
да остане нищо. После данъци, проверки и няма край. Трудна работа е да държиш
кръчма на село в България" беше отговорил той“, разказва пред 24rodopi.com нашенецът.
В
Германия все още сервитьорите обслужват с маски и дезинфекцират масите след
всяко отсервиране, локдаунът бе непрекъснат от есента, отбелязва още той.
„И
друг плюс за родното село. Като седнеш в някоя кръчма у дома, се познаваш с
всеки. Наистина си като у дома. Комуникират си всички от най-различни маси.
Докато тук всяка маса е като изолирана от другите, а хорската глъч не
съществува“, подчертава гурбетчията, спомняйки си старите времена, когато в
родопската „Скара бира“ нямало места и клиенти стоели прави с бира в ръка.
Други сядали на стъпалата пред кръчмата, чуквали се с кафявите бутилки и
бодвали от мезето в пластмасовата тарелка, поставена върху бетона. „Какво имаше
в тарелката ли? Естествено, най-вкусната печена на скара наденица от времената
на Тато. Първата ни поръчка винаги беше „две бири и една порция „кучешка радост“,
завършва носталгичния си разказ гурбетчията.
А приликите, бе, човек!?
"Ковид. И на двете места може да се чуе да се говори за коронавируса и ваксините. И на двете места могат да се чуят и конспиративни теории, ама пак има разлика. В Германия си говориш тихо, колкото да се чувате с приятеля по маса. На село отвориш ли темата и става като партийно събрание. Едно време така коментирахме мачовете на "Левски", днес ми казват по телефона, че се "палели" за коронавируса", отговаря нашенецът.
На
снимките: Легендарната "Скара-бира" в Бял извор и ципурата за 17 евро в баварската кръчма
24rodopi.com
Сравнявате най-долнопробната дупка в ардинско с някакво малко капанче нейде в Германия.
ОтговорИзтриванеВ Германия храната е по качествена, хигиената е по добра, има дисциплина, каквото се поръчва минава през касовия апарат и затова имат хубави заплати.
ОтговорИзтриванеdegustaciata, kachestvata na hranata i napitkite, higienata v tova chislo wc toilet, standartite, organizaciata i service personala li stavnihte? apropo za parkomesta na kone, velo i auto nisto li?
ОтговорИзтриване