За пръв път от много години насам толкова много детски глъч и смях нарушиха тишината в село Пчеларово. На 9 юни - Международния ден на приятелството, най-малките от началния етап на Средно училище „Христо Смирненски“ село Черноочене, по инициатива на училищното ръководство, родители и Общинското ръководство на Български червен кръст-Черноочене организираха поход до чернооченското село.

Обиколката на децата „Подай приятелска ръка“ започна от опознаването на вековен бял бор по пътя Пчеларово-Минзухар, в непосредствена близост до църквата „Света Петка“. Възрастта на дървото е около 550 години. Столетникът е от вида бял бор – вид, който днес се среща по-рядко. Обявен е за защитен обект през 1984 г. Висок е 25 м, а обиколката на ствола е 3.50 м.

Църквата „Света Петка“ е построена през ХVIII-ти век. Същата е обявена за архитектурно-художествен паметник на културата.

Децата разгледаха и единственият СПА-център с басейн в района на община Черноочене. Членовете на Клуб „Щастливи с нас“ на Български младежки червен кръст към СУ “Христо Смирненски“ в Черноочене разказаха и нагледно показаха на връстниците си първите стъпки, които трябва да се направят при непредвидена ситуация във водни площи за къпане през летния сезон.

В центъра на Пчеларово разгледаха паметника на Апостола на свободата Васил Левски. Също и паметника – построен през 1940 година, в чест на загиналите във войните пчеларовци.

Децата с интерес слушаха историята за изграждането на двата монумента. Твърде любопитна беше и беседата за ролята на младите червенокръстците по време на войните.

Младите доброволци информираха, че тази година се отбелязва 100-годишен юбилей от създаването на БМЧК.

В парка се намира параклис „Св. Троица “ – изградена през 2009 г. със съдействието на семейство Петя и Вълчо Вътеви.

Любознателните малчугани посетиха и сградата на Народно читалище „Иван Буюклиев 1926″.

Председателят на читалището и кметски-наместник на селото Маргарита Стойкова и читалищния секретар Недялка Иванова, запознаха с дейността на библиотеката и наличната литература. Представен им беше част от детския фонд, който библиотеката предлага на малките си читатели. Малчуганите имаха възможност да разгледат разнообразни атрактивни издания, съобразени с възрастта им.

Особено интересно им беше разглеждането на музейната експозиция с уреди и облекла от бита на местното население от далечното и близко минало.

Децата посетиха и чешмите в местността „Яйла дере“ в землището на чернооченското село Комунига, където организираха заслужен пикник.

Исмет ИСМАИЛ, Черноочене

24rodopi.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/6/21 15:35

    До Исмет Исмаил - дървото е Черен бор!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен10/6/21 02:44

      Тъпанар си, ти си черен бор

      Изтриване
    2. Анонимен10/6/21 10:51

      Какво толкова се засегна бе, момче, та бълваш дори обиди!. Коментиращият много нормално е казал, че дървото е черен бор. Това е вярното, черен бор е!

      Изтриване
  2. Анонимен9/6/21 16:35

    дайте снимки да гледаме

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен10/6/21 02:45

      Във страницата на Пчеларово има снимки

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.