Албанци ни строят къщите, украинки ни оправят леглата по черноморските хотели, а турци ни готвят по кръчмите. Родните кандидати за работа отиват на предварително интервю, изстрелват въпроса:  „Каква е заплатата?“, и след отговора аристократично напускат кабинета на шефа или ПР-а.

Коефициентът на безработицата в България за първото тримесечие на 2021 година е 6.4% от работоспособното население, става ясно от данните на НСИ, а тенденцията е да падне още през лятото заради сезонната заетост. С една дума, не е като да няма свободни хора за работа,

но или те не стават, или работата не става за тях,

описа накратко ситуацията мениджър, пише пловдивският "Марица".  Дисбалансът се допълва от очакванията за възнаграждението и работното време и реалността.  

Албанци строиха трибуната на стадион "Ботев"под тепетата. Бяха привлечени от изпълнителя на проекта ПИМК. Те вече са по родните си места, но със сигурност не биха отказали още гурбет в България. Друга строителна бригада от Албания е базирана в селата на Родопската яка. За евтиния там държат квартири, но изпълняват поръчки „на повикване“ в Пловдив, Асеновград и баровски обекти из околните села. Те са група, организирали се сами още от родното си място. Млади, здрави момчета, не създават проблеми, те по цял ден са на работа, доволни са и местните, защото гурбетчиите оставят част от парите си в селските хоримаци.

Какво обаче може да предложи най-бедната страна в Европейския съюз на такива гастарбайтери? Отговорът е елементарен -

по-добър стандарт и заплащане от собствената им родина.

Само за справка - минималната работна заплата в Албания за миналата година е 213 евро и около една трета от албанците работят цял месец именно за тази семпла сума.

Друга голяма група, на която България в последно време е любима за гурбет, са турците. Като не става въпрос само за български турци от пограничните райони, а често и за хора от големите градове от вътрешността на страната, включително и висококвалифицирани специалисти. И тук причината е същата - заради нестабилната икономическа ситуация в съседната държава и спада на турската лира българската заплата им изглежда доста по-изгодна.  

Въпреки че и в Турция има строителен бум и без работа няма да останат, те идват тук заради по-доброто заплащане.


Без тях сме загубени, коментира пред "Марица" Тунджай Гюлер от строителна компания „Герт груп“. В момента в компанията му няма „вносни работници“, но по думите му -  „ще направи всичко възможно да докара“. И молдовците са добри строители, но аз лично предпочитам турските, просто им разбирам по-добре манталитета, коментира президентът на „Герт груп“. Истината е, че за този бранш отдавна няма кадри и това е голям проблем. Опитните и обучените отидоха на гурбет в Германия или Холандия, заселиха се трайно в чужбина, дръпнаха и семействата си, а

тук останаха малко истински майстори и такива, които се „пишат“ майстори, но съвсем не са,

допълва Тунджай Гюлер и с носталгия си спомня за кадрите от  „едно време“, които са научили занаята още в Строителни войски.

Вече е ясно обаче, че такива хора няма как да запушат дупките на пазара на труда у нас. Още в началото на пандемията - в началото на 2019 година, подплашени от неясното бъдеще и ограниченията за работа, много гурбетчии се върнаха у дома. По груби данни - около 200 000 души.

Те обаче дойдоха на гости, похарчиха парите си тук, вдигнаха потреблението на дребно, понакупиха някой и друг имот, но не се вляха на пазара на труда. Нещо повече - голяма част вече се върнаха обратно, а други го плануват заради разхлабването на противоепидемичните мерки в Европа.

Още тогава Камарата на строителите опита да яхне вълната и поде инициатива за задържане на кадрите в строителството у нас. Не се получи обаче, единодушни са хората от бранша.

Тенденцията за внос на работна ръка от трети страни означава едно-единствено нещо - че стандартът ни на живот се е повишил, щом сме притегателни като място за работа, обобщава финансовият анализатор Светозар Гледачев. Той е наясно, че това заключение ще прозвучи на някои твърде оптимистично, но е така, защото ние просто не го усещаме. И дава за пример, че и висококвалифицирани специалисти, като лекари и фармацевти, от Македония избират да останат тук, след като завършат медицина или фармация, вместо да се връщат по родните си места.

В Кърджалийско е по-лесно

В района на Кърджали първи отчетоха, че заради острата липса на персонал си внасят от Турция. Това се случи още в началото на пролетта, когато стана ясно, че ресторантите отварят. "Някои от колегите вече ​имат готвачи от Турция. Може би  защото лирата е по-евтина и нямат голяма сметка да работят там. А тук вероятно са доволни от заплащането, което им предлагаме. Смятаме, предвид липсата на персонал, да се ориентираме към такива работници - от други държави като Турция, Украйна, Беларус и Молдова“, коментира ситуацията още тогава Данаил Дялков, председателят на Асоциацията на ресторантьорите в Кърджали.

Още не сме привлекателна дестинация

Въпреки че бизнесът в България е готов да наема чужденци главно от страни извън Евросъюза, страната ни не е привлeкaтeлнa дecтинaция зa живoт нитo зa хора oт EC, нитo зa тaкивa извън oбщнocттa. Caмo 1% oт нaceлeниeтo нa ​България ca грaждaни нa други cтрaни. Тoвa coчи нoвo изcлeдвaнe нa Eврocтaт, публикувано през март т.г.

Нaй-виcoк дял чужди грaждaни живeят в Люкceмбург (47% oт oбщoтo нaceлeниe), а нaй-ниcък в Пoлшa и Румъния.


Вълна от трудова миграция към Кърджали след Ковид и… Персонал от молдовци в топ ресторант!


Пандемия, затваряне, отваряне, несигурност, икономическа криза. Това, за което предупреждаваха ресторантьорите, вече е факт. Чужденци ще трябва да запълват „дупката“, която отвориха мерките за справяне с COVID-19. Персонал няма, хората заминаха зад граница, а поредната вълна от емигранти принуди секторът да търси спасение в държави, извън Европейския съюз.

В продължение на седмица пет души от Молдова - трима сервитьори, един барман и един готвач, бяха обучавани в ресторант „Меаца“ в Кърджали, за да заработят в новия салон.

 „Основни правила при сервиране и приготвяне на храната. Как да съчетават напитките с храната, как да комуникират с госта“, обясни пред 24rodopi.com Георги Гарабедян, консултант - обучител на групата от Молдова и в същото време преподавател в Професионална гимназия по туризъм „Проф. Д-р Асен Златаров“ в Кърджали.

Наемането на чужди граждани се налага поради дефицита на работна ръка. Дори обучените кадри от професионалните гимназии намират препитание извън страната.

„Аз, като преподавател в професионална гимназия, мога да кажа, че недостигът на кадри е сериозен. Примерно, тази година се дипломираха не повече от 14 готвачи и те всички заминават в чужбина при родителите си и ще работят в ресторанти, но на Запад“, посочи Гарабедян.

Едно от новите попълнения в ресторант „Меаца“ е Валиджон, който е готвач.

„Предложиха ми работа в ресторанта. Той е много интересен, менюто е голямо, градът е красив и реших да пробвам. Засега ще остана за три месеца, да видя дали ще ми хареса и тогава може да продължа за по-дълго“, обясни мъжът от Молдова, който  работи като готвач вече няколко години.

И в други заведения в града край Арда очакват чужденци. Някои от инвеститорите в строителството също разчитат на внос на кадри.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/6/21 10:13

    Ами изтървахме питомното, сега ще гоним дивото...Но в същото време няма лошо да се наема работна ръка от чужбина.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/6/21 10:39

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16/6/21 11:07

    Остана кой да сервира

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/6/21 11:35

    Vkarvayte poveche ukrainki-servityorki i shte vidite kak oborota se e vdignal.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен16/6/21 12:53

    А нашите друго не им остава, освен да крадат.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен16/6/21 14:41

    Лудостта няма край и граници. Изпуснах те козите в джунглата и сега е ред да ги догоните. Ако все още вълкът не ги е доизял, може би ще ги намерите. Вълкът, ако е тарикат пък ще си купите овци. Но те ще са тъпи овци, този път.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен16/6/21 15:58

    Спокойно, кози и овце няма и няма да има какво да ядат вълците защото по времето на ГЕРБ бяха унищожени около 46 000 домашни животни. За свинете и за кокошките нямаме информация и те бяха "ваксинирани". Сигурно не е вярно, но защо се мълчи по въпроса и не се потърси наказателна отговорност от виновните.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен16/6/21 17:21

    А тези новите работници от Молдова и Украйна знаят ли турски език? Нали това беше основното и най-важно изискване на собствениците?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/6/21 08:45

      хахахахахаа риба яде риба

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.