Скален масив с издялани в него трапецовидни скални ниши бе открит от лесничей в землището на ардинското село Голобрад. Лично кметът на община Ардино инж. Изет Шабан и заместникът му Неджми Мюмюнходжов посетиха новото откритие, което се намира на километър от махала „Каръмджалар“. Заедно с тях бе и кметският наместник на Голобрад Шенол Байрам.

В единична скала са изсечени 4 трапецовидни ниши. Уникалното е, че за разлика от останалите подобни в района, те са с по-големи размери. Височината им достига до един метър, а широчината е между 65-70 см. Ориентировката на скалните ниши също е както и при тракийското светилище „Орлови скали“ и Дъждовница.

Изет Шабан сподели, че предстои да бъдат предприети действия  за идентифициране и деклариране на новооткритите скални ниши край Голобрад. Впоследствие ще се осигури достъп за посетители и туристи до интересната историческа забележителност. За целта ще бъдат изготвени указателни и информационни табели. Очаква се туризмът в района на село Голобрад да се съживи.

В близост до този ареал са разположени уникалните и красиви меандри на река Арда, както и археологическата недвижима културна ценност „Късноантична и средновековна крепост“ край село Дойранци.

Гюнер ШЮКРИ, Ардино

24rodopi.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/6/21 15:45

    И в качеството на какъв тоя шишак отива да изследва, на индженер всичколог? И с едни дупки в скалите и табели, ако се развиваше туризмът, лелей! Ама за депесарски капацитет-толкоз

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен10/6/21 15:55

      Haha. Tochno kazano. To i kragovo v Ardino shteshe da ima prez 2020g.tate kaza che shte mi kupi kolelo ama drugpat

      Изтриване
  2. Анонимен10/6/21 15:54

    До 15:45 Напълно сте прав с една забележка че може и да е калинка лесничея. А бе те горските задължения не си вършат а сега и с археология се захванали. Или човека си е иманиар и е търсил нещо друго сещате се нали.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен10/6/21 17:10

    Докато седях на пусия и чаках прасетата миналата зима ги издялах.Няма нищо за изследване

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен10/6/21 17:30

    Аз няма да знам, какво има на км от моята махала. Все едно кърджалийци да не знаят за яз. Кърджали.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен10/6/21 17:31

    Тоя замина и Овчаров.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен10/6/21 22:22

    Ovcharov koga zarovi i koga izrovi tazi ricarska maska, che metalat izglejda dosta novichak i nedodyalan?!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен11/6/21 09:41

    Инж. Шабан. Това са “ловни дупки”. Траките от племето “беси” са използвали орли за да ловуват. Плячката се доставяла в тези дупки, където орелът бил трениран да направи. Траките са използвали птиците, защото теренът е доста скосен и почти невъзможен за ловуване!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен11/6/21 11:00

    Брях, как ги е открил бе! Те почти не се виждат!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен11/6/21 12:38

    кола за печене на агнета на древните хора не го ли видя

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.