„Никога в Западна Европа толкова много не се е говорело за изборите в България.
За първи път сред нашенците има едно приповдигнато настроение. Доскоро не ни искаха гласовете, днес ни канят да се включим в листите с кандидат-депутати. За първи път гурбетчии ще станат депутати. До 11 юли в Лондон с 14-часов работен ден, след 11-ти - в Народното събрание. От Хага – на жълтите павета в София“, коментира пред 24rodopi.com Николай Симов, наш гурбетчия в германския град Регенсбург.
Обяснява ни за кампанията на партията на Васил Божков „Българско лято“, която набира кандидати за депутати сред стотиците хиляди нашенци в Западна Европа под мотото „България е там, където има дори един българин“. И подчертава: тук, в Регенсбург, сред българските гурбетчии партията на Божко е трета политическа сила.
„Желаещите да влязат в политиката изпращат CV по имейла, а одобрените ги интервюират. Интересен експеримент. В партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ залагат на координаторите, в Регенсбург е Деница Косева. Но Божков е намерил по-оригинално решение -

всеки, който иска да е депутат, е на един и-мейл разстояние“,

допълва Симов, който ръководи българска бригада, която е подизпълнител на строителни обекти.
Негова "дясна ръка" се явява кърджалиецът Ферди С.
"Много хора не гласуваха на 4 април, но след скандалните  разкрития на Светослав Илчовски как се управлява държавата, все повече искат да упражнят правото си на вот на 11 юли. Лично аз не искам повече да търпя това безобразие - близките ми и приятелите в България да консумират храни - боклуци и меса с изтекъл срок на годност и да сме на последно място във всички класации. Заради алчността на някои хора, които ни управляват“, твърди Ферди, който е сочен от Николай за "незаменим майстор и в соларните системи, и в цялостния ремонт на една баня".
Някои от вижданията на завършили училището в кърджалийския квартал "Възрожденци" са крайни, но по много теми има завидни познания.  Любимата му е: „Доколко е вярно, че в България мафията си има държава!?“. Може да говори с часове.

„Те си мислят, че гурбетчиите тук не се интересуваме от политика или сме "втора класа" хора,

които не трябва да гласуват, но искам да ги убедя, че все повече наши сънародници гледат под лупа случващото се в България. Подсъдими политици, като водача на листата на ДПС в Монтана Димитър Аврамов, влизат в парламента, за да се измъкнат от правосъдието. Нормално ли е управляващи политици и министри да рекетират бизнесмени, да заплашват, да унищожават бизнеси? Това са прийоми на мафията. И още по-страшното е, че използват като бухалка прокуратурата. За повдигане на скалъпени обвинения. Щом бизнесмени с милиони печалба са подложени на такъв тормоз и насилствено отнемане на бизнеса им, какво да кажем за обикновените хора. Наскоро четох, че бивши кметове на общини в нашия регион са успели да спестят сериозни суми, според декларирани от самите тях приходи. Например, кметът на Джебел Бахри Юмер - 73 хиляди лева. Аз друго съм чувал,  за неофициалните спестявания и активи в стотици хиляди, че и милиони. Недоумявам как може да бъдат спестени такива пари от заплати чрез честен труд и по законен начин!? 
Тук работя от 6 години в строителството и едва успявам да спестя по 2000 лева на месец, след като си платя квартирата и другите разходи. А печеля около 4000 лева на месец (близо 2000 евро). Това е прилична сума за работещите в държавната администрация в България. И се чудя как са ги спестили въпросните господа. С честен труд и пот на челото или с далаверки, комисионни, търговия с влияние? Чудно ли е тогава, че няма достатъчно ресурси за всички, а тези, които се чувстват работоспособни, напускат страната в търсене на по-справедливи условия? Докога ще продължават корупцията, кражбите и беззаконията в политиката, шуробаджанашките назначения и докопването до кокала?", завършва кърджалиецът, който на последните избори е гласувал за "Има такъв народ".

Как гласуваха българите на 4 април в немския град Регенсбург?

Регенсбург е 150-хиляден град, разположен на река Дунав, в югоизточна Германия, недалеч от Мюнхен и е бивша баварска столица. Известен е със средновековния си каменен мост от 12 век и готическа катедрала от 13 век.
Наподобява Стара Загора със своите 150 хиляди жителите и безбройните липови дръвчета, които са навсякъде. По неофициална информация в града има около 6 хиляди българи.
Тук има българска кръчма. Има и българска дискотека в едно близко селце, наречено Нитендорф, на около десетина километра, където всяка събота (преди пандемията с Ковид-19 естествено) идват фолкпевици и певци от България. Естествено, има и разкрита секция за гласуване.
На парламентарните избори на 4 април в тази секция са  гласували общо 914 български граждани. Първа политическа сила е ПП "Има такъв народ" с 420 гласа, което не е изненада, отчитайки факта, че 40 % от всички гласували българи в Германия са подкрепили формацията на Слави Трифонов.
Втора сила е "БСП за България" с 91 гласа. Следват формацията на Васил Божков "БНО" с 64 гласа, коалицията "Демократична България - Обединение" с 63 гласа," Възраждане" с 61 гласа и ГЕРБ - СДС с 59 гласа. "Изправи се! Мутри вън" печелят 28 гласа, ДПС - 15, ВМРО-11, а 7 са заявили, че не подкрепят никого.
Прави впечатление големият брой недействителни бюлетини - 67.
Текст и снимки: Ради Радев, Регенсбург-Кърджали
Специално за 24rodopi.com
На снимките: Наши гурбетчии през уикенда на брега на реката; Регенсбург
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/6/21 20:24

    Братя и сестри в чужбина, гласувайте масово и разумно на 11. Нито на вас отдалечени по принуда на хиляди километра ви е лесно нито на нас останалите в България. Гласувайте срещу партиите които ни докараха на този хал управлящи ни през последните 30години. Гласувайте срещу статуквото Успехи.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/6/21 20:24

    Братя и сестри в чужбина, гласувайте масово и разумно на 11. Нито на вас отдалечени по принуда на хиляди километра ви е лесно нито на нас останалите в България. Гласувайте срещу партиите които ни докараха на този хал управлящи ни през последните 30години. Гласувайте срещу статуквото Успехи.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/6/21 21:08

    73 хиляди лева за ДПС политиците са пари за семки

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2/6/21 21:25

    Според медийни публикации през годините Илко Желязков си спечелва прозвището „лейтенанта на Пеевски”, заради близостта си с депутата от ДПС. Но днес босът и лейтенантът попаднаха заедно под ударите на наложени санкци с указ 13818 по известния закон "Магнитски". Той е срещу нарушители на човешки права и отговорни за корупция по света.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен2/6/21 21:28

    само слави

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/6/21 02:52

    Специално за Кьрджалийско виновни за керваните гурбетчии има ли ?
    Кьде са те сега?
    Отговор;
    продават им апартаменти и им вземат парите.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен3/6/21 08:17

    Гласувайте за промяната!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен3/6/21 08:47

    Не гласувайте защото ще гласувате за честен и почтен кандидат депутат, а ще го накарат да се откаже в полза на някой бандит. Последните избори го показаха над 50 депутати се отказаха по принуда от местата си

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен3/6/21 22:31

    bratia i sestri ne glasuvaite. pokajete im sreden prast na tesi arogantni teroristi pirati na bg trezora!
    i zasto praviat ot izborite olimpiisko sastesanie v edin den? zasto izborite da ne sa v prodaljenie na edin mesec ot 30 dena za vnimatelen podbor, predvaritelna informacia, prezizna precenka, konkretna proverka, oglejdane na vajnite detaili za programite, za kachestvata na uchastnicite? i zasto izborite da ne stavat s pisma po postata? taka nikoi niama cherno na bialo nikakvi dokazatelstva za kakvo, zasto glasuva, koga e uchastval v izbori za lichnoto si delovodstvo, za proverka na obestaniata po vreme na polit mandata i sled kato minat 4 godini za obestanata rabota i obestanite proekti?! ami to kato si kupite edna davka i poluchavate kasova belejka, a tuk si kupuvate skapi luksozni stoki, zaviti s burki ot sluhove i ne znaete kakvo govedo ima vatre? malko li e, edro li, ima li roga, dava li mliako ili e ragu i zabi sade? ami valna davat li, hubava li e, kojata im dobra li e za sakove, obuvki i kolani? imat li zdravi kopita, bolni li sa, zdravi li sa?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.