Стартира традиционната акция на полицията  „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. Тя ще се проведе в периода 15 юни-31 август.

До 30 юни, при гарантиране сигурността на децата в началото и в края на учебния ден чрез полицейски екипи, в районите на детските градини и училищата е планирана допълнителна акция „Безопасен превоз на деца“. Тя ще е за контрол по няколко направления:

-използването от родителите-водачи на МПС на обезопасителни колани (и системи), а така също и от пътниците в МПС;

-правилното използване на обезопасителните системи с цел ограничаване на нарушенията, в т.ч. и на случаите, при които предпазните колани са закопчани, но еластичните ленти не са правилно разположени и/или при ползване не прилягат плътно към човешкото тяло в съответствие с изискванията на производителите на обезопасителните системи (лентата е зад гърба на водача/пътника; механизмът за закопчаване е блокиран с нарочна приставка, а коланът не се използва и др.); 

-пресичането на пешеходците на определените за това места; 

-спиране на подходящи места за слизане на децата-пътници, без да бъде застрашен техният или животът на други деца, пристигащи/заминаващи на/от училище;

-недопускане спирането на по-малко от 5 метра преди или на пешеходните и велосипедните пътеки и други нарушения, застрашаващи сигурността на подрастващите и техните родители и близки.

При установени нарушения ще се взима отношение на място по ЗДвП.

В обучителни форми с деца и ученици също ще се акцентира върху конкретни препоръки за безопасно поведение на децата като участници в движението по пътищата, свързани с:

- игра на безопасни места;

- управление на велосипед и други видове пътни превозни средства (ППС) – индивидуално електрическо превозно средство, тротинетка, ролери, скейтборд, ховърборд и др., в съответствие с разпоредбите на Закона за движението по пътищата (ЗДвП) съобразно възрастта на водача;

- правилно движение като пешеходци и безопасно поведение като пътници в ППС;

- разясняване на административнонаказателната и наказателна отговорност при управление на МПС от неправоспособни подрастващи.

През месеците юли и август са предвидени минимум по една специализирана полицейска операция, насочена към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти, водачи на индивидуални електрически превозни средства и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца-водачи, управление на МПС от неправоспособни водачи особено лица до 18 г., както и контрол над използването на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски.

24rodopi.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/6/21 17:36

    ГЕРБ-авите комунисти влизат с пълни обороти в изборите, да ги изкараме от политиката с 200!
    В милицията е пълно с герберасти.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/6/21 17:38

    МВР трябва да се изчисти от ОПГ-то!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/6/21 07:00

    MVR e pilno s lokumcii

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.