С нова заповед, която ще бъде издадена в началото на другата седмица, ще се предприемат мерки за промяна на задължителното носене на маски на закрито на определени места, съобщи bTV.

Това са зали за спорт, фитнеси, фризьорски салони, малки търговски обекти, трудови колективи, които са не повече от 5-7 души. Промяната обаче ще касае само хората, които са ваксинирани, съобщиха на брифинг здравните власти.

От там направиха уточнението, че в малките търговски обекти, както и в заведенията, маски няма да носят хората, които работят и които са имунизирани, а клиентите ще продължат да са с маски.

Това дали сме ваксинирани ще трябва да доказваме чрез сертификат.

До това решение се стига, след като последните данни сочат, че заболеваемостта у нас е под 50 на 100 000. Така страната ни попада на 23-то място в ЕС от 30 страни.

„Стъпката е премислена и първата с цел да бъдем внимателни по отношение на рисковете. Смятам, че трябва да нормализираме нещата и да стимулираме процеса на имунизация“, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Той уточни, че ако не понеделник, заповедта ще бъде издадена най-късно във вторник. В нея подробно ще е описано къде и кой може да не носи предпазни маски.

Те ще останат в рисковите зони – големите търговски обекти, административни сгради, където много хора получават услуга. Няма да има промяна и по отношение на градския транспорт.

Маските на открито, когато не може да се спазва дистанция от 1,5 м, също ще останат.

„Ще дадем едни основни параметри, които трябва да се спазват, а правото ще е на регионалните инспекции да решават казуси, които са специфични за района“, поясни д-р Златанов.

Още предимства за ваксинираните към момента не са конкретизирани, но ще се търси такъв вариант като втора стъпка, каза още зам.-здравният министър.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

17 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/6/21 11:48

    Решението не е правилно.Лица с ваксини ако са болни могат да заразяват,както да бъдат заразявани.
    Но след месеци ще излезете с решение,че такава болест енямало всичко е било ташак

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен10/6/21 14:57

      single scrotum mother! :D :P

      Изтриване
    2. Анонимен10/6/21 15:57

      Разбира се, че е неправилно! Ако сте го превъртели вируса, не можете да заразявате, НО ще носите маски, защото не участвате в "схемата" с ваксините. Пари, пари и пак пари е коронаитерията! Корупция!

      Изтриване
    3. Анонимен10/6/21 16:00

      Дивотията продължава и със правителството на президента. Няма да се гласува за него! Далаверата с ваксините е по-голяма от жалката ни ичитация на държавност.

      Изтриване
  2. Анонимен10/6/21 11:57

    Да се раздават на ваксинираните жълти звезди, както на евреите по време ВСВ.Тогава европейските ценности ще са спазени, подобно на едни други ценности пак дошли от Европа преди 80 години.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен10/6/21 15:57

      Неваксинираните пък в лагери, като Аушвиц?

      Изтриване
  3. Анонимен10/6/21 12:14

    Аз искам да се ваксинирам, но съм много алергична и не ми разрешават! Тогава защо трябва да бъда дискриминирана? Освен това ваксинираните също могат да пренасят зараза и могат дори повторно да се разболеят! Тогава това решение е абсолютно глупаво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен10/6/21 12:26

      За жалост, госпожо, за вас сте си права, имате алергия. Обаче има милиони хора в България, които нямат заболявания и не се ваксинират защото не им пука или смятат, че това е някаква игра да ги чипират, все едно несе знае всеки от нас какво прави и къде ходи с тези смартфони, компютри и т.н. Аз съм ваксинирна и искам да има облекчения за нас. Това е, за съжаление покрай сухото, гори и мокрото.

      Изтриване
    2. Анонимен10/6/21 12:40

      Като сте ваксинирани това не означава,че и другите трябва да бъдат.Ако се страхувате имате право да си седите вкъщи и общината ще ви донесе безплатно хранителни продукти.

      Изтриване
    3. Анонимен10/6/21 13:22

      Не ние се страхуваме, вие неваксинираните се страхувате ние ваксинираните да НЕ ВИ ЗАРАЗИМ? Има ли логика в това? Стойте си вие по домовете, за да можем ние спокойно да си щъкаме по улиците и да ходим на работа.

      Изтриване
    4. Анонимен10/6/21 15:32

      Аз предлагам да има магазини, фитнеси, аптеки, молове, плажове и т.н. за ваксинирани и неваксинирани

      Изтриване
    5. Анонимен10/6/21 20:06

      АПАРТЕЙД знаете ли какво е?

      Изтриване
    6. Анонимен10/6/21 23:06

      Даа, като в Америка в едни минали години - барове за бели и за не-бели. А иначе, нашите управници намериха още един повод да ни разделят - сега пък на ваксинирани и неваксинирани.

      Изтриване
    7. Анонимен11/6/21 08:11

      Окончателно: Не е имало чума в овцефермата на Ана Петрова от Болярово така след време ще кажат,че е нямало ковид 19

      Изтриване
  4. Анонимен11/6/21 09:19

    Каква е файдата от ваксината,като може повторно да се заразиш и разболееш?Пълна глупост...

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен11/6/21 11:05

    В заведенията с маски! Как пък го измислихте!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен11/6/21 12:22

    Otzad da slagat

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.