Кърджали през 30-те години на миналия век. Тютюневите складове, които се отличавали с обема и европейския си вид, изпъкват от всяка архивна снимка. По онова време тютюнът е основна култура, с която се препитава голяма част от населението. Има над 30 тютюнотърговски фирми и хиляди работници. И така в продължение на десетки години… 

За историята разказва дългогодишният началник на „Монопола“ Божидар Кавракиров, от 1961-ва година до затварянето му.

„Навремето тук се произвеждаше „Джебел басма“, впоследствие минахме на произход Крумовград - „Баши бал“. Това са с дребни листенца - есенцията, той и затова се е използвал“, обяснява Кавракиров, който бил част от тютюневите складове в продължение на 46 години, наследил професията от своя баща.

Всяка година са се обработвали по 26-27 000 тона тютюн - основно препитание за жителите на областта.

„Много хора се изхранваха от този тютюн. Кърджали, Ардино, Джебел, Крумовград, Ивайловград. Имаше към 2 500 работници“, разказва още главният експерт по тютюна.

В последните години обаче сградите не функционират. Нещо повече, представляват сериозна опасност за минувачите. Съвсем скоро, емблематичните постройки ще останат в историята, тъй като предстоят дейности по събарянето им. За Божидар Кавракиров, това е просто естественият ход на историята…

„За да работят тия складове трябва да има кой да сее тютюн, а те хорицата избягаха. Да ви кажа, тютюнът е трудоемка култура и един път откажеш ли се от сеенето й, повече не можеш да се върнеш“, категоричен е възрастният мъж.

Днес, почти 100 години след създаването на складовете, Кърджали е на път да се раздели окончателно с тютюневото си минало, благодарение на което обаче, е било възможно развитието на града през 20 в. На мястото на малкия „Тютюнев град“ ще се издигне модерен комплекс с жилища, търговски зони, ресторанти, дори клиника.

Снимки: Държавен архив - Кърджали

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/6/21 09:14

    На този или аритметиката му куца или са имитирали само че работят. 2500работнички обработвали 27тона смешна работа.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен10/6/21 09:32

    ИИ сега какво оставихте го да се разпадне на безценица купено и какво да чакаме квартал мол летище

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/6/21 07:02

    Жалко, че преди години хасковските и кърджалийските и софийските комунисти не разрешиха в Кърджали да бъде построена цигарена фабрика, а беше построена в Хасково.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен11/6/21 12:01

    Защо го няма коментара за цигарената фабрика което е самата истина. На някои явно не им отърва.Навремето моят баща когато работеше в ДП "Тютюнева промишленост" и под негово ръководство беше построен Фермзавода до ж.п. гарата, и складовете в районите на с.Македонци и с.Прилепци за което малко хора знаят. И когато трябваше да се построи и цигарената фабрика Георги Танев който беше първи секретар от ОК на БКП в Кърджали, Румен Сербезов първи секретар на ОК на БКП в Хасково и Петър Танчев председател на БЗНС и на Държавния съвет решиха в Хасково да бъде построена цигарената фабрика която призвеждаше за арабските държави готовата продукция. Мина време яз. "Боровица" беше построен и хасковлии искаха да бъде прокаран и водопровод за техния град. Да ама кърджалийското ръководство не разреши. За това сега хасковлии пият вода от яз."Тракиец". Редакцията да побликува написаното защото това е истината и нека младите хора да знаят това. Най-лесно е да се изтърка коментара но това не говори добре за редакцията.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.