В землището на момчилградското село Биволяне се намира един древен комплекс, сред най-мащабните праисторически в Родопите. Името му е Харман кая. Интересът към него все още не може да се мери с този към Татул и Перперикон, но със сигурност има какво да разкаже. За съжаление все още е слабо проучен, но от това, което  казват археолозите, става ясно, че скалното плато е не само светилище, а цял град с улици, площади, помещения, които непрофесионалното око трудно би различило предвид избуялата растителност в момента. Последните теренни изследвания и сондажни проучвания, в периода между 2006 и 2012 г. от научен екип от БАН, дават убедителни доказателства, че скално изсечените обекти принадлежат към Каменно-медната епоха. Предположенията са, че двете площадки в скалите най-вероятно са служели за измерване на годишния цикъл и за установяване на лятното и зимно слънцестоене. Въпреки недотам популярността си, мястото се радва на посетители от цялата страна, твърдят жители на близкото село Равен.

„Много често от Северна България идват хора. И кърджалийци, и хасковлии идват, но като цяло посетители има от цялата страна. Като гледаме регистрационните номера на колите, повечето не са кърджалийски. Някои даже питат за нощувки, търсят хотели в нашето село, ама хотели още не сме направили“, казва Тефик Хасан от Равен. Селото пък носи името и на самата забележителност, тъй като Харман кая означава равна скала.

За ориентир на множеството туристи служат поставените на няколко места по пътя табели, които освен Харман кая, показват наличието на множество други забележителности в района на Момчилград.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/6/21 14:40

    Осигурете 200 бона и Николай Овчаров ще ви намери заровения автомат на Митко Палаузов, златния зъб на Токайто, а от по-стари времена и вибритора на Клеопатра.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/6/21 15:11

    В отсрещната страна.Въпроса е какво е заровено?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/6/21 15:11

    Храна за хората нямат но за тези нуща имат

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/6/21 16:18

    Да се направят разкопки и античниат град разкрие сигурен съм че е по стар и интересен от татул но има и друго за разкриване през далечните 1993_1994 година кой разреши тази исторя да бъде разрушена кой кмет на това село и на тази община кой даде разрешение за добиване на камъни на фирма родопа строй кой колко рушвет взема министерството на културата какво чака нали културните ценности са ни важни

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.