„Сега разбрах защо населението на Германия ще падне от 80 на 28 милиона до 2025 година. Тук над 55 % са вече ваксинирани“
, пише до 24rodopi.com кърджалийски гурбетчия в Германия. Сиреч, който се е ваксинирал ще умре. И то „каймакът“ на Германия!

„Сега разбрах само Германия ще остане 28 милиона души“ твърди и прави връзка с ваксинирането срещу COVID-19 не някой „прост кърджалийски гурбетчия“, а висшист. Дипломата му не е купена. Говорим за погълнат от конспиративните теории човек с висока степен на интелигентност. IQ-то му изпреварва коефицианта на интелигенство на поне 150 от 240-те народни представители в България.

ЕГН-то му също го отдалечава от онези, които си вървят, че „акъл имали, нуждаели се само от пари“.

Едва 15,5% от населението в България -  1 070 613 души, са с първа ваксинация срещу COVID-19, със завършен ваксинационен цикъл са 897 482-ма, т. е. 12,99 на сто.

1 968 095 са инжектирани поне веднъж у нас, в област Кърджали са поставени 42 789 дози, което прави 26,61 на сто, който процент нарежда региона сред отличниците в България. Броят на лицата в 7-те кърджалийски общини с „втора игла“ (със завършен ваксинационен цикъл) е 20 987 – 13,05%.

„Следващата вълна ще е на неимунизираните и на младите. Ако правехме по 30 000 ваксинации на ден, имахме шанс за колективен имунитет наесен, но при нашето темпо това вече е невъзможно. Решението е емоционално, защото хората се умориха да слушат“, коментира главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия по повод безнадеждното изоставане с ваксинирането на населението. България е на последно място в ЕС по дял на ваксинирани и по всичко личи, че ще остане на това място, въпреки че в Европа започва да се надига нова вълна на пандемията. От Великобритания идват новини, че дори хора под 30-годишна възраст карат тежко COVID-19 и стигат до интензивните отделения.

Кунчев призна, че няма как да се стигне до принуда на хората да се ваксинират. По повод подкрепата, която неотдавна заяви за идеята, че безотговорните към здравето си трябва да плащат за лечение, той уточни, че това няма как да се случи в България. "За разлика от САЩ, нашата система не е основана на застраховане, а е солидарна - този, който може да плаща, плаща за този, който не може", обясни Кунчев.

"Много тъжна е тази социология и много лошо говори за нас като народ", коментира още главният здравен инспектор за изнесени данни от социологически проучвания, според които около 40% от населението категорично отказват да се ваксинират. "Да се докараме до последно място в Европа никак не е добър показател и за съжаление ще си платим за това. Идеята беше да предпазим обществото като цяло, но явно няма да стане", допълни той. И подчерта, че 98% от хората, които в момента в Европа стигат до интензивни грижи, са неваксинирани.

Кунчев описа, че има резерв от 20% от населението, които не са категорични противници на ваксините и се колебаят по някакви причини - притесняват се за свои заболявания, липсва им информация или пък нещо друго. За тях би следвало да се насочат усилията, макар че нови идеи в служебния кабинет очевидно няма.

В неделя темата коментира и здравният министър Стойчо Кацаров, който остава убеден привърженик на доброволното начало на ваксинацията. "Ваксинацията за ковид е доброволна и трябва да остане доброволна. Искам хората да направят своя избор с разума си, като преценят внимателно ползите и негативите от това," коментира той пред БНР.

Кацаров посочи, че в нашата страна досега са направени близо 2 милиона ваксинации, и няма нито един регистриран смъртен случай като последица от това. "Рискът да починеш от ковид е може би хилядократно по-голям, отколкото да починеш от ваксинация ... Аргументите в полза на ваксинацията са безспорни. Много ми се иска нашите сънародници да осъзнаят това и да го осмислят", отбеляза той.

Нападките на бившия премиер Бойко Борисов и неговия здравен министър Костадин Ангелов, че служебният кабинет е спрял процеса на ваксинация, Кацаров коментира така: "Те са политици и от тях се очаква да говорят по този начин, за да оправдаят себе си." Той изтъкна, че България е била последна по темпове на ваксинация в ЕС и по време на бившите управляващи от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Като голям минус за нашата страна здравният министър отчете, че не беше проведена информационно-образователна кампания, за да се разяснят ползите. "Тази празнина се запълни от слухове и мистика ... Като се допусне да се създадат такива нагласи, става много трудно да бъдат преодоляни", посочи Кацаров.

Той определи като спокойна ситуацията с разпространението на коронавируса, но предпазливо допълни, че рискът от нова вълна през есента не е малък. Като мерки за подготовка той отчете обновения план срещу епидемията, отделените средства за ремонт на ковид отделенията по болниците и стартиралите процедури по запасяване с лекарства.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/7/21 16:46

    Този умник от гурбета що не си гледа работата. Умните и кадърните се реализират тука а не робуват на швабите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен27/7/21 22:28

      Умните и кадърните се реализират на Запад, а не робуват тук на партии и измислени бизнесмени. Там никой не го интересува дали си член на управляваща в момента партия или не.

      Изтриване
  2. Анонимен26/7/21 23:38

    Ало Родопи в булгаристан да не живеят 50 милиона души! 2 милиона ваксинирани+ 500 000 искарали вируса+500 000, които не са ходили на лекар заради пари, и 3 милиона по чужбина. Кво искат от СЗО не знам.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.