Най-вероятната причина за рекордната продължителност на живота на населението на Кърджалийска област е в генома на хората, които живеят там. Това твърди Магдалена Костова, директор на дирекция “Демографска и социална статистика” на Националния статистически институт (НСИ), цитирана от националния всекидневник „24 часа“.

Преди седмица НСИ публикува данните за средната продължителност на живота в България за периода 2018-2020 г., от които излезе, че област Кърджали, в която този показател традиционно е висок, за първи път излиза на челното място.

Както вече 24rodopi.com писа, в Източните Родопи хората живеят средно 76 години и 7 месеца, докато София-град е на второ място със 76 години и 4 месеца. Средната за страната е 74 години и 11 месеца. За първи път от години тя пада, вместо да се увеличава.

“Факторите, които влияят върху смъртността, определят и продължителността на живота. Като почнем от географските условия, минем през начина на хранене, през генома и стигнем до достъпа до здравеопазване. В случая с Кърджали геномът е единственото обяснение, защото няма друго - нито географското разположение, нито достъпът до здравеопазване там са много по-различни от други краища на страната”, казва Костова. Геномът е съвкупността от цялата наследствена информация на човека.

Кърджали е на сравнително голяма надморска височина, като населението живее предимно на село - освен областния център там има няколко града, но не големи, посочва експертът.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/7/21 16:05

    a horata po4inali v 4ujbina gi vodqt jivi 6toto nikoi ne e prestavil smirten akt ....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен5/7/21 11:25

      Не могат да ги отпишат от регистрите без представен оригинален смъртен акт, преведен на български език и легализиран от външно министерство, а това струва много пари. Така ги оттърва, защото мъртвите души ги водят гласоподаватели.

      Изтриване
  2. Анонимен4/7/21 16:06

    Високата продължителност ма живота се дължи на комунизма! Това са тия поколения ,които живяха през най- сигурния период от самото съществуване на България.Време през ,което никой не мислеше за утрешния ден,дали ще е на работа,дали няма да му ограбят имота и т.н

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/7/21 17:09

    Още една медийна звезда а-ла калинка, която се изявява така убедително, все едно е завършила молекулярна генетика и геномика, надлежно е секвенирала геномите на местните столетници и стигнала до гениалният извод за причината за дълголетието.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/7/21 17:35

    Yadat po malko domuz, zatova e

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/7/21 19:34

    Какъв геном!?Ако не пръскаха тютюна на. времето до сега да имаше хиляди столетници!Чист въздух , натурално кисело мляко овче козе краве и изворна свободна течаща вода това е рецептата за дълъг живот!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен5/7/21 11:27

      Прав си, вече ядем преработено палмово масло вместо мляко, масло, сирене и кашкавал.

      Изтриване
  6. Анонимен5/7/21 12:34

    Затова ли всички партии за водачи на листите предлагат лица от друи райони. Да ама ташко е кръстен на дядо си м..дьо.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.