Вилиян Колев вади рубини и изумруди от реки и кариери, смята Източните Родопи за Меката на минералите


Казват му „Царя на вълшебните камъни от Перперикон”. Вилиян Колев вече над 40 години търси професионално скъпоценни и полускъпоценни камъни в Родопите. Смята тази част на планината за Меката на минералите.

Вилиян е пенсиониран старшина от артилерията на Българска армия. Служил 10 години в гарнизон до граничната бразда. По време на разведряването през 90-те затворили поделението му. И започнал да търси постоянно минерали и полускъпоценни камъни, пише „Марица“.

Детството на момчетата от Кърджали преминавало в търсене на кристали и минерали преди години.

„Още тогава имах малка колекция. Просех си кристали от миньорите, които работеха в мините до Кърджали. Отделно между града и Мадан минаваше въжена линия, която караше руда. Ходехме като ученици с километри да търсим къде е паднала кофа с руда и кристали. Тогава видях за пръв път пирит - златото на глупците! Бях си въобразил, че съм намерил бучка злато”, разказва Вилиан. 

След казармата баща му поставил условие - за месец, месец и половина да реши какво иска да работи. Вилиян Колев има средно образование за електротехник, но изобщо и не помислял да се захваща с това.

С един приятел тръгнали към едно находище много богато на минерали.

„Тогава открих красив карниол, който излиза заедно с ахата”, спомня си Вилиян.

Древните траки обичали този камък. Когато някой младеж тръгнел да се жени, подарявал на избраницата си карниол. Вграждали го в железни или медни пръстени. А богатите - в злато и сребро. На него изобразяват гега или богиня - Веста или Бендида.

„Татко прие новината, че съм търсил полускъпоценни камъни, с пренебрежение. За него всичко, което не е свързано с физически труд, бе безсмислено занимание”, разказва търсачът на камъни.

В тази местност за пръв път открил ясписи и 3-4 невероятни ахата.

„Тогава нямаше интернет и книги като сега. Ходехме да се ровим в библиотеката, за да учим камъните”, припомня Вилиян.

След това се запознал с големите имена в търсенето на минерали в Родопите - Величко Кръстев, Марин Кацаров и Кирил Анатолиев. Всички те били търсачи и  трупали огромни колекции от орфееви ахати.

Този уникален чисто български камък се намира на 5 километра от Кърджали и няма аналог в света. Отвън е зелен - вътре жълт. Може да има различни съставки - карниол, опал, риолит - до 6-7 минерала на едно място.

При соца бизнесът с търсене на минерали и полускъпоценни камъни виси на острието на бръснача.

„Не бе забранен, но не бе и разрешен. Имаше вътрешен пазар, който определяше цените”, обяснява си Вилиян Колев.

В онези години започнал да работи като сержант, а след това и старшина в армията. И всяка свободна минута обикалял находищата с лопата в ръка.

На младини една седмица търсил и злато. Изкарал 2,5 грама. "Това е къртовски труд - трябва да хвърлиш тонове чакъл, за да направиш едно грамче", казва той.

От години вади много рубини край реката. Обикновено те не са ювелирни - малки са. За бижута трябва да са по-големи, да имат бистрота и чистота.

„Когато имам много дребни насипни рубини, обикновено ги купуват за украса на икони. Вграждат се около самата икона - в рамката или в обкова. Когато някой светия е с корона - малките рубини се вграждат около нея”, разказва търсачът на камъни.


Продажната цена на рубините зависи от каратите. В района на Кърджали има две богати находища на рубини. Едното до Джебел, а другото почти на границата.

„Където има бял мрамор - точно там се изливат и много рубини. Има и изключения - в Джебелско няма мрамор, а има рубини”, казва той.

Често с рубините вади и изумруди. Човек, като се вгледа в парчето скала, и вижда синеещия изумруд. Редовно вади кварц и ахат. Намира постоянно и хубави ахатови геоди. Отвън изглеждат като обикновен камък, а отвътре са с прекрасни кристали.

„Излизали са от земята при голямо вулканично изригване при 2000-3000 градуса. Град Маджарово е в голям вулканичен кратер. Затова излизат и много каверни - кухини, където има концентрация на кристали и скъпоценни камъни. Има и кристали, чиито шипове са до 12-15 сантиметра”, разказва Вилиян Колев.

Като се пенсионирал като старшина, изкарал 3 години в търсене на минерали, без да работи нищо друго. Не било лесно, защото през 90-те не е имало още разработен пазар за камъни и минерали.

От 2003-а продава камъните си в туристическия център под Перперикон. Един ден копае, друг ден е на сергията.

Бившият старшина предупреждава за опасните ментета ахат, които идват от Бразилия.

„Видите ли ахатова плочка, която е в силно лилаво, розово или друг екзотичен цвят, обикновено е напръскана със спрей. И хората изпадат в умиление и купуват. А всичко това е една голяма индустрия и е предназначена за хора, които тепърва навлизат в хобито с камъните. След 4-5 месеца, когато виолетовото изветрее и изсветлее, разбират, че са измамени. И дори не включват тези бразилски ментета в колекциите си”, разказва Вилиян Колев.

Вилиян е убеден - българинът си търси своя камък. До язовир „Студен кладенец” излизат невероятни образци ахат, които може да конкурират световните. В Турция в района на Анкара до град Чибук има много интересни ахати. Нашият обаче не им отстъпва. Българският ахат има хубав цвят. Той е черен с бели ивици. Комбинира се с карниол, който е с леки оттенъци.

„До „Студен кладенец” излизат най-хубавите образци ахат у нас”, подчертава пред репортера Росен Саръмов търсачът на камъни.

На снимките: Вилиян Колев. Така изглежда мрамор, в който има рубини

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Моят учител е номер 1....антиката...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/7/21 15:03

    A tova legalno li e?
    Nali vsichki podzemni izkopaemi sa na Darjavata v Bg!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/7/21 19:11

    К'ва държава бе малоумник?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/7/21 19:18

    Така е, такива копачи би трябвало да си плащат на държавата някаква такса, нооо, както казват шопите - законът е врата у полето и само глупавите минават през нея.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен3/7/21 19:19

    Това е хоби ..какви камъни минерали има по Родопите представа си нямате..На някои им мързи да гледат даже.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/7/21 22:52

    1000евро вие луди ли сте? Кой ще ги купи?Май не разбрахте че народа повечето хора нямат какво да ядат! Изгонихте младите, те вече се реализираха във чужбина.Като гледаме напред, просто виждаме един тунел към ада който се казва майка БЪЛГАРИЯ!За това сме виновни самите ние!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.