„С действията си не се харесахме на някои политически централи, защото за първи път от много години стопихме драстично купения и контролиран вот.

Опитах да променя в положителна посока манталитета на държавния служител, който трябва да работи в услуга на гражданите. Когато обаче една администрация стане повече партийна, отколкото държавна, нещата се изкривяват и страдат най-вече гражданите. Резултатите са особено видими по време на избори – горски служители лепят плакати, директори на училища зарибяват язовири…“

Думи на областния управител на Кърджали. За изборите, за проблемите, за решенията, за диалога, за… оставането му поста при евентуален нов предсрочен вот, ето какво каза Даниел Делчев в интервю за 24rodopi.com

 

- Г-н Делчев, може би трябва да започнем с изборите. Поехте поста с една основна задача „Организиране на честен и прозрачен вот". До този момент в региона никога не е имало толкова „респектирани" лица и дори задържани за предизборен натиск. Вашият прочит на отминалите избори?

-Правителството очакваше от нас като държавна администрация да организираме логистично изборния процес и да гарантираме сигурността на вота, от органите на МВР - да противодействат на престъпленията против политическите права на гражданите, да опазят обществения ред, да осигурят пожарната безопасност и защитата на населението в периода на подготовка и при произвеждане на изборите за Народно събрание. Не искам да си даваме оценка сами, нека гражданите да кажат дали сме се справили!

Както очаквах, с действията си не се харесахме на някои политически централи, защото за първи път от много години стопихме драстично купения и контролиран вот. Бяха намалени до минимум възможностите на политическите партии да контролират гласовете на хората през структурите на големите държавни администрации и да ползват за изборите обществен ресурс – държавни служители, финансови средства, служебни автомобили.

Когато резултатите от изборите не ти харесват и търсиш вината навсякъде другаде, освен в себе си, вероятно си изгубил представа за действителността.

Казано просто – машините издържаха в жегата, някои политици – не!

 

- Какво заварихте в Областна администрация?

-Заварих администрация, с която бързо се разбрахме какво имаме да вършим по отношение на логистичната подготовка на изборите, без да нарушаваме обаче и ритъма на другите ни административни задължения, борбата с COVID пандемията и т.н.

Щастлив съм, че наследих обща и специализирана администрация, която знае какви са й задълженията и работи професионално. 

Лошото е, че не виждам опашка от млади хора пред областна администрация, които са готови да работят под напрежение за малко пари и от един гол патриотизъм. Хубавото е, че за тези няколко месеца докато аз ръководя областна администрация партийните номенклатури и други креатури, свързани с властта, дори не са се опитали да ме потърсят за съдействие за назначения. Винаги съм смятал, че подобни назначения само задълбочават съществуващия проблем с липсата на качествени служители, както и кадровата политика в държавната администрация.

- При встъпването Ви в длъжност пролича сякаш липсата на ентусиазъм. Дори казахте, че се надявате след два месеца всичко да приключи. Колко загубихте и какво спечелихте?

-Възможно е така да изглежда отстрани, защото никога не съм се занимавал с решаване на проблеми на макро равнище. Имам добър административен опит, работил съм в няколко държавни администрации през годините, но повече от 15 години вземах сам решения за фирмата и хората, които управлявах. Вероятно сме сред добрите в тази област, защото ни търсеха за управление на своите проекти много държавни институции, общини, фирми, болници, нестопански организации от цялата страна. 

В същото време поех един от тези ангажименти, които не могат да бъдат отказани, когато като разбирания и вътрешно усещане имаш желание и нагласа да бъдеш полезен на гражданите и региона. Получих предложение от министър-председателя на Република България, приех го много отговорно и ще го изпълня докрай, независимо колко ще продължи.

Загубих малко време, което можех да отделя на двете ми дъщери, чийто избор къде и какво ще учат занапред предстои. Спечелих безценен опит, защото надникнах от другата страна на администрацията, усетих ритъма на държавното управление и се опитах да променя в положителна посока манталитета на държавния служител, който трябва да работи в услуга на гражданите.

 

- Вие сте успешен в частния сектор, защо обаче всеки се натиска за държавна работа? Не превърна ли предишното правителство държавните служители в особена, привилегирована и добре заплатена лична гвардия?

-За съжаление, е точно така. Всяко правителство в последните години малко или много се обграждаше с вярна, привилегирована и добре заплатена администрация в определени сектори. Това не е чак толкова лошо, ако тази администрация е експертна и си върши професионално работата. Когато обаче една администрация стане повече партийна, отколкото държавна, нещата се изкривяват и страдат най-вече гражданите. Резултатите са особено видими по време на избори – горски служители лепят плакати, директори на училища зарибяват язовири. Въпрос на изисквания от страна на действащото ни законодателство и въпрос на един месец отпуск е, ако един държавен служител иска да е активен участник в изборния процес и да подкрепя целодневно своята партия. И не на последно място – въпрос и на морал!  

 

- Готов ли сте да продължите на поста до следващите избори?

-Готов съм, разбира се! Надявам се, че политическите сили в новия парламент ще намерят допирни точки на своите програми и ще излъчат правителство, защото страната има нужда от стабилност. Ако не се случи, отиваме на нови избори и отново обещавам, че аз и ръководената от мен администрация ще бъдем принципни и почтени, за да гарантираме честен и прозрачен вот.

 

- Къде държавата „изпусна“ Кърджали, в какво е длъжник?

-Държавата прави всичко по силите си за регионите, но политиците от Кърджали  определено са длъжници на гражданите. Неведнъж сме ставали свидетели на „нашенци“ в законодателната или изпълнителната власт, които забравят за Кърджали веднъж и завинаги, след като пресекат околовръстното на София. Имам надежди за новоизбраните депутати от Кърджали – млади и кадърни хора са и могат да бъдат полезни за региона.

Много неща чакаме и сега от държавата и нейния бюджет – околовръстен път, спортна зала и много други текущи и неотложни към момента – възстановяване на път II-58 Черноочене – Асеновград (свлачище, което е на път да го затвори напълно при км 4+415), ремонт на път III-508 Джебел-Рогозче-Фотиново-Домище-Подкова (пътят е напълно затворен заради свлачище, а е единствената алтернатива на път Кърджали-Маказа и се ползва като обходен при форсмажорни обстоятелства), средства за почистване на речните корита преди настъпване на дъждовния сезон и т.н.

 

- Като гражданин и като общински съветник сте посочвали проблемите на града край Арда и региона? През погледа на областния управител забелязахте ли нещо, което досега ви е убягвало?

-Голяма част от проблемите си стоят нерешени или недовършени – приюта за кучета, осветлението на града, състоянието на ВиК мрежата, дупките по улиците. За някои от тях липсва финансиране и това ги бави във времето, но други могат да се решат, ако местната власт има желание.

Веднага след встъпването ми в длъжност беше възстановен диалога с общините, който по една или друга причина години наред отсъстваше. Работим добре с кметовете и резултатите вече започват да се виждат. Преди няколко дни стартирахме изграждането на подпорна стена и почистване на речното корито около Джебел по проект, финансиран на 100% от Програма ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България. Получихме пълно съдействие от Община Джебел при подготовката и издаването на всички необходими строителни документи. След няколко месеца на това място реката няма да залива и отнася домовете и градините на хората.

 

- Споменахте кучетата. Проблемът става все по-сериозен. Въпрос от името на кърджалийци: Градът и кучетата!? Има ли решение? Вашето виждане и евентуални реални стъпки?

-Години наред се е водила преписка между Община Кърджали и държавата, за да бъде намерено решение за терен, подходящ за изграждане на приют за безстопанствени животни. Положителното становище от страна на Областна администрация е налице и имот частна държавна собственост с площ 21 330 кв.м в землището на село Седловина ще бъде безвъзмездно прехвърлен на Община Кърджали. В следващите дни преписката ще бъде входирана в Министерски съвет, за да бъде взето съответното решение по реда на Закона за държавната собственост. Опитвам се да бъда максимално полезен на кметовете за решаване на текущите проблеми в техните общини, но ще разчитам и на изпълнение на поетите от тях инвестиционни ангажименти.

24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/7/21 17:41

    Интервю ЧОВЕК РЕАЛЕН,ЧОВЕК С РЕАЛНОСТИТЕ,ЧОВЕК ИНСТИТУЦИОНАЛНО ДИАЛОГИЧЕН!Видно професионалистите в областната администрация си вършат работата.В област Кърджали над 60 % от жителите са етнически турци мюсюлмани, помаци мюсюлмани и цигани/миллет/мюсюлмани.Нека да ги уважим и да им честитим курбан байрам,въпреки в ръководния екип няма техен представител.ЧЕСТИТ КУРБАН БАЙРАМ!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/7/21 18:13

    Делчев е идеален вариант за областен управител и аз лично ще бъда щастлив да остане на поста си. Диалогичен, умен, безпристрастен, можещ и знаещ, той може да направи много за Кърджали и региона!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.