Кметът на община Кърджали д-р инж.Хасан Азис се срещна с главния омбудсман на  Република Турция Шереф Малкоч. Той е придружаван  от представители на екипа му Фатма Бенли Ялчън – омбудсман, Гюниз Атеш – ръководител отдел „ЕС и международни отношения“, Вейсел Ширин – началник кабинет.

В срещата с кмета и ръководството на общината участваха също председателят на Комисията за защита от дискриминация /КЗД/  доц.д-р Ана Джумалиева, заместник председателят на КЗД доц.д-р Баки Хюсеинов, генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.

Визитата в Кърджали е част от програмата на официалното посещение на Шереф Малкоч в България.

Д-р инж.Хасан Азис каза по време на разговорите, че една от  характеристиките на Кърджали е мултикултурността и затова градът е наричан често „столица на толерантността“, защото обединява етническото, религиозното, културното многообразие.

Различните общности имат свои представители в ръководството на общината. Един от изразите на етническия модел е традиционното кафе на кмета, попа и мюфтията на националния празник, с което се дава знак към цялата страна за добро съжителство, разбирателство, комшулък, каза още кметът. Според него Кърджали и България могат да служат за модел на толерантност и разбирателство между отделните етнически общности на Балканите и по света. Д-р инж.Азис запозна гостите с икономическия профил на района, с реализираните проекти, частните инвестиции, променили облика на града.

Шереф Малкоч прояви интерес към сътрудничеството на община Кърджали с побратимените общини от Турция и изрази готовност да посредничи за създаване на приятелски отношения и побратимяване между Кърджали и други  общини.

Председателят на Комисията за защита от дискриминация  доц.д-р Ана Джумалиева разказа за сътрудничеството на комисията с институцията Омбудсман в Турция. Тя благодари за доброто посрещане в Кърджали.“България е толерантна държава, имаме си и нашите малки проблеми. Основните проблеми, обаче, идват от това, че хората не се познават достатъчно. Истината е, че колкото повече се опознават, толкова повече се постига разбирателство и се намират общи цели“, каза тя.

Делегацията посети Регионалния исторически музей и старата и новата джамия в областния град.

24rodopi.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.