В системата на предучилищното и училищното образование се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност. При изпълнение на своите функции педагогическите специалисти трябва да са политически неутрални и не могат да налагат идеологически и политически убеждения. Изискването за политически неутралитет и забраната за политическа дейност важат също за началниците и служителите в регионалните управления на образованието (РУО).

Това е записано в проект за изменение и допълнение в Закона за предучилищното и училищното образование, приет от Министерския съвет днес. Ако тези промени бъдат гласувани в Народното събрание, системата на средното образование ще се деполитизира със закон.

Предложението на МОН е провокирано от множество случаи, при които служители от РУО в страната извършват политическа дейност и участват активно в партийни мероприятия по време на предизборни кампании за различните видове избори, включително и в качеството им на кандидати от името на партии и коалиции. В системата на предучилищното и училищното образование, която следва да е неполитическа и надпартийна, са създадени видими зависимости от политическо и партийно естество. Подобни дейности могат да изместят професионалното и експертно начало при назначенията и управлението на образователната система и да доведат до недопустимо политическо влияние върху учителите и учениците, се посочва в мотивите към проекта.

Целта на измененията е високата експертиза и професионализъм да се издигнат в основни принципи на системата.

24rodopi.com

 

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/7/21 17:47

    Едва ли ше се осьществи.Днес ако си верен на дадена партия ти си най добрият служител. Сьщият е толериран от долу до горе в системата.Резултатите от учебно вьзпитателния дейност са без значение.Младите хора които работят в образованието гледат по скоро да са партийно обвьрзани ,отколкото да се развиват в професията си.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/7/21 18:33

    Каква експертиза и професионализъм, с тези критерии повечето от парашутистите на ГЕРБ трябва незабавно да освободят местата, които заемат.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/7/21 20:05

    Не само учителите всичко държавни служутели и държавни предприятия трябва да са политичеснки неутрални

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/7/21 22:06

    Тия от Юпитер ли слизат. Полицията и армията е деполитизирана, а на значенията как ги правят?? %

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен29/7/21 22:17

    Браво отдавна не сме имали такива умни и честни хора да ни управляват. Със сигурност ще гласувам за Румен Радев.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен30/7/21 06:42

    Сега Кърджалийските учители половината трябва да си ходят. А за селата, да не говорим.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен30/7/21 08:20

    А какво ще стане с учителите от ДПС?

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен30/7/21 08:26

    Ако този Закон се приеми то в училището в с.Бенковски ще останат само учениците.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен30/7/21 20:21

      Не само в Бенковски,в Кирково и Чорбаджийско е същото.Ами детските градини?Там е още по-зле.Не си ли от ДПС,хич нечакай да те назначат

      Изтриване
  9. Анонимен30/7/21 08:57

    Така трябва!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен30/7/21 09:54

    Президентска република е спасението.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен30/7/21 13:20

    Ако се приеме това, в повечето училища трябва да се освободят местата за кадърните кадри.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен30/7/21 15:45

    румен радев е комунист

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен30/7/21 20:02

    Ирфан с.Токачка от коя партия е ЕНП ГЕРБ

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.