Десетки мюсюлмани изпълниха новата джамия над кърджалийския квартал „Възрожденци“ на Курбан Байрам, където точно в 6.36 сутринта започна празничната молитва.

„Обръщам се към всички вярващи с пожелание за здраве, берекет и добруване. Да сме здрави на първо място, но и да се опитаме да видим хората в нужда, да им окажем нашата подкрепа. С всеки празник Кърджали се утвърждава като столица на толерантността. Място, където хората заедно отбелязват своите празници, независимо от вяра и етнос“, заяви след празничната молитва кметът на Кърджали Хасан Азис.

В същото време в кърджалийското село Глухар, семейството на Аптикадир и Селиме Ахмед се готви да посрещне гостите за празника. 

„Довечера ще имаме гости, утре също. Четири дни ще идват хора, докато не свърши курбанът. Близките ни идват - зетьове, дъщери, внуци, сестра ми също“, изброява 72-годишният Аптикадир от Глухар, който като по-възрастен ще бъде домакин на празника.

Кметът на селото Еркан Юсеин пък обяснява:

“По принцип Байрамът е ден за сплотяване, за единство, ден за прошка. При нас мюсюлманите е казано, повече от три дни да не се сърдим на никого. Що се отнася до месото за курбана на днешния ден, то се разделя на три части - за семейството, за роднините и за онези, които нямат възможност да направят курбан днес“.

За домакинята Селиме, подготовката за празника е започнала още преди дни, тъй като има за задача да осигури богата трапеза, традиционна за Курбан Байрам.

„Баница, баклава, сарма, месото ще пържим, курбан също. Трапезата трябва да е богата. Не е всеки ден Байрам, а два пъти в годината“, казва жената.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.