Изоставените и почти рухнали сгради на знанието, от години са тъжна, но обичайна гледка за страната и област Кърджали.

За последните 20 години в нашия регион са закрити около 60 школа. Последните данни на Националния статистически институт  относно напусналите само основно образование ученици през предходната учебна година  - 2019/2020-та  затвърждават продължаващата тревожна тенденция.

Напусналите от I-ви до VII-ми клас ученици в страната през  учебната 2019/2020г. са 10 946. Над 4 800 от тях са посочили като причина - заминаване в чужбина, останалите са в графа семейни причини. В област Кърджали броят на напусналите основен етап на образование през посочената учебна година е 122-ма, като най-голям брой са в община Кърджали - 75, а най-малък в Черноочене - само двама. В Крумовград са 13, в Джебел - 12, в Момчилград - 10. Шест са напусналите ученици в Ардино, четирима в Кирково. Много са паметниците на разрухата, доказателство за тревожния процес. Един от тях, години наред, стърчи зловещо над една от централните улици в Кърджали - училище „Никола Вапцаров“ в квартал „Веселчане“. Детският глъч отдавна го няма,а сградата е на път да рухне. Притеснителното е, че в непосредствена близост има къщи и дори едно защитено жилище за деца със специфични проблеми. Зазиданите преди време входове са откъртени, достъпът е свободен, а това е изключително опасно, особено за по-любопитните. И това е само един от множеството примери, в които тези сгради на знанието, от стожери за подрастващите са се превърнали в паметници на разрухата, опасни за тях…

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/8/21 10:07

    За няколко години ще си оправят живота младежите. Браво на тях. Висшистите в Кърджали работят за 1000 лева, а строителите в Германия взимат по 5000 лева на месец.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/8/21 10:18

      Браво много точно изказване.
      В Германия учителите станаха строители с две висши образования и си оправиха живота.

      Изтриване
  2. Анонимен17/8/21 11:00

    и след 40 години вишиста ще е пенсионер а др пукнал

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/8/21 18:21

    Даже и кучетата ако намерят начин ще си тръгнат от измислената държава БУЛГАРИСТАН.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/8/21 08:02

    Това цели политиката . Да се обезлюди България ,после ще се настанят там само фамилии с дебели портофейли ....
    Ерджан ....

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен18/8/21 10:40

    Този който отговаря на коментарите е просто депесарче май. От тези дето гласуват под строй, без да знаят за какво.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.