От МЗ уверяват: ваксините не заразяват с коронавирус и не променят човешкото ДНК, чрез ваксинация не се поставя чип в тялото, ваксините не водят до безплодие

 

План за подпомагане и координация на дейностите за ваксиниране срещу COVID-19 в община Кърджали ще приеме следващата седмица Общинския съвет.

Предложеният План е разработен от работна група, съгласно заповед на Кмета на община Кърджали с участието на служители от общината, представители на Общински съвет и Регионалната здравна инспекция – Кърджали.

Широкото използване на ваксини срещу COVID-19 се разглежда като важен етап за справяне и прекратяване на настоящата пандемия и постигане на контрол на инфекциите със SARS-CoV-2 в дългосрочен план. Целта е да се противодейства на разпространението на вируса и да се намалят потенциалните здравни последици от COVID-19. Ваксинацията ще позволи да се постигне имунитет при голяма част от населението, с което ще бъдат предпазени и лицата, които не могат да бъдат имунизирани и същевременно попадат в рисковите групи за по-тежко протичане и усложнения.

„Кризата с COVID-19, обявена за пандемия от Световната здравна организация (СЗО) на 11 март 2020 г., засегна изключително тежко обществото и икономиката на целия свят, като принуди държавите да предприемат редица извънредни мерки, включително и Република България.

Община Кърджали не е изолирана и е активно въвлечена в проблемите и тяхното решаване, вече година и половина. Мерките прилагани от общината за борба с пандемията са непрекъснати и последователни, което изисква действия за продължаване на активното отношение за пресичане разпространението на вируса“, отбелязва кметът д-р инж. Хасан Азис.

Подлежащите за ваксиниране жители на община Кърджали са приблизително 60 000 души (т.е. всички лица над 12-годишна възраст). Към момента по неформална информация и данни, събрани от Общинска администрация, с приключен процес на ваксиниране са около 16 000 души, което е около 27% от подлежащите за ваксинация население (основно лица над 18 годишна възраст). Това е много под стойностите за достигане на необходимият колективен имунитет от  минимум 70 % ваксинирано население.

В цялата област Кърджали с първа доза са 47350 души, 23 678 лица са със завършен ваксинационен цикъл.

Ваксините, с които България провежда имунизационната кампания срещу Covid-19, са безопасни и предпазват от тежко протичане на заболяването. Това се казва в съобщение на Министерството на здравеопазването, след като за първи път от месеци заразените за денонощие надвишиха 1000 души.

Ваксините, с които у нас се правят имунизация срещу Covid-19, се използват по цял свят. Те са преминали успешно клинични изпитания. Доказано е, че отговарят на всички изисквания за качество, безопасност и ефикасност като другите лекарства, пишат още от ведомството, управлявано от служебния министър Стойчо Кацаров.

В нея в отделни точки се обяснява начинът, по който ваксините са тествани и доказали своята безопасност и ефективност. И се изтъква, че по света вече са поставени над 2,7 милиарда дози.

Ваксинирането дава индивидуална защита, но колкото повече хора се имунизират, толкова по-бързо ще преодолеем пандемията, пише министерството и подчертава, че ваксините са безплатни за всички, включително и за здравнонеосигурените.

От МЗ предупреждават за невярна информация и уверяват: ваксините не заразяват с коронавирус и не променят човешкото ДНК, чрез ваксинация не се поставя чип в тялото, ваксините не водят до безплодие.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/8/21 18:09

    От Министерство на здравеопазването ви наредиха преди половин месец да осигурите помещения, условия, персонал и да съдействате на хората за ваксинация, но се излиза само с вяло съобщения, че най-сетне ще се размърдат от другата седмица. Да бяхя се поотуткали до пика през семтември.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/8/21 18:10

    Защо тогава ми искат декларация за информирано съгласие..'

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/8/21 18:49

    Ей общината я се разкарайте

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/8/21 19:16

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/8/21 19:23

    Кой може да гарантира, че след известно време няма да има странични ефекти?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/8/21 20:05

    Още утре ще се ваксинирам ако има истинска ваксина която не е лекарствен препарат и за страничните ефекти отговорност носи държавата и производителят. А не да се подписвам че си е на моя отговорност.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен14/8/21 20:13

    Ако се подпише някой от МЗ, ок, ама никой не се подписва за отговорност.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен14/8/21 21:28

    Никой не е длъжен да се ваксинира.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен14/8/21 22:47

    В какъв срок са тествани и дали е достатъчен този срок. Второ нещо което е хубаво няма да е без пари. Трето тесовете струват в аптечната мрежа 30на лева а в лабораториите надуват 120лв. Ако сме прекарали ковида защо да се чипираме.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен14/8/21 22:48

    В какъв срок са тествани и дали е достатъчен този срок. Второ нещо което е хубаво няма да е без пари. Трето тесовете струват в аптечната мрежа 30на лева а в лабораториите надуват 120лв. Ако сме прекарали ковида защо да се чипираме.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен15/8/21 02:39

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен15/8/21 08:37

    Колективния имунитет се придобива от преболедували и ваксинирани,а не само от ваксинирани ,така че си коригирайте процента за имунитет и бъдете коректни ! Напрвете си труда да изкарате данни и за преболедували ,за да видим дали нямаме колективен имунитет! И от кого включвате и децата над 12 години за имунизация!?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.