3:1:1 – това е по-вероятното разпределение на депутатските мандати в 9-и Кърджалийски
многомандатен избирателен район (МИР), което ще се случи след ноемврийския ден на предсрочните парламентарни избори.

По-малко вероятното е 4:1.

Тази прогноза се налага от последното социологическо проучване и от електоралната наличност – по данни от вота на 11 юли и моментното движение на хора от Родопите към Босфора и Брюксел.

ДПС има гарантирани 3 пълни мандата, от 5 възможни. Мандати №4 и №5 ще бъдат допълнителни, защото нито един от участниците в Избори`ноември 2021 няма да може да покрие с гласовете си пълен мандат, и отново ще има „битка на големите остатъци“ между ГЕРБ, „Има такъв народ“, вероятно БСП (ако си смени водача) и ДПС (ако постигне резултат над 46 хиляди гласа). 

14 623 гласа - това беше квотата за кърджалийски мандат на вота през юли. ДПС покри 3 пълни мандата и имаше остатък от 0,49 за още едно депутатско място. В ГЕРБ бяха убедени, че пак печелят едното място в Кърджали, защото бяха с най-висок резултат под пълния мандат – 0,59, но системата за разпределение на мандатите „Хеър Ниймайер“ им изигра лоша шега.

0,45 бе базата на „Има такъв народ“ за допълнителен мандат, но от ниското стъпало го грабна след „джуркането в ЦИК“, защото резултатът на листата с водач Георги Чепишев бе от най-високите „остатъчни“ вътре в ИТН. А партията трябваше да „усвоява“ мандати, спечелени с гласовете от чужбина, за сметка на ГЕРБ. Така във вътрешнопартийната битка кърджалийската ИТН изпревари други райони и прецака кърджалийската структура на ГЕРБ. Казано другояче - гласовете на Цвета Караянчева отидоха в друг район, а към гласовете на Чепишев бяха прехвърлени от ИТН-райони в по-скромни постижения.

С водачеството на Велизар Енчев БСП в Кърджали катастрофира. Задължителна е смяна през ноември, но пак ще е трудно да се върнат старите позиции, за да се преборят социалистите за мандат.

„Демократична България“ изненадва неприятно с незадоволителни резултати в Кърджали в два поредни вота, но това не се дължи на факта, че в региона не са останали „десни“ избиратели, а защото кандидатската листа е слаба.

Изненадата на изборите през ноември може да се окаже партия „Възраждане“, която да спечели 5-ия мандат! И не защото може да постигне впечатляващ резултат, а защото „Хеър Ниймайер“ може да подари кърджалийски депутат на очертаващата се най-малка формация в 47-мия парламент на България, стига хората на Костадин Костадинов да постигнат поне 1000 гласа в Източните Родопи. При 12-13 спечелени мандата в национален план, като повечето ще са с остатъчни гласове, резултатът на кърджалийската листа трябва да е сред високите в страната за „Възраждане“. Тогава ситуацията би станала като подаръка за Максим Генчев, който стана депутат от „Изправи се, мутри вън!“ само със 778 гласа.

Но не бива и да забравяме, че партии с националистичен уклон не са добре приемани в региона. Особено след последната властова фиеста на други подобни формации. 

Има и няколко месеца. Които ще са непредвидими дори за платените орисници. Плажните партита приключиха и е ред на дълбоко потъване в реалността за обикновения избирател. Очаква се скок в цените, който вече започна. Несигурност, заради хаотично налагане на мерки срещу COVID-19. Натрупана умора, дори и гняв. Стари муцуни и един и същи послания за мир и благоденствие. На изборите през ноември ще има много загубили. Както бе и през юли. Но партийните централи замълчаха. Отлив от 350 до близо 800 000 гласа за някои от партиите спрямо предишния летен вот-през юли 2009 година. Когато също бе горещо, хората отново бяха по плажовете. Разликата е, че за тези 12 години огромна маса избиратели се превърнаха в емигранти. И те помнят. Тенденцията е водещите партии да губят електорална подкрепа с всеки изминал вот. Измерваща се в хиляди гласове. И тази закономерност ще продължи. 

До ноември има малко, но и много време. И нито една партия няма силата да го контролира. Видимо, и да понесе последствията.

И още нещо много важно: Ако Кирил Петков направи партия, всички горенаправени сметки ги забравете.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен31/8/21 16:39

    Възраждане няма как да влезне в парламента. Да си говорим истината. Очаква се ДПС да получи сътресение, което до доведе до преструктуриране на партията във всякакъв аспект. Първи ще са отново ИТН, втори ще са ДБ, трети ГЕРБ, БСП, ДПС,ИСе. А президентът ни отново ще бъде Радев.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен31/8/21 17:00

    Абсолютно точен анализ!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен31/8/21 17:34

    Май вместо в ДБ и ИТН е време някои да се пробват във Възраждане

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен31/8/21 17:35

    Че какво е направил Кирил Петков за вас или мен?
    С това някои медии да го фаворизират и да слезнеш долу при хората е съвсем друго!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен31/8/21 19:29

    Шанса на БСП за мандат е да спечели повече гласове от ГЕРБ.Това може да се постигне с нов морал на ръководството.Категоричен отказ от взаимни зависимости и излизане от Славейков и човешки контакти с избирателя. Разграничаване от токсичните в ръководството.Използване опита и мъдростта на 130 г. история.Примери и уроци много.Смирение и отваряне на очите пред кърджалийските реалности.Национализма на някои в ръководството да се обяви за кауза пердута.Водач на листата доказан патриот, местен българин или национална партийна личност.Млад човек обичащ Кърджали, доказал се в работата и добрите комшийски отношения

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.