„Пациент съм на болница в Германия. В това голямо здравно заведение почти няма лекари германци. Всички са от Азербайджан, Иран, Афганистан и др. Мен ме лекува полякиня.

Всеки един от тези медици от Азербайджан, Иран и Афганистан владее български, поне тези, които са влизали в моята стая. Специализирали са в България.

Пиша ви това, за да ви светне лампичката в България накъде вървите. Скоро дори в областните градове ще липсват някои специалисти. Един ще покрива 2-3 области.

Не се оплаквайте от сегашното състояние на здравеопазването, а мислете за утре.

В Германия има работа за български медици, а кой ще работи в българските болници, които са страшно много? Може би на глава от населението в България има най-много лечебни заведения“, пише до 24rodopi.com кърджалийски гурбетчия в Германия.

От последния анализ на Института за пазарна икономика за здравеопазването в област Кърджали:

„Здравеопазването в област Кърджали страда от сериозен недостиг на лекари и легла в болниците и през 2019 г. Един местен общопрактикуващ лекар обслужва средно по 2985 души от населението (при 1688 души на лекар в страната), а достъпът до лекари специалисти е силно ограничен. Легловата база в местните многопрофилни болници е сведена до 351 легла на 100 хил. души от населението при 550 легла на 100 хил. души за страната. Липсата на достъп до лекари и легла в болниците е вероятната причина за сравнително ниския относителен брой на преминалите за лечение болни в областта. През 2019 г. той е 143 на 1000 души от населението при 254 на 1000 души за страната, т.е. най-вероятно населението търси здравни грижи извън областта“.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/8/21 12:29

    Стардарта в Германия е в пъти по висока от България поради тази причина е нормално някои лекари да търсят по добър жизнен стандарт. Обаче, в България има и ще има винаги добри лекари. Всеки знае какъв е стандартът в България, не може да даваш 5 или 6 хиляди лева на лекар, докато минималната работна заплата е 650 лева. Всичко трябва да върви ръка за ръка. За наша радост все още има хора която се трудят за доброто на България. Бързо оздравяване и не забравяй за родината си.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен15/8/21 12:50

    През 2019 г. той е 143 на 1000 души от населението при 254 на 1000 души за страната, т.е. най-вероятно населението търси здравни грижи извън областта“. В Кърджалийска област реално живеят 20-30% от записаните по адресните си регистрации.Поне половината са в Турция!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен15/8/21 13:15

    В българските болници ще работят сирийци, афганистанци, суданци, чукчи и други! Нищо лошо! В европейския съюз местните стават джендъри, туристи и готованци. Ще дойдат мигранти от Азия и Африка! Ха честита ви Европа, скъпи ми сънародници тарикати.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен15/8/21 19:27

    След като е по-важно Доган да прави тюрбе на Енихабаба, Борисов да прави асфалт, Христо Иванов, Слави Трифонов и Мая Манолова да делят идеология, а комунистите да продължават да нахалстват там, където са излишни, ще има криза във всяка област.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен16/8/21 10:35

    До 13;15много зи задръстеен иди се лекувай га е време. Че какво лошо има като работят чужденци. Само да ти дам няколко примера. Шефа на урологията в УМБАЛ Свети Георги пловдив е доцент Кадим сириец който като личност и специалист е перфектен. Доктор Крема Унг специалист към Каспелата е либиец, какъв ти е проблема.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен16/8/21 16:11

      Няма проблем! И аз казвам, че араби и други от Азия и Африка ще ни лекуват! Затова писах:няна лошо! Разбра ли ме този път, чукча?

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.