Министерството на здравеопазването планира въвеждане на нови ограничителни мерки от идната седмица. Преди 2-3 седмици удвояването на заболелите ставаше на две седмици, сега става за една седмица. Увеличава се и броят на хората, които се хоспитализират. В рамките на седмица от 1300 са нараснали до 1800.

Това обяви на брифинг зам.-здравният министър Димитър Петров.

Новите мерки ще бъдат въведени първо в области като Бургас, които вече са в червената зона, а в Кърджали и други региони с ниски стойности за заболеваемостта – по-късно.

"Отчитаме също, че в средата на юли алфа вариантът на вируса беше изместен от делта, който е два пъти по заразен и вирулентността му е по-висока", каза зам.-министърът, подчертавайки, че заболелите са в по-ниска възрастова група – 20-39 г., като има и такива под 18 години.

Двете оръжия за противодействие на пандемията са нивото на имунизация и противоепидемичните мерки, отбеляза Петров.

"На първото не може да разчитаме, тъй като нивото ни не е високо, имунизираните са около 20%, с преболедувалите в най-добрия случай да достигнат до 40%, което е твърде ниско ниво. Единственото ефективно нещо, което остава са противоепидемичните мерки и контролът“, каза зам.-министърът и поясни, че по този повод от няколко дни провеждат срещи, а в момента тече такава със специалисти във всички области – имунолози, епидемиолози и др.

В отговор на въпрос на БГНЕС какви мерки ще бъдат въведени, Петров обясни, че ще се опрат на тези разписани в Плана на министерството и отнасящи се до страните, попадащи в "оранжева зона", информира Dnes Bg.

Мерките ще бъдат въведени в цялата страна, защото почти навсякъде нивото на заболеваемост е еднакво, но областите, в които се наблюдава най-ниска, ще могат да ги въведат малко по-късно. От думите му стана ясно, че Бургас е близо до „червената зона“.

"Въвеждаме (противоепидемични мерки, разширяваме легловата база и настаняваме нуждаещите се. Водят се преговори и за това част от лечението на леките случаи да не в болнични условия, а да се поемат от общопрактикуващите лекари или други специалисти в Медицинските центрове, така че натискът върху лечебните заведения да бъде отслабен", обясни д-р Петров.

Попитан как ще реагират, ако новите мерки предизвикат протести, зам.-министърът каза, че всичко може да се очаква, но те се водят от здравето на хората и справяне с пандемията.

Той не посочи точно какви мерки ще бъдат въведени от идната седмица и поясни, че те ще бъдат въведени с предложение на главния санитарен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев и ще станат ясни до края на деня.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/8/21 19:33

    Погребеинята трябва да стават на открито, не в залата или в параклиса

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/8/21 19:36

    Браво! Колко са загрижени за нас, за здравето ни! Адмирации! Трогнати сме! Колко мъка има по този свят, Боже, колко мъка!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/8/21 23:32

    В Афганистан няма корона, няма и мерки.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен19/8/21 14:10

    А преди месец два ликувахме , и казахме Чао на маските 🤣🤣🤣🤣🤣
    До година пак , следващата пак и така с години будалкане на простолюдието !!!!
    Ерджан.....

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.