„Новата Обща селскостопанска политика (ОСП), която ще започне да се прилага от началото на 2023 г., има за цел да насърчи устойчив и конкурентоспособен сектор, който може да подкрепи поминъка на земеделските стопани и да осигури здравословна и устойчива храна за обществото, както и жизнеспособни селски райони“, заяви в Ардино Атидже Велиева-Али.

Евродепутатът от ДПС (Обнови Европа – Renew Europe) запозна земеделските стопани и кметове на населени места с промените, които предстоят в новата европейска Обща селскостопанска политика  2021-2027 година.

„Преходът към устойчиво селско стопанство заема централно място в Европейския зелен пакт. Основни части на пакта са Стратегията „От фермата до трапезата“, Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие за 2030“. За периода 2023-2027 г. ОСП ще бъде изградена около девет ключови цели, като гарантиране на справедливи доходи за земеделските стопани, увеличаване на конкурентоспособността, възстановяване на баланса на силите в хранителната верига, грижа за околната среда“, отбеляза евродепутатът.

За България са предвидени 15 милиарда лева за сектор „Земеделие“.

По време на информационната среща Атидже Алиева-Вели заяви, че ДПС е бил активен участник в процеса на изработване и отстояване на основни елементи от структура на новата ОСП на Съюза в Европейския парламент. „Движението работеше за изграждането на Обща селскостопанска политика, която да насърчава и подпомага устойчиво и модерно земеделие, с грижи към хората и природата. За партията бе важно да се предвидят и целенасочени мерки за стимулиране на млади фермери, което да осигури приемственост в сектора“, категорична бе Атидже Велиева-Али.

„Ако досега Европа определяше рамката си за развитие на 7 години, в момента Европа ще начертае един хоризонт до 2050 г.. И през следващите 2 години България ще трябва да има ясни стратегически планове за следващите 30 години. Затова следващото Народно събрание и следващото правителство ще начертаят нашия живот за 30 години напред“, заяви Атидже Велиева-Али.

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан уточни, че Първият планов период на ЕС е бил по-благоприятен за общините от ДПС, отколкото Вторият. „Сега очакваме Третият планов период да бъде, както Първият, за да може да реализираме повече проекти“, заяви инж. Изет Шабан.

24rodopi.com

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/9/21 12:27

    Госпожо благодарение на пеевски сигурният доход от тютюна съсипахте. А това което говорите са пълни глупости. Хората от безизходица с кво не се захванаха;чушки, овошки, билки, шафран орехоплодни и винаги са на загуба. За това което говорите има ли пазар не. Една еврейска поговорка гласи намери пазар да станем милионери.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.