800 порции ашуре бяха раздадени днес в двора на джамията в Джебел.

Отбелязването на Деня Ашуре по време на месец Мухаррем, което се организира от Община Джебел съвместно в Районното мюфтийство и местното настоятелство, вече се превръща в традиция.

„Денят Ашуре символизира братските чувства, мира и толерантността. Заедно преодоляхме много препятствия и днес се радваме на плодовете на сплотеността в този наш хубав роден край, който заедно го правим още по-добро място за живеене“, приветства присъстващите кметът на общината Неджми Али.

Поздрави на джебелчани бяха предадени от посланика на Република Турция Айлин Секизкьок, която миналата година бе гост на града. Тогава посланик и кмет заедно раздаваха ашуре.

За отбелязване е солидното присъствие в празничното мероприятие в Джебел на духовници – зам.-главният мюфтия Ахмед Хасан Бахадър, кърджалийският районен мюфтия Басри Еминефенди, мюфтиите на Хасково и Стара Загора – Ерхан Реджеб и Сейхан Мехмед.

Неджми Али и Басри Еминефенди раздадоха на всички присъстващи ашуре, помагаха им двамата местни имами.

Басри Еминефенди отбеляза, че денят Ашуре е исторически момент от създаването на човечеството и се празнува за спасяването му с Ноевия ковчег в месеца Мухаррем.

Ашуре се дава на близки, приятели и комшии без разлика каква религия изповядват. Според преданията, търсейки начин да нахрани вярващите, които се качили на кораба му, пророк Нух (християнският Ной) призовал всички да изсипят в голям съд наличната храна, с която разполагат, за да приготвят ястие.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.