Пет поредни години конкурсът  „Царица на лютеницата“ по време на Фестивала на чушката в Кирково излъчва най-добрите майстори на тази традиционна българска  храна. Вероятно вкусът се крие в зеленчуците, отглеждани по нивите тук, а може би към качеството им се прибавя и усърдието на местните, с което я приготвят. Със сигурност е съвкупност от двете, но трябва да се отбележи, че всеки поставя своя специфична съставка. В случая на Мерием Местан - първият победител в конкурса от 2016-та година, тя се крие в импровизирането и един специален заместител на захарта.

„На Фестивала тогава представих моята лютеница и в крайна сметка спечелих наградата. Тя е традиционна, както всички я правят. Различното е, че вместо захар слагам мед. Може би това я прави по-специфична в случая“, разказва Мерием, която използва като основа рецептата на своята майка.

Като майстор на лютеницата, тя дава и своя съвет към останалите, които желаят да покажат своите умения в бъдеще.

„Освен да им предложа да сложат нещо от себе си. Не винаги нещата стават по рецепта, нека добавят и нещо от тях, за да се отличава лютеницата им от останалите“, съветва Мерием.

Тазгодишният фестивал, преминал в Празник на плодородието, също трябва да излъчи приз за най-добре приготвена домашна лютеница. Предвид затягането на мерките заради коронавируса обаче, провеждането му остава под въпрос.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.