От началото на дейността си в България „Дънди Прешъс Металс“ се доказва като еталон за качество и иновативност в минната индустрия както в страната, така и в международен план, отбелязва проф. д-р инж. Илия Гърков.

В интервю за Forbes България изпълнителният директор на „Дънди Прешъс Металс“ разказва за новата посока на минното дело, модерните технологии и силните страни на българските предприемачи. „Радвам се, че сме сред първите наистина дигитални рудници и опитът, натрупан у нас, вече служи за подобрения далеч извън националните ни граници“.

„Като компания и като екип от специалисти имаме възможност да покажем как минната индустрия може да задава посоката на устойчивото развитие“, отбелязва проф. д-р Гърков. „Крачките, които ние в „Дънди“ правим, въвеждайки технологични новости в индустрията, са разпознати както у нас, така и в световен мащаб“, подчертава той. Доказателство за това е големият интерес на много водещи международни минни компании да посетят рудник „Челопеч“ и „Ада тепе“ и да се запознаят с модела на работа на място.

„Бих искал целият миннодобивен сектор да се зарази с модерност. Това е възможност за България да се позиционира като лидер в минната индустрия“, посочва още изпълнителният директор на „Дънди Прешъс Металс“.      

В Крумовград компанията откри първия рудник в България от 40 години насам…

„Признавам, че беше трудно. Една от причините за неуспеха ни беше, че говорихме на много специфично ниво за експертна технология, очаквайки хората да разбират от минно дело. Когато нещо е непознато, то плаши. Трябваше да отговорим на притесненията на хората по такъв начин, че да бъдем разбрани. За три месеца проведохме над 100 срещи. Започнахме внимателно да се вслушваме в това, което ни казват различните заинтересовани страни, и да планираме как да интегрираме предложенията. Съчетавайки най-добрите технологии и предложенията на експерти от неправителствените организации, създадохме проект, който отговаря на най-високите критерии за осигуряване на здравето и безопасността на хората, за опазване на околната среда и гарантиране на устойчивото развитие на региона. Започнахме да се срещаме с всяка една от заинтересованите страни.

Екипът ни разполага със силата на нестандартното мислене. Благодарение на инвестираните средства в подобрения всеки служител в компанията има възможност да се докосне до най-доброто в световната минна индустрия, да го пречупи през специфичните условия на нашите находища, за да сътворим нещо качествено ново

Успяхме благодарение на силната ангажираност на всеки един и упоритата работа на екипа. Не само разработихме рудник „Ада тепе“, но създадохме най-добра практика за опазване на биоразнообразието, която се ползва за пример и в Европа, положихме основите на минната археология, подпомагаме активно науката, малкия и средния бизнес.

Успехите, които сме постигнали, нямаше да бъдат толкова удовлетворяващи, ако не беше доброто сътрудничество с местните власти и компетентните държавни институции“, посочва проф. д-р Илия Гърков.

 


Отговорност или как се печелят хората – примерът „Крумовград“

„Отговорността е новият световен акцент – грижата за човека, екипа, околната среда, общностите и управлението. В „Дънди Прешъс Металс България“ вече натрупахме значителен опит. Всеки бизнес, както и взаимоотношенията между хората, се крепи на доверието, на припокриването на думите с делата.

Стъпвайки в страната, ръководството на „Дънди Прешъс Металс“ заяви, че ще прави повече, отколкото обещава. До ден днешен спазваме това обещание и Крумовград е добър пример за това. Обещахме, че 90% от заетите в производството ни на „Ада тепе“ ще са хора от общината. Към днешна дата процентът вече е 97. Вярвам, че като разкриваме ресурси, създаваме стойност, за да се развиваме и просперираме заедно.

Ценностите, към които се придържаме като компания, са съдържанието, което обвързва и осмисля съществуването ни. Ние казваме, че за нас е важно да работим според нашите ценности: безопасност и благополучие, грижа за околната среда, прозрачност, уважение, иновации и партньорство с местните общности. Когато не само служителите споделят и демонстрират тези ценности в поведението си, но и като компания правим това, което казваме, се създава атмосфера на доверие“, посочва пред изданието изпълнителният директор на „Дънди Прешъс Металс“.

Стремежът и успехите

„Стремежът ни като компания е да съдействаме за устойчивото развитие на регионите, където осъществяваме дейността си. Работим в партньорство с общините, за да реализираме приоритетите на общността по отношение на инфраструктура, култура, спорт.

Ние в „Дънди Прешъс Металс“ в България сме успешни, защото търсим промяната, непрекъснатото подобрение, динамиката. Поставяме си предизвикателни и смели цели, дръзваме да направим нещо за първи път. Успешните български предприемачи имат същите черти – не се страхуват, използват силата на опита и дързостта на младостта, притежават гъвкавост и разбиране. В страната ни има много хора, които работят за бъдещето и разполагат с ресурсите на световни предприемачи“, посочва проф. д-р Илия Гърков.

24rodopi.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.