Възможностите за европейско финансиране на земеделските стопанства и приоритетите на ДПС в областта на селското стопанство представи в Момчилград евродепутатът от ДПС и член на групата "Обнови Европа" Атидже Алиева - Вели.

Това стана по време на информационна среща на тема "Реформата в Общата селскостопанска политика 2021-2027". На нея присъстваха земеделски производители от района, потенциални бенефициенти по програмите на Европейския съюз, както и кметът на общината Илкнур Кязим, областният лидер на ДПС Ресми Мурад, народните представители Байрам Байрам и Адлен Шефкед и зам.-председателят на ЦОС на Младежко ДПС Нилгюн Исмаил.

По време на срещата Атидже Алиева - Вели посочи, че сред приоритетите на ДПС в сферата на селското стопанство са справедливи доходи за земеделците, подкрепата за младите фермери, както и намирането на баланс между малки и големи земеделски производители.

"Важно е за хората, които искат да развият бизнес в малките населени места в сферата на земеделието, да имат гарантиран бюджет, за който ще настоява ДПС. Новата рамка на Общата селскостопанска политика предвижда по-голяма подкрепа за по-устойчиви системи за земеделие в съответствие с Европейския зелен пакт, както и по-силна подкрепа за младите земеделски стопани. Важно е гласът на земеделците да може да бъде чут чрез представителите на ДПС в следващото Народно събрание, както и да бъдат определени ясни цели и приоритети в сектора", заяви Атидже Алиева - Вели. Тя допълни също, че малките населени места вече ще могат да кандидатстват по новата Програма за развитие на селските райони и за социални услуги.

"Идеята е да се съдейства и оказва помощ на земеделците в общините, управлявани от ДПС", заяви Ресми Мурад. Според него информираността е в основата на успеха и затова ДПС е стартирало провеждането на срещите с Атидже Алиева - Вели. Предстои да се срещне със земеделски стопани и в останалите общини на област Кърджали.

Новата европейска Обща селскостопанска политика ще започне да се прилага от началото на 2023 година, а целта е да се насърчи устойчив и конкурентоспособен сектор, който да може да подкрепи поминъка на земеделските стопани. Предвижда се създаването на консултативни центрове, които да информират и обучават земеделци и да им предоставят информация относно възможностите, които предлага ЕС като финансова подкрепа. Целта е бенефициентите да не срещат бюрократщина в различни институции при кандидатстването им.

24rodopi.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/9/21 15:12

    Какви земеделци бре, господине? Вашата грижа е да опазите Пеевски. Вие друга грижа нямате! Депесарите кучета ги яли, çok si. inizde sizin!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/9/21 15:30

    Ооо сефте,
    ДПС се сети, че имало и нормални неща за които да ги е грижа освен Пеевски. Ама нормално избори идват и трябва да си направят реклама пред избирателите... Иначе след изборите пак ще е на фокус Пеевски.
    Аллах корусун от такива политици...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/9/21 16:18

    А какво ще стане със земите, за които получават неправомерно субсидии близки на общински служители и селски кметове, ще има ли общински земи за действителните земеделски производители или пак по старому?Става въпрос за община Момчилград.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/9/21 20:01

    Г-жа Адлен Шефкед, како каква е там? Земеделски стопанин с ферма за биволи, може би! Фалш! Публикувай коментара, за да се вразумят т. н. защитници на Пеевски, които уж милеели за ДПС И симпатизантите. Фалш!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/9/21 21:01

    В Момчилград няма земеделски производители, там има чат-пат животновъди.
    Земеделските производители са в Кирковско, мислете поне малко за истинските земеделци - тютюноороизводителите.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.