Лопатар отива на паша заедно с крави. Еленът се е превърнал в част от стадото в района на кърджалийското село Кьосево. Дивото животно се е привързало към говедата и е с тях още от малък. Но вече създава и проблеми.

„Вечерта, когато прибират кравите, върви заедно с тях. Остава над селото на баира, чака ги до сутринта. Като ги пуснат пак заедно с тях тръгва да обикаля“, обяснява необичайната ситуация с дивото животно кметът на Кьосево Нурхан Юмер.

Всичко започва преди около три години, разказва собственикът на селскостопанските животни Сюлейман Салибрям.

„На четири месеца някъде да е било, когато започна да суче от кравите, порасна с тях. Почна обаче да подивява, вече има рога и ги удря. Кравите са бременни, навсякъде имат рани по тялото“, споделя стопанинът.

Заради проблема Сюлейман обмисля  да се раздели с препитанието си.

„Ще накарам доктора да им бие инжекции на кравите, да отстраним бременността и ще ги заколя, няма как“, обяснява възрастният мъж.

“С всяка изминала година проблемът се задълбочава. Хората реагират, еленчето влиза с кравите в селото и понякога дори в оборите. Става опасно“, допълва кметът.

Затова подават сигнал в Ловно-рибарското дружество, което всъщност е разселило лопатарите в региона.

“Дойдоха от ловното дружество пролетта, за да установят дали съществува проблем. Казаха, че до септември не могат да направят нищо, но вече е септември, хората чакат разрешение“, твърди Нурхан Юмер.

А решение се е търсило, за връщането в естествената му среда при стадото лопатари, но безрезултатно.

“Стреляно е много пъти с гумени патрони, за да се опитаме да го вкараме в естествената му среда в гората, но не става. То има някакъв психологически проблем и пак се връща при кравите. Ние не искаме да го убиваме, но това е последното нещо, което можем да направим“, посочва председателят на Ловно-рибарското дружество в Кърджали Васил Дончев. 

По думите му, вече имат и разрешително за отстрел, което все още не е вкарано в изпълнение.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/9/21 17:19

    Проблем на национално ниво, големият мафиот '' еленът'' трябва да бъде отстрелян и тогава всички проблеми ще бъдат разрешени. Животното се отдалечило от естествената си среда и това ще му коства живота. Тогава всички които са се изменили и станали всичко друго, но не и хора явно трябва да бъдат застреляни😁, начин на разрешаване на проблеми!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/9/21 20:18

    Подкрепям време е да почнем отстрел на депутати и кандидат депутати и при тях се отключил някое психично заболяване с диагноза Другари,Господа и Аркадашлар да Смучим от Народа, Откриваме сезона на лова и на 14.11.2021 г. 2:1 закриваме.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/9/21 21:39

    Въртят сучат все да го убият психичен проблем имал wtf !

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/9/21 22:02

    Не е необходимо да бъде отстрелян. Проблема може да бъде решен чрез промяна на местообитанието му в друга планинска област на България или в Зоопарк.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/9/21 08:28

    Типично за района- проблемът да бъде решен по дивашкия начин! Колко сме далече от цивилизацията, а уж гледаме по телевизията какво правят по света!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/9/21 08:50

    Те освен да убиват тия селяндури друго не могат. Кой ще гради и създава бе селяндури такива. Акъл Фикир в Затвора да ви дадат дано. Там ви е мястото!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен14/9/21 12:18

    много хубав луканка става от тази елен

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен14/9/21 15:32

    Проблема е , че на някого му се яде еленско месо.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.