Етническите турци в България са призовани в социалните мрежи да не игнорират раздела за етнически произход, вероизповедание и майчин език в електронната карта за преброяване на население.

„Призоваваме хората да не се отдръпват от попълването на тези графи. Картината трябва да е ясна, такива са правилата на демокрацията. Както е важно да гласуваш, така е важно да помогнеш с всички данни, като бъдеш коректен при попълването на картата. Преброяването не бива да се подценява, а етническият произход, вярата и майчиният език, не са нещо срамно, нещо от което човек да се притеснява“, сподели пред 24rodopi.com един от инициаторите на кампанията „Не се отдръпвай, кажи, че си турчин, мюсюлманин и майчиният ти език е турския“.

Както вече 24rodopi.com писа, на 7 септември започна електронно националното преброяване на населението и жилищния фонд в България, което Националният статистически институт провежда веднъж на десет години. Tо ще приключи в полунощ на 17 септември, а от 18 септември до 3 октомври ще е преброяването на терен. Това е 18-ото преброяване на населението у нас.

Очаквайте още по темата в 24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

36 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/9/21 08:57

    Човек не трябва в никакъв случай да се срамува
    от произхода и религията си, но да кажеш, че
    живееш в държава с такива партии и депутати
    като нашите, си е направо срамота!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/9/21 10:16

    Ако се посочи това и утре вдругиден Турция ще има претенции за територия и ще настане война. Та ако искате децата ви да станат войници посочвайте това по горе.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/9/21 11:58

      Я я мечтай незнам къде си образован обаче нищо не знаеш
      За Сан стефанския договор

      Изтриване
    2. Анонимен8/9/21 18:28

      11:58 Нямаш си хал хабер кой е Ердо(г)ан всъщност.!

      Изтриване
    3. Анонимен8/9/21 18:35

      11:58 Умнико, според Сан Стефанския договор Люлебургаз и Лозенград са територия на България! Нещо да добавиш?

      Изтриване
    4. Анонимен8/9/21 23:02

      В кой век живеете хд?

      Изтриване
  3. Анонимен8/9/21 10:32

    Да броим ли и починалите? Така или иначе гласуват на изборите вместо нас.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/9/21 12:23

      Починалите няма как да броиш, искат се данните от личната карта. Освен, ако не си скрил нечий труп и му държиш документите в ръка.

      Изтриване
    2. Анонимен8/9/21 13:32

      Съгласен съм, че според избирателните списъци сме доста повече от преброените.

      Изтриване
  4. Анонимен8/9/21 11:05

    Тръгнала кампания „Преброй се като турчин, мюсюлманин...“ Няма лошо. Както казват организаторите на призива „картината трябва да бъде ясна, такива са правилата на демокрацията“. Да, така е в демократичните държави. В самата Турция никой няма да си позволи да направи подобна кампания, защото ще осъмне в затвора, а може и по лошо - да получи смъртна присъда за призоваване към национален сепаратизъм. В декларация на правителството на Турция на сесия на Комитета на министрите на Съвета на Европа се изтъква, че "по исторически и културни причини терминът "малцинство" не се използва в Турция. Да, Турция не признава никакви малцинства, независимо от факта, че на територията и живеят повече от 85 етноса. Нещо повече. Според чл. 42(9) на турския Наказателен кодекс "никакъв език, освен турският, не може да се преподава на турски граждани в учебните заведения". Чл. 66 (1) от същия кодекс постановява, че всеки, който е свързан чрез гражданство с турската държава, е турчин" (по народност). Така по действащия и понастоящем законов ред на насилствена асимилация са подложени всички лица с различен на турския етнически произход - кюрди, сирийци, помаци, албанци и т.н. Чл. 142 на кодекса предвижда до 3 години затвор за извършване на ПРОПАГАНДА, която има за цел отслабване на националните чувства. За всяка дейност, насочена към национален сепаратизъм, е предвидено СМЪРТНО наказание. Законът за политическите партии от 1983 г. отразява разпоредбите на чл.чл. 52, 53 и 54 от Конституцията на Република Турция ЗАБРАНЯВА политическите партии да твърдят, че в Република Турция има МАЛЦИНСТВА по национален, расов или езиков признак... Иначе организаторите на кампанията в България твърдят, че „етническия произход, вярата и майчиният език, не е нещо от което човек да се притеснява “. Е да, ама в Турция си е за притеснение, ако твърдиш подобни неща публично. Да оставим настрана изискването на Закона за фамилните имена, съпровождан с Регламент за фамилните имена № 1720 и Инструкции за фамилните имена в република Турция, с които се налагат ограничения при избиране на фамилно име... Приелите по разни причини турско гражданство лица са задължени да приемат нови ТУРСКИ фамилни имена!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/9/21 11:40

      До Анонимен8/9/21 11:05: Смени си дилъра, че говориш глупости !

      Изтриване
    2. Анонимен8/9/21 13:17

      Смъртното наказание в Турция го замениха с доживотен затвор, аркадаш! Вярно, че навремето съдиха на смърт Йоджалан за сепаратизъм, ама после направиха промени и присъдата му стана доживотна.

      Изтриване
    3. Анонимен8/9/21 16:38

      До 11:05,написал си пълни глупост. Разбира се че в училищата ще се учи на официалния турски език, както е във всяка държава. Кюрдите в Югоизточна Турция имат учебни занятия на кюрдски, даже имат и регионални телевизии и радия на кюрдски. В историята си Турция е имала дори и президент-кюрди. Така че не сравнявай Турция с България поне по тази тема.

      Изтриване
    4. Анонимен9/9/21 21:43

      Преброяването ахпап е в Булгаристан а не в Турция а пък информацията с която се опитваш да боравиш може би е била актуална в периода когато си бил на кадрова служба с ДС.

      Изтриване
  5. Анонимен8/9/21 11:46

    Приятелю, смъртно наказание в Турция няма...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, де, няма вече законово смъртно наказание, затова пък претендиращите за нетурски произход граждани на тая държава ги изтребват посред бял ден на пъпа на града! Както предие 15 години арменеца Хрант Динк, Бог да го прости!, който беше главен редактор на арменския вестник и не се боеше да призовава за братски отношения между различните народи в т.нар. "родината-майка" Турция!

      Изтриване
  6. Анонимен8/9/21 12:04

    Някой пак иска да не раздели
    Нека ние си знаем какви сме
    Да се обединим това е пълн гаф

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен8/9/21 12:22

    Няма нищо срамно, нито обидно в това да напишеш или кажеш истината. Нито се срамувам, нито крия, че съм турчин и че първият език, който съм научил е турският. Това не означава, че не съм български гражданин, владея български и още няколко езика перфектно, реализиран съм както професионално, така и житейски именно в Кърджали. Също така не виждам нищо страшно в въпросите на преоброителната карта. Участвайте активно в нея. Така ще се изясни родната картина и броят на населението ни, което ще е важно и за всички избори занапред. Бъдете живи и здрави, съграждани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/9/21 13:57

      Знаем как се реализирате в Кърджали. Благодарение на "великото" ДПС чрез шуробаджанащина.

      Изтриване
    2. Анонимен8/9/21 16:16

      Тя картинката е ясна 1 - Българи 2-Цигани 3-Турци. Самоче някой цигани се пишат турци или българи.

      Изтриване
  8. Анонимен8/9/21 12:35

    СПОРА НЕ Е КОЙ ТИ Е МАЙЧИНИЯ ЕЗИК,ТУКА НЯМА СПОР,МАЙЧИНИЯ ЕЗИК Е ТОЗИ НА КОЙТО МАЙКА ТИ Е ПРОГОВОРИЛА,КАКТО И РОДИНАТА В КОЯТА ТЕ Е РОДИЛА МАЙКА ТИ.НЕ МОЖЕ ВСЕКИ ДА ИМА ДВЕ РОДИНИ КАТО КАРАДАЙЪ.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен8/9/21 14:03

    Интереса клати феса на тези ширини ако бяхме Америка всички щяха да са българи. . Все едно афротата в америка да кажат аз съм африканец ще кажат ама друг път .. .само че така явно да подклажда Турция местно то население на чужда държава си е направо месене във вътрешните работи да си гледат там инфлацията и свободите особено на жените

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен9/9/21 14:26

      Защо тогава, когато някой от ромски произход направи някаква беля в Европа се разграничавате от него като казвате, че не е българин, а циганин. Хем искате хомогенна нация, хем иската някои етноси да са под достойството на българите.

      Изтриване
  10. Анонимен8/9/21 14:10

    тва кат наще цигани само в Кж всички цигани са турци

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен8/9/21 14:36

    Наказание и съд за всеки нарекъл себе си турчин ! Май искате пак възродителен процес????

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен9/9/21 14:29

      Интересно как ще ме осъдиш? Държавата ме пита как се наричам и да не ме пита, аз знам как се наричам. А заради този коментар Вие сте за съд!

      Изтриване
  12. Анонимен8/9/21 15:14

    Ne Mutlu Turkum Diyene...

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен8/9/21 17:34

    Ного ги еня организаторите, кой турчин или мюсюлманин, целта е да се запишат повече мюсюлмани, че мюфтийството да вземе повече милиони от държавата, която ги субсидира на глава от населението

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен8/9/21 18:19

    Те броят на населението прекрасно го знаят, интересуват ги други неща повече - жилища, имоти, че до дограми и прахосмукачки стигат! Изграждат си досиета на всеки един гражданин и не е ясно кога и за какво ще ги използват!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен8/9/21 21:20

    Само аз ли забелязах, че знамето е обърнато?

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен8/9/21 23:32

    Аз съм български гражданин от турски произход, мюсюлманин и майчиният език ми е турски език. Нищо лошо няма в това. Също Родината ми е България, това ще го докажа на президента на президенските избори като гласувам за най-близкият му конкурент. Така ще направят поне още 300 000 души.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен9/9/21 08:12

    Така е, нещата трябва да се знаят.Трябва да има също анкета за българи-мюсулмани, та да видим колко души има горе-долу новозаселили се в Кърджали.С това застрояване наистина нищо не е както в миналото.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен9/9/21 08:22

    Да си евреин, арменец, руснак...будист, християнин, католик не е проблем за никой, но да си турчин, мюсюлманин е голЕм проблем.
    Е ии какъв е проблема, че не разбрах?!
    Опознайте турците родените в България преди да направите някакви изводи за тях/нас.
    99% от българските граждани от турски произход не милеят да живеят в Турция и докато има толерантност, разбирателство, единство и Турция няма как да претендира за територия!!!
    Но, преди изборите това ще даде материал за тесногръдни партии, и като станат деПУТати ще ни забравят както винаги.
    Бъдете над нашета и не си хабете енергията за глупости.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен9/9/21 14:32

    Държавата трябва да върне имената на преименуваните мюсюлмани служебно. Никой не ни е питал при отнемането ни и никой не трябва да ни пита при връщането ни. А този, който си харесва българското име да си вземе след това отново българското.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.