24rodopi.com/Регион

“Природните бедствия, кризите и извънредните ситуации, като например горските пожари през изминалото лято, изискват бързи и целенасочени действия, на първо място с цел спасяването на човешки животи и целостта на засегнатото население“, заяви в Пленарната сесия на Комитата на регионите в Брюксел Неджми Али вчера. Кметът на Джебел взе отношение по време на дебатите относно природните бедствия с Европейския Комисар по управление при кризи - Янез Ленарчич и специалния представител на генералния секретар за намаляване на риска от бедствия на ООН - Мами Мидзутори.

Неджми Али посочи, че през лятото на 2021 година България бе сред засегнатите от пожари държави, като обърна специално внимание на нуждата от дългосрочна визия и съобразени с бъдещето решения в тази област не само на национално, но и на регионално и местно ниво.

По думите на кмета на Джебел, ефективната реакция по време на бедствия трябва да бъде фокусирано в 3 основни направления:

“На първо място, следва да се съсредоточим върху изграждането на капацитета, превантивните мерки и плановете за готовност на регионално и местно ниво. Нашата основна цел трябва да бъде превенцията и затова са необходими конкретни насоки на Комисията за ефективно управление и възможностите за финансиране не само на национално, но и на регионално и местно ниво. Плановете за готовност трябва да дават възможност за ефективна и бърза реакция при извънредни ситуации. Ето защо тези планове на регионално и местно ниво следва да бъдат анализирани от националните органи и комуникирани със съответните служби на ЕС, така че да може да бъде осигурена необходимата подкрепа не само на етапа на подготовка - като осигуряване на обучения, изграждане на инфраструктура и логистика, но и при възникване на реална необходимост.

На следващо място,  трансграничните региони са особено чувствителни към извънредни ситуации, тъй като често са изолирани, имат ограничен достъп до обществени услуги и често се намират в планински, селски и отдалечени райони. Ето защо от особено значение е разработването на трансгранични проекти от общ интерес, за управлението на кризи, както и осигуряването на достъп на местните и регионалните власти до съответното финансиране.

Трето, управлението на кризи и реакцията при извънредни ситуации са успешни само ако необходимата подкрепа бъде осигурена своевременно. Ето защо се нуждаем от екипи на ЕС готови за реакция в критични и извънредни ситуации, които да оказват допълнителна подкрепа на съответния местен, регионален и национален капацитет. Това е особено необходимо и жизненоважно за живеещите в най-уязвимите и отдалечени райони, където достъпността може да бъде голямо предизвикателство“.

В заключение, Неджми Али подчерта, че “Просперитетът на нашите региони и на местното население са приоритетни в нашите политически платформи . Ето защо се нуждаем от съобразени с конкретните нужди решения и “стратегии за устойчивост”  за реакция при извънредни ситуации, които да отразяват потребностите и особеностите на нашите региони”./24rodopi

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/10/21 16:51

    Неджми Али е човекът, който може да изкара ДПС от изолация. Има качества, които трябва да бъдат оценени. Такъв човек заслужава да е начело на ДПС.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.