24rodopi.com/Политика/Коментари

Един кмет-многомандатник по изборен период подкосява краката на другите в състезанието за селски първенец с лафа „И палтуту си да регистрирам, хората пак за ДПС ще гласуват“.
Демек, за него. Успешен човек, две десетилетия е кмет.

На парламентарните избори през 2009 година в 9-и Кърджалийски МИР имаше един мажоритарен мандат и още 4, разпределени чрез пропорционален вот. Ахмед Доган премаза Вежди Рашидов с 67 675 : 19 395 гласа и стана кърджалийски народен представител с името си. Един от пропорционалните мандати получи листата на ГЕРБ. Първият в списъка Вежди Рашидов стана депутат и в продължение на години разказваше с рибарски плам и неточности как е направил пробив в депесарския Кърджали. В интерес на истината преди него „пробивите“ в Бастиона на Доган вече бяха направили БСП и СДС, а на изборите през 2009-а хората гласуваха за… палтото на Борисов. Толкова харизматичен беше по онова време лидерът на ГЕРБ. Приложима за 2009-а е и баналната фраза „Магаре да вържеш, депутат ще стане“.


12 години по-късно. Обществените нагласи, макар и измерени от компрометираната българска социология, и логиката на резултатите от изборите през април и юли вещаят следното разпределение на мандатите в Кърджали – 3:1:1. ДПС има гарантирани три места за Кърджалийския списък в 47-ото Народно събрание. Понеже нито една друга партия или коалиция няма да има пълен мандат, ще има битка на големите остатъци. Фаворити за 4-ия и 5-ия мандати са ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ (ПП), „Има такъв народ“ (ИТН) и БСП. Ако листата на ДПС изпълни нормата си от 50 000+ гласа, също ще е с шансове за 4-ти мандат.


Летящата нагоре с процентите си ПП би трябвало да е най-близо до един от „свободните“ мандати в Кърджали, но след регистрацията на кандидатската листа на вратата на изборджиите чука въпросът: Ще бъдат ли достатъчни само усмивката от телевизора на Кирил Петков за резултат между 7 и 10 хиляди гласа, за да има „Харвардската партия“ депутат от „Бастиона на Доган“?

Защото по време на обиколката си из страната бившите служебни министри Кирил Петков стигнаха Хасково, но не отскочиха до Кърджали. Структура не бе изградена, координатор не бе посочен. Вписаните вчера в РИК петима кандидати за депутати от ПП са чужди на Източните Родопи. 

Водачът е „парашутист“, вторият е родом от Голямо Каменяне, но емигрирал в САЩ, третата е родом от Кърджали, но е подадена от София, следващите също попадат в категорията „парашутисти“.

ПП остави големия резерв в Кирково и Ардино на ДПС и ГЕРБ, ефектното „местни, свестни, известни“ в цялата област – на БСП, трудно ще пребори в града край Арда „Има такъв народ“.

ПП ще търси мандат само с кампания във Фейсбук и с усмивката и позитивния изказ на лидера Кирил Петков. Няма лошо, щом благодарение на палтото на Борисов Вежди Рашидов стана депутат, защо пък харвардската усмивка да не вкара в парламента от Кърджали софиянеца Димитър Илиев!?

Водачът на листата в Кърджали е 4-ти в Перник, което означава, че няма шанс в миньорския град. За Октай Каврък пътят към парламента е по-лесен в Шумен, където също е втори.

Листата на ПП улеснява ГЕРБ, ИТН и БСП, дори дава зрънце надежда и за всяка друга формация със смешен резултат за мандат – подарък от системата „Хеър-Ниймайер“.

За ДПС какво да кажем – хората на Мустафа Карадайъ трябва да благодарят на съставителите на листата на ПП за този жест. „Продължаваме промяната“ може и да се опитат да флиртуват с електората на ДПС от телевизора, но следва да знаят, че избирателите на Мустафа-та не гледат тези телевизионни канали./24rodopi

На снимката: Какво ще дири Октай в района на Хасан? Има какво, стига да се престраши да излезе от Фейсбук и се "приземи" в Източните Родопи

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/10/21 10:42

    И четвъртата в листата на ПП е от Кърджали

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/10/21 12:27

    Голямо чесане на езици.Вторият, четвъртата - къде им е програмата на тези сладури

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.